Vingårdsbesök – nu är det dags för rosévin

rouet 2

Nu är det dags att skriva om vingårdsbesök i Côte de Provence igen. Idag tänker jag fokusera på roséviner inför den stundande säsongen. I Provence är 80% av allt vin som produceras roséviner och det finns massor av goda och prisvärda sorter att välja mellan. För er som undrar – jag ska börja med att döda myten om att vinet är en blandning mellan rött och vitt. Så är det alltså inte. I Provence görs rosévinet mestadels på samma druvor som det röda, framförallt Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Tibourenc, Syrah, Cabernet Sauvignon och Carignan. Färgen och karaktären på vinet beror sedan på hur länge skalen är med i processen.

Trots att det finns ett fantastiskt rikt urval av viner från spännande små odlare är den endast en bråkdel som finns representerade på Systembolaget. För er som inte har möjligheten, att som vi, åka runt och botanisera i vinlandskap, kan jag rekommendera www.franskavinkompaniet.com.  Det är ett litet svenskt familjeföretag som levererar franska kvalitetsviner hem till dörren i Sverige. Läs gärna mer på deras hemsida.

Chateau de Vaucouleurs

Chateau de Vaucouleurs

Hur är det med rosévin, lämpar det sig bara att dricka på sommaren? Vi har hittills varit ganska traditionella och hållit oss till rött och vitt under övriga delar av året. Ju mer vi har provat olika typer av rosévin, som passar utmärkt till vissa maträtter, är jag beredd att ompröva mitt ställningstagande. Det finns t ex goda roséviner som passar utmärkt till orientalisk och till italiensk mat, liksom givetvis till medelhavsmat. Så var inte rädd för att testa olika kombinationer. Innan jag fortsätter att skriva om några vingårdar vill jag dock säga att det finns något som ni aldrig bör köpa och det är bag in box – och jag menar aldrig!

Nu tänker jag presentera fem vingårdar för er. Samtliga ligger inom tio mils avstånd från Antibes där vi bor.

Vi åker autorouten västerut och börjar med att köra av vid avfart 37 vid Puget sur Argens och kommer då till Château de Vaucouleurs www.chateaudevaucouleus.com. Det är en relativt liten vingård, 23 ha, som har sina rötter från 1686 så det finns anor och traditioner. Här produceras utmärkta viner som också belönats med många utmärkelser. Vi har fastnat för deras Rosé Château Cuvée som till skillnad från många andra provensalska roséviner är något mörkare i färgen. Det är relativt smakrikt med inslag av exotiska och röda frukter. Vinet passar förutom till apéritif även till medelhavsmat. Prisvärt för sina € 6.80.

rouet

Chateau du Rouet

Sedan fortsätter vi vägen RN 7 vidare mot Le Muy och stannar till vid Château du Rouët www.chateau-du-rouet.com. Gården, som är ett familjeföretag som funnits sedan 1840, ligger vackert intill Estérelbergen. Produktionen är ca 70 ha. De har ett vin som heter just 1840 och det säljs i en tilltalande, kurvig flaska och kostar € 8.70 och är ett prisvärt aperitifvin.

Nästa nedslag gör vi i Taradeau, på Château Rasque www.chateaurasque.com . Det är en mycket inbjudande vingård som också ligger enastående vackert och har en 6000-årig historia. Här är priserna och kvaliteten något högre. Vi fastnar för deras Cuvée Spécial Alexandra, som ligger i prisklassen € 16. Det är ett komplext rosévin som är extra festligt att dricka. Vinet beskrivs som ”trés féminin” dvs ”mycket kvinnligt”. Jag vet inte vad det innebär, men gott är det.

Chateau Rasque

Chateau Rasque

Vi fortsätter vägen vidare mot Lorgues och stannar till i den lilla byn Saint Antonin du Var på Domaine du Clos d’Alari www.leclosdalari.com. Ett litet, 10 ha, familjeställe som drivs av två generationer kvinnor . På detta urcharmiga ställe finns även rum att hyra och de säljer olivolja och tryffel på beställning. Vinet är utsökt och La p’tite Nine rosé är gott och smakrikt och kostar  € 7.50, vilket jag anser vara prisvärt. Vinet passar som apéritif och till sallader och grillat.

Vårsista anhalt på den här resan är ett kooperativ Le Cellier des 3 collines iFlayosc www.cellierdes3collines.com.Här hamnade vi av en slump. Det såg spännande ut så vi stannade till. I den helt nybyggda butikslokalen finns förutom vin även andra lokalt producerade varor. Vad gäller roséviner har de enkla men goda alternativ. Vi köpte Vitis 3, vilket är ett matvin för det facila priset av € 7.50 och Vitis 2 som är ett apéritifvinoch kostar € 5.50

Les 3 Collines

Les 3 Collines

 

 

När du är ute och åker i vindistrikt så tveka inte att stanna till. I det område som jag nu beskriver fullkomligt kryllar det av vingårdar och de flesta är öppna för allmänheten. Det finns allt från vackra slott till kooperativ. Tänk dock på att Frankrike är landet ”lunchstängt” och det gäller även de flesta vingårdar. Mellan 12 och 14 är det bäst att själv äta lunch. Det finns många små trevliga restauranger i byarna.

Nu har jag lyft fram roséviner, men på samtliga av de gårdar som jag nu berättat om finns det också mycket bra, framförallt röda viner men även vita av olika kvalitet och pris. Av de ställen jag presenterat idag vill jag slå ett extra slag för d’Alari. Det känns verkligen lite utöver det vanliga. Nej, nu måste jag sluta skriva för att det inte ska bli för långt men jag blir lätt entusiastisk när det gäller goda viner. Jag lovar att återkomma i ämnet.

Domaine d'Alari

Domaine d’Alari

8 thoughts on “Vingårdsbesök – nu är det dags för rosévin

 1. Kul att läsa om era vingårdsbesök. Ni har varit inte så långt från våra trakter och vi vet precis vilken trevlig upplevelse det är med de här besöken.

  Det som förbryllar mig är dock att du så bestämt avråder från att köpa vin i bag-in-box? Varför? Vinmakarna själva deklarerar ju att det inte håller exakt samma klass som de buteljerade vinerna men att det ändå är mycket prisvärt. Fransmännen själva köper ju detta och som vardagsvin fungerar boxvinerna utmärkt.

  Det jag skulle vilja tillägga är att de vita vinerna här i Provence inte är särskilt intressanta. Inte alltid de röda heller ävem det finns många goda undantag. De ljusa rosevinerna är trots allt områdets specialitet och med mängder av sorter att prova sig fram tlll.

  Nästa gång ni tar er till Taradeau, glöm heller inte att besöka det mycket berömda vinkooperativet där. Väl känt för många svenskar för sitt goda och prisvärda utbud! Tipsar jag!

  • Kul med lite meningsutbyte angående viner. Vi tycker verkligen om att åka runt på olika vingårdar och har ännu bara skrivit om några. Ja, visst är rosevinerna den stora produkten här med sina ca 80% vinproduktionen. Jag tycker dock att det finns många intressanta framförallt röda viner som håller god kvalitet och är lagringsbara. Det ger mig inspiration att skriva ett speciellt inlägg om det – återkommer. Vita viner är kanske inte regionens starkaste kort, men även här går det att hitta guldkorn.

   Nu till det här med lådviner, som jag verkligen ogillar. Till att börja med är det trevligt att servera vin i flaska. För mig är det en del av upplevelsen att öppna en god flaska vin. Den behöver inte vara exklusiv men förpackningen är viktig för känslan. Utöver det är förpackningsmetoden sådan att den kräver mer tillsatser. En box har alltid ett bäst före datum. Tillsatserna påverkar såväl smak som doft. För en tid sedan fick jag ytterligare ett argument, som kanske inte gäller Frankrike men Sydafrika. Därifrån skickas boxviner upp till Sverige och förpackas där, dvs det tar arbetstillfällen från de som arbetar på vingårdarna.

   Vi har ju alla valfriheten att välja och det är roligt att diskutera.

 2. Hej igen,

  Jag tror att vi kanske talar lite förbi varandra när det gäller lådviner. Det här med bäst-före-datum är ju inte applicerbart på roséviner så som på andra viner. De ska ju helst drickas direkt och inte läggas på lagring som rött och vitt vin. Vill man därför ha ett vardagsvin till mat och apéro och har hittat en bra vingård med gott rosé är det inte alls dumt att ha en box i kylen.

  Sen håller jag med: alltid när vi har gäster eller vid festligare tillfällen eller om vi bara känner för det så öppnar vi förstås en flaska. Just för att njuta av känslan, av en vacker och rolig förpackning. Och också för att se till att vi har gå-borts-vin hemma.

  När det gäller tanken kring arbetskraft så vet man ju härnere att det är vingårdarna själva och deras personal som är hundraprocentigt involverade i alla vinframställning, inklusive boxarna. Och här, när vi frågar, är det inga andra tillsatser i boxarna än i motsvarande årgång i flaskorna. Det är ju det här som är så trevligt härnere – man vet vad man får – direkt från källan!!

 3. Hej igen,

  Ja det där med arbetskraft är förmodligen inte ett argument utifrån perspektivet små vingårdar i Provence. I ett vidare sammanhang är det dock relevant och blir en del i min samlade bedömning av lådviner.

  Även om roseviner inte är lagringsbara, vilket jag är väl medveten om, kan jag inte förstå vitsen med att öka mängden tillsatser för att kunna förpacka i plastpåsar när det finns flaskor. Jag fortsätter därför att välja flaskor helt oavsett vilket vin det är.

  Bästa hälsningar
  Gunilla

 4. Hej,
  Det här är ju en fråga helt om tycke och smak. Jag tror att vi kommit fram till att det är praktiskt med vardagsvinet i box helt enkelt. Och vi har hittat väldigt goda och prisvärda viner som vi har både i box och på flaska. Med box finns risken att man dricker mer förstås men vi brukar hälla över på karaff.
  Ha en skön söndag! I morgon blir det temporärt regn!
  Monica

  • Absolut handlar det om tycke och smak och jag tycker att det är uppfriskande med en liten diskussion. Jag har precis njutit av en god söndagslunch i det fina vädret tillsammans med några härliga tjejkompisar på besök. Hoppas att du får en fortsatt bra dag.

 5. Åh, vilka bra inlägg om vingårdar och en härlig blogg om Rivieran. Är väldigt nyfiken då jag och mannen åker till Nice om några veckor.

  Finns det chans att även njuta av solros- och/eller lavendelfält i samma trakter den här tiden på året?

  • Roligt att du läsår min blogg och extra roligt att du verkar hitta tips som du kan ha glädje av. När det gäller lavendel och solrosor så blommar de för fullt i stora delar av Provence. Du får ta dig några mil ifrån Nice för att uppleva den typen av natur. Trevlig resa! Gunilla

Kommentera