Antibes bästa lunchrestaurang

I morse när jag var ute och sprang funderade jag på om det är rätt rubrik och utan tvekan kom jag fram till att ja, det är det. Le Coq licot, som restaurangen heter är den bästa lunchrestaurangen i Antibes om jag gör en sammantagen bedömning. Det är inte den flashigaste eller den mest exklusiva restaurangen och det är inte där du hittar de mest avancerade maträtterna, men…..

Caroline och Stephane

Caroline och Stephane

Om du vill äta god, vällagad och prisvärd fransk husmanskost och vill bli väl omhändertagen i ett av Antibes bästa lägen då ska du gå hit. Ja den lilla restaurangen ligger tillsammans med tre andra längs en trottoar med utsikt över Medelhavet. Det är något med läget som dessutom gör att det fungerar bra att sitta utomhus året om – om det inte regnar och blåser alltför mycket förstås. Och vi svenskar älskar ju att äta utomhus.

Historien om den nu tioåriga restaurangen är speciell och vi som är stamgäster känner oss som en del av den. Många av gästerna är återkommande och det känns som om den skaran växer. Tidigare behövde vi aldrig boka bord, vilket numera är en förutsättning för att säkra några av de åtråvärda platserna. Vi gläds med ägarnas framgång.

Caroline och Stephane arbetade tidigare på två av de andra närbelägna restaurangerna. De som ligger längst ifrån varandra. Mellan dessa konkurrerande ställen fanns en viss spänning. Den rivaliteten påverkade inte Caroline och Stephane, som under den perioden istället spanade in varandra. Tycke uppstod, de blev kära och gifte sig – en riktig love story. Caroline berättar om den med sådan inlevelse att det inte går att ta miste på hur lyckliga de fortfarande är. Under tiden bytte Stephane arbetsgivare och flyttade ett snäpp närmare Carolines restaurang. Nu var han anställd på en italiensk restaurang som heter Sapori d’Italia. Efter en tid bestämde sig ägaren att flytta verksamheten till en större lokal och nu öppnade sig en möjlighet för det nygifta paret.

Med fyra absolut tomma händer bestämde de sig för att de ville ta över lokalen och satsa på att driva en egen restaurang tillsammans. Tack vare att Franco Vurro (den italienske ägaren) gav oss chansen äger vi nu en etablerad restaurang som går bra – säger Caroline. Han lät dem hyra lokalen i tre år och när de hade tillräcklig ekonomi kunde de ta ett banklån och köpa den.

Efter tio år som enbart café och lunchrestaurang frågar jag varför de inte har öppet på kvällarna. Med det läget, den maten och inarbetade kundkretsen borde det vara

Alltid fullsatt

Alltid fullsatt

frestande att ta nästa steg. I mina egna tankar har jag funderat på om det funnits någon konkurrensklausul eller så när de övertog lokalen. Nu vet jag hur det egentligen är. Caroline och Stephane gör andra prioriteringar. De vill ägna sina kvällar åt varandra och vara tillsammans med barnen. Familjelivet är viktigt för dem och de prioriterar balans i livet framför att tjäna mer pengar. De vill må bra.

Le Coq licot har ett framgångsrikt och inarbetat koncept vid det här laget. De öppnar 8.30 varje morgon då de serverar frukost. Under tiden förbereder Stephane, som är kocken, lunchen. Han är noga med att starta upp tidigt varje morgon eftersom han gör allting själv. Maten ska vara fräsch och nylagad, vilket den alltid är. Vid tolvtiden kommer de första lunchgästerna och köket stänger vid sexton på eftermiddagarna, därmed är det en av få restauranger där du kan få en sen lunch. Något som vi nyttjat ett antal gånger när vi kommit resande.

Humor och lite spex bakom kulisserna bidrar till atmosfären

Humor och lite spex bakom kulisserna bidrar till atmosfären

Caroline är den som serverar och tar hand om gästerna och hon är en av de mest effektiva personer i den rollen som jag känner till. Hon har en simultankapacitet som de flesta borde avundas. Trots att det är fullt med gäster missar hon sällan någonting. Till och med karaffvatten levererar hon utan att vi behöver påminna. Totalt är de tre personer som arbetar på restaurangen. Den ende anställde är Steve, en vän till Carolines mamma, som de träffade när de bodde i Australien och som följde med till Frankrike. En speciell story i sig.

På menyn återfinns ett antal klassiker, som matiga sallader av diverse sorter, olika omeletter, musslor i ett antal Pannacotta 3varianter och kalvschnitzel med champinjonsås eller som Milanese, dvs panerad. Det finns alltid en eller två dagens rätt som garanterat är vällagade och goda. Jag tycker att det mesta är gott och provar gärna dagens, som dock kan vara slut om du kommer lite senare. Karaffvinet är också riktigt bra. Totalt äter två personer en måltid för ca € 35 inklusive 50 cl vin. Mycket prisvärt och du blir garanterat mätt oavsett vad du väljer.

Ja, det här är enligt min mening Antibes bästa lunchställe. Det är dessutom en riktig feel goodrestaurang. Den drivs av riktiga människor som älskar det de håller på med. De tycker om sina kunder och att se dem nöjda och det märks. Med åren tycker jag att känslan och atmosfären på en restaurang är mer värd än att matlagningen är avancerad. Bra mat, gjord på riktiga råvaror och tillagad med kärlek är mer än tillräckligt.

5 thoughts on “Antibes bästa lunchrestaurang

 1. Hej Gunilla, jättetrevliga och informativa bloggar. Du skriver om vår lunchfavis Le Coq licot som vi just noterat försvunnit och ersatts av den libanesiska som tagit över hela hörnet. Vi är ledsna över att Caroline och deras underbara luncher inte finns längre. Det samma gäller nu Voile Blanche enl din blogg. Också vår favorit i Juan les Pins. Vi önskar komma i kontakt med Caroline. Vi vill bara tacka henne och berätta vad deras restaurang betytt för oss.
  Du kan nå oss via Facebook Ulf Wallgren.
  Tack för all fantastisk information och så välskrivet.
  Varma hälsningar
  Ulf och Kjerstin

  • Hej,
   Så trist att Caroline och Stephan har sålt. De berättade för oss att de skulle ta lite ledigt och vila ut. Om jag får kontakt med dem igen så lovar jag att meddela var de går att få kontakt med.
   Bästa hälsningar
   Gunilla

Kommentera