Fler vingårdar i Côtes de Provence

Chateau RoubineNu tänker jag ta er med till ytterligare några vingårdar i Provence.  Den här gången håller jag mig till ett område norr om motorvägen (A8). Vi åker från Antibes och svänger av vid Brignoles, som ligger vid avfart 35 och fortsätter vägen i riktning mot Cotignac. När vi kommer till Monfort-sur-Argens stannar vi till på Les Caves du Commandeur, www.caves-du-commandeur.fr. Det är ett vinkooperativ som funnits sedan 1913 och som nu har helt nya och moderna lokaler. Designen på såväl lokal som på vinflaskorna är stilren, modern och tilltalande. Produktionen är relativt stor, ca 550 ha. De har tre nivåer på sina viner, ett enklare bordsvin samt två AOC Côtes de Provence, Secrète och Dédicace. Alla finns både som vitt, rosé och rött och jag tycker att det är mycket prisvärda viner. Den här gången valde vi att köpa av deras ”finaste” röda som är Dédicace 2011, gjord på en blandning av syrah, grenache och cabernet sauvignon, till det facila priset av 9.50 Euro.

Vi fortsätter resan ytterligare några kilometer och stannar en liten bit utanför den mysiga byn Cotignac. Själva byn är pittoresk med sin genomfartsgata fylld med plataner och små restauranger. Vi hyrde ett hus här, tillsammans med några vänner, för ett antal år sedan och återvänder gärna hit för att njuta av atmosfären. Målet för den här dagen var vingården Carpe Diem www.chateaucarpediem.com. Namnet är inbjudande och tilltalande och de producerar goda lokala viner på sina 15 ha. När vi var här första gången 1999 drevs gården av familjen Adam. Francis Adam är en schweizisk tennisspelare som la racketen på hyllan i början av 90-talet, köpte vingården och byggde upp varumärket. För ett år sedan övergick äganden till en ung familj som målmedvetet satsar på att förädla denna provencalska pärla. När vi kom dit höll de på att tappa upp vin och vi blev erbjudna en privat visning. Tummen upp för det. Som många andra producenter har de tre kvalitetsnivåer och jag tycker att alla är prisvärda. Jag slår dock gärna ett slag för deras premiumviner, det vita Opus och det röda Major. Deras ”bordsrosé” är också alldeles utmärkt.

Carpe Diem

Carpe Diem

Nästa anhalt är Domaine Rabiega, www.rabiega.com,  vilket är denna resas besvikelse. Vi har varit här åtskilliga gånger, både när egendomen ägdes av Vin&Sprit under ledning av den framgångsrike vinmakaren  Lars Torstensson och sedan den övertogs av familjen Åkesson. När vi klev in i huvudbyggnaden slogs vi av att stämningen var lite tryckt och vi fick känslan av uppbrott. När vi frågade efter Anders Åkesson, som vi haft kontakt med under ett antal år, fick vi veta att han sålt och det är en ny ägare på väg in. Det ska bli spännande att se vad som kommer att hända.  Vi fick ingen närmare information och ser spänt fram emot vad som kommer att ske med denna lilla producent, 10 ha, som är så starkt förknippad med Sverige. Vad gäller vinerna är jag förtjust i deras prisvärda vita, som har en blandning av Sauvignon Blanc och Viogner. Deras röda prestigeviner Clos Dière och Le Rocher är också mycket bra. Jag håller tummarna för gårdens framtid.

Vårt sista besök på den här resan är på Chateau Roubine www.chateauroubine.com utanför Lorgues. Det är en av 15 Cru Classégårdar i Côtes de Provence som producerar utmärkta viner. Chateau Roubine har haft vinodlingar sedan 1400-talet och är därmed mycket anrik och har en spännande historia. Sedan tjugo år drivs gården, som består av 77 ha, av Valérie Rousselle. Förutom att de producerar mycket goda viner av olika kvalitet och därmed olika prisklasser är det ett mycket trevligt ställe att besöka. De är glada över att ta emot gäster och delar generöst med sig av sina kunskaper om vinet och kuriosa kring det. Här erbjuds också rejäla mängdrabatter. Ett tips är att åka tillsammans med några andra och göra gemensamt inköp. Deras Cuvée Classique (vitt, rosé och rött) kostar ca 13 Euro, men det går att komma ner till 9.50 vid köp av 60 flaskor och däremellan finns en prisskala. Min favorit är deras röda Tête du Cuvée Inspire. Det är riktigt mumsigt.

One thought on “Fler vingårdar i Côtes de Provence

  1. Hej! Jag hittade precis din blogg när jag googlade vingårdar.
    Vi ska till Nice i sommar och jag är så sugen på att besöka en vingård i närheten. Undrar om du kan hjälpa oss med tips på en bra som inte ligger allt för långt ifrån nice?
    Tacksam för hjälp 🙂

Kommentera