Keep on jogging

JoggingDär jag bor har jag tillgång till det som enligt mig måste vara en av världens vackraste joggingrundor. Jag har sprungit den otaliga gånger och är övertygad om att jag aldrig någonsin kommer att tröttna. Varje morgon – ja, jag föredrar att springa på morgnarna – är unik. När luften är hög och klar är Medelhavet ofta djupblått och alpernas snöklädda kammar har tydliga konturer mot den klarblå himlen. Ibland är det grått och fuktigt, då kan vattnet skifta i grönt och där jag vet att det finns alper ser jag bara låga gråa berg. När det regnar och blåser är havet i uppror och vattnet sköljer, på vissa ställen, över vägen.  Det är snabba förändringar och ingen dag är den andra lik. Den fantastiska natur och det ljus som finns vid Côte d’Azur är en outsinlig källa till såväl  att utöva fysisk träning som till inspiration. För mig är den kombinationen den allra bästa.

Äntligen – efter ett antal veckor med diffust halsont som övergick till hosta har jag nu kommit igång med joggingen igen. I morse var det återigen dags att tillryggalägga de 9,3 km som det är hemifrån runt Cap d’Antibes och hem igen. Det där med sega förkylningar är ett gissel och extremt irriterande. Tyvärr är det lätt att bli lite passiviserad och lat och fortsätta att hitta anledningar till att inte ta tag i sin träning. Jag måste erkänna att jag blivit lite latare på senare tid, men blir lika glad varje gång jag har klarat av en runda. Idag blev jag dessutom riktigt inspirerad och har lovat mig själv att inte tillåta mig att slappa till mig. Fysisk aktivitet, företrädesvis utomhus, är bland det bästa som finns.

När jag ställts inför svåra frågor har en joggingtur ofta varit ett utmärkt sätta att bena ut tankarna och komma fram till lösningar. Inför presentationer och tal har löpningen varit en stor inspirationskälla. För mig fungerar joggning rent allmänt som ett bra sätt att sortera tankarna och komma på nya. När jag sticker ut på en runda brukar jag ha en agenda i huvudet och bestämma mig för att tag i en specifik fråga. På min tur runt udden har jag komponerat bolagsstämmotal, tagit fram organisationsscheman, löst knepiga och till synes olösliga frågeställningar och skapat grunden till bröllopstal. Kombination av syre, motion och tankar är oslagbar.

Idag när jag sprang hade jag två frågor på agendan. Den ena var nya bloggämnen. Jag kom fram till att frågan om kvinnors löner är intressant. Det jag kan bidra med där är min erfarenheter som chef, men också som medarbetare. Slutsatsen är att kvinnor måste bli bättre på att förhandla. Det tänker jag skriva om inom kort. Den andra frågan är lite knepigare. Hur konkret kan jag vara när jag delar med mig av mina erfarenheter. Ju mer konkret desto bättre, samtidigt är det en avvägning när det gäller att beskriva organisationer och människor. Det tar nog några joggingturer till innan jag hittat svaret och det finns givetvis inget entydigt sådant. Jag får prova mig fram helt enkelt.

Nu är det som bäst här nere. Morgnarna är lagom varma, luften är fortfarande klar och det börjar bli en härlig grönska. Allt är fräscht och krispigt. Jag förstår verkligen varför så många konstnärer, kulturpersonligheter och andra kreativa människor valt att bosätta sig här eller åtminstone leva här under långa tider. Förutom ljuset och värmen är det atmosfären. Den kan vara svår att verbalt beskriva men den finns.

Kommentera