Negresco – varför inte lite barhäng?

Negresco 7

Det finns fantastiska hotell runt om i världen. Här nere på Franska Rivieran är utbudet stort och många minner om den svunna tiden kring förra sekelskiftet, La

Det vackra innetaket med gigantisk kristallkrona

Det vackra innetaket med gigantisk kristallkrona

Belle Époque. Uttrycket uppstod efter första världskriget och avser perioden innan krigets utbrott. Som namnet antyder var det en positiv epok som präglades av sorglöshet och framtidstro. I allt detta fanns också en oro och sannolikt en flykt in det vackra och romantiska. Med all respekt för historien så drömmer jag mig gärna in i den här tidseran genom att titta på vackra bilder och njuta av vackra miljöer. Ett ställe att uppleva historiens vingslag är Negresco i Nice. Detta vackra landmärke som finns fotograferat näst intill oändligt antal gånger och som också utgör påtaglig symbol över en intressant tidsepok.

Helt ok barhäng

Helt ok barhäng

Hur gör jag då för att få access? De flesta kända hotell uppskattar inte att du bara går in och kollar läget. Du bör ha ett ärende och jag har ett ärende som alltid fungerar. Jag besöker hotellets bar. Ja, det är det som är nyckeln, eller entrébiljetten om du så vill, till hotellet – om du inte väljer att hyra ett rum såklart och det blir lite dyrt i längden. När du kliver in genom entrén handlar det om att se världsvan och målmedveten ut och veta vart du ska. Med den metoden tar du dig in överallt och barer är en kommersiell del av verksamheten, som inte bara är avsett för boende gäster.

Baren - en interiörbild

Baren – en interiörbild

Efter att ha genomfört diverse administration, som jag skrev häromdagen om så bestämde vi oss för att besöka Negresco. Vi har varit där förut och vet var baren är belägen så det var bara att kliva in. Den här dagen var det ganska tomt och vi kunde välja att slå oss ner var vi ville. Trots hotellets gräddbakelseliknande yttre ger den här baren egentligen ingen känsla av ”La Belle Époque” i klassisk mening. Inredningen är gjord av mörkt trä och möblerna är klädda med sammet. På golvet ligger en heltäckningmatta av typen äkta. Det vilar något tungt över den här delen av hotellet. Väl på plats kommer det blixtsnabbt fram en artig och välklädd man och delar ut menyer. Vi väljer ett glas vin och en öl, men det går lika bra att beställa te, kaffe eller mineralvatten. Personalen är lika trevlig och tillmötesgående oavsett vad du köper. Och det bästa av allt är att det ingår massor med spännande snacks. För priset av, i vårt fall, totalt € 25, får vi: entré till ett av världens mest kända lyxhotell, sitta i baren hur länge vi vill och njuta av atmosfären, dricka och tillbehör och inte minst – tillgång till de tidsenliga men fräscha toaletterna.

Tre orginalstolar från den frisörsalong som fanns när hotellet var nytt

Tre orginalstolar från den frisörsalong som fanns när hotellet var nytt

När vi var klara med baren gick var det dags för en liten rundvandring. Det här hotellet är som ett museum och inrymmer mängder av konst, antikviteter och övrig kuriosa. Negresco, som byggdes 1912, ägs av Jeanne Augier, som köpte hotellet tillsammans med sin nu framlidne make, 1957. Efter andra världskriget var hotellet nedgånget och slitet men rustades upp av familjen Augier. Madame Augier som idag är 90 år har sviktande hälsa och inga arvingar. Enligt vad jag hört är hennes förmögenhet testamenterad till en fond som bl a verkar för djurens rättigheter.

Förutom alla spännande föremål som finns att beskåda kan det vara värt att kika in i hotellets stjärnrestaurang Chantecler. Den har två stjärnor i Guide Michelin. Liksom på många andra franska stjärnkrogar serveras prisvärda luncher. Nej, det är inte precis gratis men du får mycket för pengarna och det blir betydligt billigare än att äta middag. På Negresco finns också ett, i sammanhanget, enklare brasseri som heter La Rotonde och där är det verkligen ”Belle Epoquekänsla”. Brasseriet, som ju är runt är uppbyggt som en gammeldags karusell. Fylld av cirkushästar och annan tidstypisk inredning.

Porträtt av Madame Augier och en glimt av inredningen

Porträtt av Madame Augier och en glimt av inredningen

Ja, hotellet inrymmer mycket. Det har en fantastisk exteriör som ju knappast är obekant för något, men också en insida värd att upptäcka. Till det kommer en spännande historia. Såväl den som det går att läsa om som den som du kan fantisera om. Negresco är ett inspirerande ställe.

Kommentera