Behöver och behöver? – ett inlägg om shopping

Visst är det roligt att shoppa. Det är faktiskt ett nöje i sig och kräver inga andra uttalade behov eller nyttor. Min personliga shoppingintesitet har varierat över tid och varit förknippad med ekonomi, familjesituation och vilken fas i livet jag befunnit mig. När jag som 15-åring började tjäna egna pengar njöt jag av möjligheten att kunna köpa saker och kläder som jag tyckte om och ville ha. Med tiden blev det familj, fler munnar att mätta och andra prioriteringar. Mina personliga behov blev under den perioden av underordnad betydelse, helt naturligt.

Det bästa shoppingfasen i mitt liv kom sedan, med utflugna barn och bra cashflow. Jag kunde köpa vilka kläder jag ville och kunde dessutom motivera det med behovet av att vara representativ på jobbet. Nu behövde jag egentligen inte förklara mig och hitta på ursäkter. Det var mina pengar och jag gjorde som jag ville. En skön känsla faktiskt.

Men var sak har sin tid. Nu måste jag vara lite mer återhållsam igen och det känns också bra. Det är en konsekvens av mitt förändringsbehov, som tagit sig det uttrycket. Att då och då bryta mönster och finna nya vägar är uppfriskande. Det passar mig och ger mig energi. Nu rör jag mig dessutom i andra miljöer, vilket dels gör att kläder går att återanvända och dels att har jag en slappare och enklare klädstil. Nota bene – det betyder inte att jag slutat shoppa, men jag har blivit mer restriktiv.

Ingen regel utan undantag. Egentligen ingen regel mer ett förhållningssätt egentligen. Hur som helst – igår fick jag ett spontant återfall. Min man och jag gick en eftermiddagspromenad genom Antibes. I Nikita 2bakhuvudet hade jag en tanke på att köpa en enklare vardagsklänning att ha här nere. Den tanken informerade jag givetvis inte om i förväg. När vi kom ner i gamla stan föreslog jag att vi förutsättningslöst skulle kika in i en av mina favoritbutiker – Nikita Angel. Det är en välsorterad och rolig affär som tillhandahåller många bra varumärken som, Cop Copine, One Step, Desigual, Save the Queen m fl. Min man tycker att det är ok att gå in dit för de har (två) bekväma stolar att sitta i för medföljande.

Väl inne i affären noterar min man att den första stolen är upptagen av en annan man vars fru och dotter är i full färd med att prova klänningar. Den stolen kommer inte att bli ledig i första taget. Med raska steg går Sven-Bertil längst in i butiken och konstaterar att den andra stolen är ledig, vilken han omgående tar i besittning.  Jag börjar rota runt bland hängarna och hittar snabbt en supersnygg klänning. Det är dock ingen ”vardagsklänning” vilket jag egentligen hade tänkt mig. Jag letar vidare och finner en klänning av lite enklare modell. Den är mer ledig, ganska mycket billigare och självklart inte lika snygg. Hm, nu blev det komplicerat. Jag frågar min man och får det klassiska svaret – vad är det du behöver? Behöver och behöver, jag det är en bra fråga. Egentligen behöver jag inte köpa en enda klänning till under resten av mitt liv om det bara handlar om att ha kläder på kroppen.

Nikita 1Hur som helst, jag provar dessa klänningar varpå vi båda finner att den dyrare, mer eleganta klänningen är snyggast. Vilken surprise, eller hur. Jag provar båda en gång till varpå expediten förser mig med en högklackad sko för att göra den dyraste klänningen rättvisa – tres chic, säger hon. Vad gör jag nu då? Jo, jag börjar fundera på användningsområden och kommer raskt på att det faktiskt är dop i juni och det är dessutom halvjämn födelsedag och midsommar. Den kan också komma till användning när jag ska strosa runt under någon av de sista dagarna på filmfestivalen i Cannes och på onsdag ska vi på middag. Oj så många motiv jag hittade under loppet av några sekunder. Min man tycker absolut att jag ska köpa den dyraste. Han är alltid en bra supporter, men liksom många andra män ställer han konstiga frågor – vad behöver du?’

Nu är det på det viset att jag verkligen behöver en enklare sommarklänning, men det inköpet får sannolikt anstå till reorna i Sverige efter midsommar. Perfekt timing inför julivisitelsen härnere. Eventuellt kan jag kanske hitta någon gammal trasa längst in i garderoben – vem vet?

4 thoughts on “Behöver och behöver? – ett inlägg om shopping

Kommentera