Alla dessa ostar

Idag har vi fått gäster från Sverige som ska bo hos oss några dagar. De är goda vänner och före detta grannar. Vi har sett mycket fram emot besöket. Tyvärr är vädret lite grått idag och det regnar för första gången på flera veckor – typiskt.  Jag gick i alla fall upp tidigt för att gå till marknaden och köpa råvaror till lunchen. Våra vänner kom till Nice flygplats redan vid 10-tiden. Från flygplatsen tar det bara ca 30 minuter till Antibes. Vi och många med oss uppskattar mycket att Norwegian och SAS på knappt tre timmar tar oss mellan Stockholm och Nice. Att smidigt, enkelt och snabbt kunna ta sig till vårt utlandsboende var ett viktigt kriterium för oss när vi valde Antibes.

Vi bjuder inte på lunch hos oss utan ost eller rättare sagt ostar.  I  Antibes finns en fantastisk färskvarumarknad som är öppen sex dagar i veckan alla dagar på året. På marknaden går det att finna det mesta i matväg och jag vill särskilt slå ett slag för ostarna. Trots att jag var tidigt på marknaden så var kön lång. I väntan på att det blev min tur hann jag fundera lite på vad jag skulle köpa, förutom att jag alltid köper deras fantastiska gorgonzola. Dagens nyhet blev Pecoriono med tryffel – inte alls dumt. Givetvis blev det ytterligare några sorter, Taleggio och Tome. Enligt Wikipedia är Frankrike det land som har högst ostkonsumtion per innevånare, 26 kg per år. Det bör bli ca 0,5 kilo i veckan. Svenskarna nöjer sig med 19 kilo per år och ligger på tionde plats.

Det finns ett citat  i ett antal varianter, tillskrivet Charles de Gaulle , typ så här ”Hur ska man kunna regera ett land med 246 slags ostar”. Jag har även sett siffran 500 och det finns nog ingen exakt sanning. Så många varianter – så många smaker och så många konsistenser, färska och lagrade. Ostar har karaktär och är på något sätt individuella och även om det bara handlar om livsmedel. Det är givetvis ingen slump att fransmännen är så stolta och så självständiga. Jag kan förstå symboliken i den gamle Generalens uttalande.

Vi har det mysigt trots det tillfälliga hacket i väderkurvan. I morgon skiner solen igen.

 

Kommentera