Antibes ici Antibes

Jag träffar många som har planer på att skaffa sig någonting ”utomlands”. Några letar efter semesterboende och andra har funderingar på att bosätta sig mer permanent. För många blir det här en tvåstegsraket. Först semesterboende, för att känna in om det blev rätt val av land och ort, och sedan eventuell flytt. Möjligheten att kunna hyra ut är också viktig för många. Det innebär en känsla av ekonomisk trygghet även om det inte alltid blir aktuellt.

Vi har alltid tyckt om Frankrike och bilat runt i landet många gånger. Första gången för mig var i början på 70-talet när mina föräldrar tog oss med till Normandie i norra Frankrike. Den resan gav mersmak och när jag så småningom bildade egen familj begav det sig igen. I fullpackad bil reste vi runt med våra barn till diverse ställen runt om i Frankrike. Till att börja med höll vi oss i de norra delarna men förflyttade oss med tiden längre söderut. Vid ett flertal tillfällen hyrde vi sedan en lägenhet i Antibes och här stortrivdes vi från första början. När vi sedan började umgås med tanken på att köpa något eget föll valet snabbt på Antibes – därför att…

yachthamnDet är nära till Nice flygplats, som är Frankrikes näst mest trafikerade. Från flygplatsen tar det ca 30-40 minuter med buss och det behövs ingen hyrbil för att snabbt ta sig till sin bostad. Flyget tar ca tre timmar och idag kör både SAS och Norwegian direkt. Kommunikationen var viktig för oss och gav möjligheten att även göra kortare visiter.

Antibes är den bästa av världar när det gäller att få del av såväl Côte d’Azur som Provence. Någon har sagt att ”Antibes är som en provencalsk by som är nedflyttad till havet” och det är en bra beskrivning. En genuin gammal stad som ligger vid kusten. Här finns fina badstränder precis intill den gamla stadskärnan och läget är bedövande vackert. Det går inte att tröttna på den storslagna vy som du kan se på bilden till min hemsida.

För oss var det viktigt att komma till en stad som är levande året om, vilket Antibes verkligen är. Aktiviteten går ner något i november för att öka igen till jul och nyår. Januari och februari är också något stillsammare men från mars ökar tempot igen för att peaka under sommarmånaderna. Det finns med andra ord tillfällen året om att trivas. Grön och lummig vår, pulsen på sommaren, den varma sköna hösten eller den krispiga och klara vintern. Ja – det kan regna och blåsa också. Det väljer jag dock att förtränga just nu och det är sällan långvarigt.

Marché ProvencalSafranierkvartenenGaroupe

Bargatan i AntibesI Antibes finns det gott om restauranger och massor av bra shopping. Personligen tycker jag att det är det bästa shoppingorten i området. Nice och Cannes får ursäkta. Den stora fördelen är alla små butiker. Här slipper du stora kedjor med stereotypt sortiment. Så är det också när det gäller att att köpa mat. Här finns massor av små bagerier, grönsakshandlare och slaktare. Marknaden som säljer färskvaror inte att förglömma. Den har öppet varje förmiddag utom måndagar.

Om du bor i Antibes är det nära till så mycket och kommunikationerna är bra. Med tåg tar det 10 minuter till Cannes och 20 minuter till Nice. Om du vill åka skidor en bit upp i bergen tar det en dryg timme med bil. I trakten finns också massor av fina vandringsleder, pittoreska byar, trevliga vingårdar mm.

 

Oj – nu blev det mycket sammanfattad reklam för Antibes. Min tanke är att bygga på med inlägg som är mer specifika. De inläggen kommer jag att skapa pedagogiska flikar för när jag får hjälp nästa gång. Hittills har ni t ex kunnat läsa om två vingårdsresor och två restauranger.  Ja, så här tänkte vi och här är vi nu. Det finns andra fina ställen på jorden, men för oss passar Antibes perfekt. Den bästa av världar helt enkelt.Antibes 5

2 thoughts on “Antibes ici Antibes

  1. Härligt att läsa att ni trivs så bra i ert nygamla Antibesliv! Ni har gjort ett val, det är stort, för det innebär ju också att välja bort. Det har dock alltid kännetecknat dig, Gunilla, att du vågat välja, och gett dig hän. Levt livet framlänges. Heja!

  2. Hej Eva, ja vi stortrivs och det gäller som sagt att göra val. Vi hoppas att få se dig och Åke härnere och dela lite av vår tillvaro med er. Vi håller kontakten. Kram

Kommentera