En okänd pärla – gör ett besök här

Hartung Bergman

Hartung Bergman

Hartungbergman2 Hartungbergman3De flesta som kommer till Antibes besöker det berömda Picassomuséet, vilket är en självklarhet. På muséet finns även konstverk av andra konstnärer, bl a av Hans Hartung och Anna-Eva Bergman. De var ett spännande konstnärspar. Han var född 1904 i Leipzig i Tyskland och hon var norska, född 1909 i Stockholm. De träffades 1929 i Paris och gifte sig. Under knappt tio år levde de tillsammans för att sedan separera. De återförenades 1952 och gifte om sig. Hans Hartung var då invalidiserad efter att ha förlorat ett ben i kriget. Han stred på den franska sidan mot sina fd landsmän.

Så småningom slog de sig ner i Antibes. De köpte en två hektar stor tomt, där det växte 200 olivträd och lät uppföra en villa och varsin ateljé. Byggnaderna designade de själva, inspirerade av den arkitektur som då var vanlig kring Medelhavet.  Från 1973 och fram till deras död (1987 respektive 1989) levde och arbetade de i denna fantastiska fastighet.

De var båda två framgångsrika och finns idag representerade på ett antal stora muséer som Centre Pompidou i Paris och Guggenheim i New York.

Hans och Anna-Eva hade inga barn och donerade sitt hem till en stiftelse www.fondationhartungbergman.fr efter bådas död. Stiftelsen är en av världens rikaste konstnärsstiftelser och ett stort kulturarv. Fastigheten används idag bl a som museum och här arrangeras även seminarier av olika slag. Denna lilla pärla bland kulturutbudet är väl värd ett besök. Det är dock inte helt lättillgängligt. En gång i veckan är besökare välkomna, kl 14 varje fredag och de tar emot ett begränsat antal deltagare. Jag tror att de maximalt tar emot ca tjugo personer varje gång. Besöket måste bokas innan via telefon eller e-mail. Det är inte heller helt enkelt att ta sig till platsen, som ligger en bit från centrum. Enklast är att ta sig dit med bil.

Den extra ansträngning som det innebär att ta sig dit är dock mödan värd. Byggnaderna, som är arkitektoniskt mycket intressanta, ligger vackert belägna på denna praktfulla tomt full med olivträd. Historien kring paret är också spännande och guiderna är kunniga och berättar gärna om relationen. Sist men inte minst finns det givetvis många spännande konstverk och historien kring dessa. Jag har inte skrivit så mycket om deras verk men rekommenderar den som är intresserad att ta del av den information som finns på nätet.

3 thoughts on “En okänd pärla – gör ett besök här

  1. Hej Gunilla – Va KUUUUL o otroligt spännande, positivt att ni tagit steget fullt ut och flyttat till Antibes. Ny utmaning… härligt med människor som inte bara pratar, men verkligen vâgar och verksätter! Kom upp till Olivetta vid tillfälle och hälsa pâ! Vi blir klara med första huset till uthyrning om ett par veckor. Det gâr piano, piano…. men det gâr ialla fall ât rätt hâll nu! Lagom att börja med Frankrike. Italien kräver mer än vâra 15 âr i frankrike som uppvärmning. Men skam den som ger sig….. Bisous bisous !!!

  2. Hej Jenny, vi kommer gärna upp till Olivetta. Det vore kul att skriva lite om ert spännande projekt. Vi åker till Sverige kring påsk och hör av oss när vi är tillbaka.

  3. Igår såg vi filmen Grace of Monaco, VO (version originale). Det var en vacker film. Stilig Nicole Kidman, vackra interiörer och storslagen miljö. Själva filmen som sådan var dock inte speciellt bra tycker jag. Det som var lite extra roligt var att några av scenerna, de med poolen, utspelar sig på Hartung Bergman foundation.

Kommentera