Snygga, prisvärda eller hållbara – varför måste jag välja

La Naturelle 1Nej, bilden där jag badar i mitt förra inlägg är inte tagen i år. Jag fick frågan av en person angående detta och det är bara att vara ärlig. Bilden finns i vårt digra arkiv med Antibesbilder och är tagen i juli för snart två år sedan. Men visst ser det härligt ut – och snart är det dags igen.

Idag tänker jag fortsätta att berätta om Antibes och en butik som jag tycker mycket om och som heter La Naturelle  www.lanaturelle.fr . Även i det här sammanhanget vill jag gå tillbaka till värderingar som jag har, men som delvis fått stå tillbaka under alla år som hårt arbetande. De har fått stå tillbaka på det sättet att jag många gånger prioriterat tid före kvalitet och det erkänner jag. Det handlar i det här fallet om hållbarhets- och miljöfrågor. När jag var yngre var jag också politiskt aktiv och miljöfrågorna engagerade mig mycket på den tiden. Jag kommer bl a ihåg att jag drev en studiecirkel som hette ”framtiden i våra händer”. Under uppväxten var vår mamma före sin tid och var alltid noga med att undvika mat med för mycket e-medel i, till exempel fick vi alltid Heinz ketchup i glasflaska istället för Felix i plast. Då, på 60- och 70-talet var sannolikt inte matfusket lika utbrett som idag, men det fanns trots det en stor medvetenhet hos vår mamma.

Men, det är aldrig för sent att skärpa sig. På grund av att jag nu har mer fri tid och är mormor och farmor är återigen den här typen av frågor mycket mer närvarande i min vardag. När det gäller kläder måste jag tillstå att jag aldrig ägnat särskilt många tankar åt att fundera över mina val ur ett miljöperspektiv.

En butik som fått mig att tänka till är just La Naturelle som ligger i gamla stan i Antibes. Den har funnits i nuvarande tappning i ungefär tre år och det är en riktig karamell. När jag kommer in i butiken associerar jag genast till godis i milda färger eller till gamla tiders tresmaksglass, rosa, choklad och vanilj – ni minns eller hur. Kollektionen bygger på ett antal ”bestsellers” som finns kvar varje år men som vidareutvecklas. Till det kommer nya plagg i nya färger. Konceptet är starkt och växande. I Frankrike finns det butiker i Antibes, Nice, St Tropez och i CoLa Naturelle 2llioure. Sedan en tid finns också en shop i Miami och kläderna exporteras till fristående butiker i England, Spanien, Italien, Tyskland och Norge. Det finns stora planer på fortsatt expansion framförallt i USA.

Kläderna, som jag skulle beteckna som fritidskläder, är snygga, prisvärda, av god kvalitet – och sköna. Många goda vänner, barn med respektive och mamma shoppar gärna loss här. Förra sommaren gjorde jag en tjejresa till Antibes tillsammans med min dotter, min kompis och hennes dotter. När vi kom till lägenheten och klädde på oss det vi köpt tyckte jag att vi påminde om barnen von Trapp i filmen Sound of Music. Kommer ni ihåg när Julie Andrews sydde kläder av gardiner till alla barnen? Alla fick olika modeller men från samma tyg – lika men annorlunda helt enkelt.

 

I vilket fall har jag blivit lite nyfiken på konceptet och bestämde mig för att byta några ord med Maxine som förestår butiken. Det är en mycket snygg och trevlig kvinna som kommer från England men har bott i Frankrike i 19 år. Hon talar gärna och engagerat om sin butik och om verksamhetens idé. Det märks att hon trivs och brinner för det hon håller på med. Hon bär dessutom upp kläderna på ett sätt som gör att jag och många med mig blir inspirerade. Det hon särskilt lyfter fram är miljö- och hållbarhetstanken. Kläderna produceras i en fabrik i Indien som de är noga med att kvalitetssäkra ur alla aspekter. Det gäller allt ifrån arbetsförhållanden till hur tygerna produceras. Givetvis görs kläderna av naturmaterial som bomull och linne. Maxine förklarar att de är noga med att använda minimalt med kemikalier. Lite behövs till själva färgningen.

Något som också gör mig intresserad och som knyter an till det jag skriver om ledarskap mm är på vilket sätt verksamheten drivs. Det finns en huvudägare, som förutom att han har god smak och förmåga att utveckla konceptet, är en god ledare. Han har byggt ett bra team som bygger på delaktighet och han tar tillvara den kompetens som finns hos sina medarbetare. Alla som arbetar här är passionerade försäkrar Maxine.La Naturelle 3

Jag har inte betalt för att skriva det här om ni tror det, men jag tycker att kläderna är mycket bra i kombination med en bra och sund affärsidé. Förhoppningsvis får du också upp ögonen lite extra för hållbarhetsfrågorna. Titta gärna in i någon av butikerna om du har vägarna förbi och kolla gärna in katalogen på hemsidan.

Kommentera