En frisör med utsikter

 

Cortes 1Vi bor i ett område som heter Ilette, i Antibes. När vi en gång i tiden valde Antibes, vilket vi gjorde mycket medvetet, blev valet av stadsdel mer slumpartat. En bra slump måste jag säga och vi har därför valt att bo kvar. I området finns det mesta. Förutom att det bara är hundra meter till havet, fem minuters promenad till gamla stan och tjugo minuter till Juan-les-Pins finns här all tänkbar service. Enligt min uppfattning finns t ex några av Antibes bästa restauranger i området, men det jag tänker berätta om nu är kvarterets eminente frisör Cortès.Cortes 2

Cortès kommer från Libanon. Som 18-åring flyttade han till Frankrike, där han bott och verkat sedan dess. Han har alltid varit frisör berättar han. Sin yrkesbana började han i Paris för att sedan flytta till Cannes. Där har han arbetat mycket med att fixa kändisar vid festivaler och även frilansat som frisör på många av de stora Yachter som finns i området. Sedan tre år tillbaka driver han, som nu är 35 år, en egen salong i Antibes. Den enda med sjöutsikt – berättar han stolt.

Själv har jag varit mycket konservativ och förändringsobenägen när det gäller val av frisör. I hela tjugo år har jag klippt och fixat mig hos samma frisör på Lidingö där vi bodde tidigare. Min man har alltid haft en mer öppen attityd och valet av frisör har varierat genom åren. Lite skillnad mellan manligt och kvinnligt måhända. I vilket fall har han då och då klippt sig i Antibes och av en tillfällighet hamnade han en dag hos Cortès, när salongen var relativt nyöppnad. Det blev en lyckad tillfällighet och Sven-Bertil har klippt sig där sedan dess.

En dag för ungefär ett år sedan när Sven-Bertil var och klippte sig sa Cortès ungefär så här – din fru verkar ha fint hår men jag skulle kunna göra underverk med en ny klippning. Det var ett fint sätt att såga den frisyr som jag då hade. Den var inte särskilt lyckad, det måste jag medge. Håret var ganska långt och luggen hade fått växa med. En enda gång var den frisyren lyckad och det var när min son gifte sig. Då funkade det att, med hjälp av en skicklig frisör, göra en svinrygg som blev supersnygg. Den är därför väldokumenterad, vilket är bra för jag kommer nog aldrig att kunna sätta upp håret på det viset igen.

Efter kommentaren av min frisyr funderade jag lite men inte särskilt länge. Istället för att bli förbannad så bestämde jag mig för att gilla kaxigheten och bestämde mig för att ge honom en chans. Den första klippningen finns förevigad och utgör just nu profilbild på diverse ställen och i övre högra hörnet på bloggen. Sedan dess är Cortès även min frisör.  Jag vet att han även har många andra skandinaver som kunder. Alla utom en som jag vet är nöjda. Den som inte blev nöjd var min svärson Per som blev helt snaggad – shit happens.

Det verkar gå bra för Cortès. Han har numera tre anställda, som samtliga jobbar långa sexdagarsveckor. Förutom att ta väl hand om hår av diverse slag så fixar de även naglar, på såväl händer som fötter. På salongen råder en härlig entreprenöranda. Du får dock inte ha alltför bråttom om du går dit. Ambitionen är att ta hand om många kunder och ibland blir det för många samtidigt. Medan du väntar får du en eller flera koppar espresso så du lider ingen nöd.

De här dagarna är extra intensiva Det är filmfestival i Cannes och Cortès har ett antal stjärnor som han fixar frisyrer till. Han är diskret och vill inte avslöja några namn men berättar stolt att han har en hel del jobb just nu utöver det ordinarie i salongen. Jag är ju lite nyfiken men han har integritet.

Klippt för den här gången

Klippt för den här gången

Min slutsats efter det här inlägget är följande. Våga byta frisör – vad är det värsta som kan hända? Hår växer ju ut eller hur. Och om du är i Antibes så prova gärna Cortès. En skicklig, framåt och trevlig libanes som bestämt sig för att expandera sin verksamhet i denna fantastiska stad.

2 thoughts on “En frisör med utsikter

  1. Skrattade gott… Har alltid trott att jag är förändringsbenägen men undrar om det är sant. Samma frissa sedan 1990?! Hon jobbar på övertid och det är dags att aktivt byta!
    Och visst är det rätt – det är enkelt att fastna i att allt fungerar och är ’bäst’ i Sverige – men det går ju lika bra eller bättre, i stort var man än är!

    • Valet av frisör ska inte underskattas och det uppstår lätt ett visst beroendeförhållande. Lycka till med valet av en ny och hör av dig om du har vägarna förbi Antibes.

Kommentera