Vingårdsbesök

Vi köper aldrig vin i butiker i Frankrike och nästan aldrig på Systembolaget i Sverige. Ett stort nöje vi har är att besöka olika odlare och ta del av deras spännande utbud.  Det fullkomligen kryllar av vingårdar i Frankrike, allt ifrån små familjeföretag till stora vinindustrier. De allra flesta är mycket gästfria och berättar gärna stolt om sina viner och det finns alltid möjlighet att provsmaka. I undantagsfall  krävs tidsbokning men nästan alla producenter tar emot drop-in-gäster. Var aldrig rädd för att göra ett nedslag på en vingård som väcker ditt intresse. Tänk dock på att många har lunchstängt mellan 12 och 14.

Som ni ju vet befinner jag mig i Sydfrankrike och jag tänker berätta lite kort om Provencalska viner och om en utflykt vi gjorde nyligen. Provence är Frankrikes sjunde största vinregion (Bordeaux är störst) och området stäcker sig från Rhones mynning till italienska gränsen. Produktionen av roséviner dominerar med ca 80%. Côtes de Provence är den AOC-appellation (appellations d’origine contrôlées) som ligger närmast Antibes och den är också den största appellationen i Provence. Det innebär att vi inom 10 mil har tillgång till ett stort utbud av intressanta viner. Nu närmar vi ju oss rosésäsongen och inför den är det rena julafton att åka runt och köpa goda viner. Jag vill dock slå ett slag för att det även finns fantastiskt många goda och välgjorda vita och framförallt röda viner.

Häromdagen valde vi att besöka området kring La Garde-Freinet, som ligger i trakten kring Saint Tropez söder om Vidauban. Vi nosade upp fyra bra vingårdar.  Först besökte vi Château Verez, www.chateau-verez.com. En gård som producerar goda viner till rimliga priser. Vi valde att köpa några Chateau Verez AOP Rouge 2011 för € 10.50 . Det är gott och prisvärt tycker jag. Av en slump hamnade vi sedan på Chateau des Bertrands, www.chateaudesbertrands.com Det är en anrik  och vackert belägen vingård i hjärtat av naturreservatet ”des Maures”. Vi blev guidade av en mycket trevlig engelsktalande kvinna (ja, min franska är fortfarande inte helt perfekt) som bl a berättade att gården för bara något år sedan köptes av samma person som också driver det mer kända vinslottet Château de Berne. Här fanns det många godsaker, bl a mycket pisvärda roséviner, men även delar av Bernes mer exklusiva sortiment. På Bertrand har de en tilltalande prissättning, med ganska kraftiga mängdrabatter. Innan den mysiga lunchen på torget i La Garde-Freinet hann vi också med att besöka Chateau des Launes, www.chateaudeslaunes.com, som gör goda kvalitetsviner. De röda görs alltid på Cabernet Sauvignon och Syrah. Vi valde dock att köpa deras vita Chateau des Launes, gjord på Rolle och lite Ugni blanc, pris 11:50. Dagens sista besök gjorde vi på Château Saint-Maur, www.chateausaintmaur.com, som är en av 15 Cru Classégårdar i Côtes de Provence. En vacker och stilren byggnad med utsökta viner. Vi fastnade för L’excellence rosé. Den kostar  14 och förutom att vinet är utsökt så bidrar den vackra flaskan till att förhöja upplevelsen.

Jag kan rekommendera alla fyra vingårdarna som trevliga utflyktsmål. Goda viner, trevliga miljöer i ett enastående vackert landskap.

 

One thought on “Vingårdsbesök

  1. Förstår precis! Jag har tom gått så långt att jag öppnat en vinimport, SunWine, skillnaden är dock att det är spanska viner – det finns så många fantastiska viner som jag ville dela med mig av:) Att besöka vingårdar är ett stort nöje som varmt rekommenderas!

Kommentera