Henne skulle jag inte anställa – men henne

Igår åkte vi till Sverige och i morse när jag vaknade av att det smattrade på rutan och trädkronorna som jag ser från vårt sovrumsfönster vajade i blåsten, undrade jag varför vi inte stannade kvar i Frankrike. Nå ja det finns ett antal goda skäl till det och vädret är ändå inte allt även om jag måste erkänna dess, med tiden, allt större betydelse.

Under resan hem började vi prata om vad vi skulle äta till middag. Vi var överens om något gott och något som vi inte brukar äta i Frankrike. Snabbt kom vi fram till att vi ville ha lite smått och gott, vilket bl a inkluderar skagenröra och färska havskräftor kokta på svenskt vis. I Frankrike njuter vi mycket av fantastiska skaldjur, men nu ville vi ha något ”the swedish way”. Medan vi pratade och gommarna vattnades kom vi på att det var röd dag vilket kan ha betydelse för öppettiderna hos de butiker som tillhandahåller det vi var sugna på. Nu var vi glada för att vi flög med Norwegian som ju alltid har WiFi ombord – tummen upp för det. Vi googlade på Melanders i Nacka Forum och de skulle ha öppet till sex på kvällen. De skulle gå med lite tur och effektivt tidsutnyttjande.

När vi landat hämtade Sven-Bertil bilen, jag tog hand om bagaget och vi lämnade Arlanda någon minut innan fem. Fjorton minuter i sex var vi utanför köpcentret, trots broöppning vid Danvikstull. Inga problem, jag hoppar ur bilen och handlar det vi vill ha. Nu kom vi på att lite gott färskt bröd skulle vara gott. Vi är ju rejält bortskämda med att alltid äta nybakat. Jag hittar inte så bra i Nacka Forum och blev därför glad när jag såg en skylt med Thelins bröd. Fram till nu hade allt gått bra, men nu kom besvikelsen och framförallt förvåningen.

Jag går fram till disken och spanar in en surdegsbaguette och några godbitar och nu kommer förklaringen till min rubrik. När jag kommer fram och börjar prata med den person, en ung kvinna i 25-årsåldern som står bakom disken, får jag svaret – nej, vi har stängt. Klockan var då absolut inte mer än två minuter över sex och hon hade precis börjat plocka undan. Framför mig ser jag bröd som inte kommer att vara särskilt lättsålt dagen efter och som det hade tagit en minut att sälja till mig. Jag blir så förvånad att jag inte ens kommer mig för att reagera utan går därifrån. Alternativet hade varit att ta en diskussion med personen i fråga men jag tappade lusten och ville inte ens handla där. När vi gick därifrån sa jag till min man – henne skulle jag aldrig anställa.

Vi fortsatte vår färd till Stavsnäs by och stannade till vid systrarna Delselius bageri i Grisslinge. De hade öppet och inte nog med det. Vi möttes av en annan kvinna, även hon i 25-årsåldern, som var så trevlig och tillmötesgående att vi nu kom in i en positiv humörsvängning. Jag fastnade för en surdegslimpa som var lite för stor för oss och frågade om jag fick köpa en halv. Och vet ni vad hon svarade – självklart får ni det. När vi hade handlat klart sken hon som en sol och önskade oss en trevlig kväll. När vi gick därifrån sa jag till min man – henne skulle jag anställa.

Ett bra kundbemötande är viktigt för så mycket. För den person som är trevlig, serviceinriktad och gillar sina kunder blir jobbet så mycket mer givande. Det gäller alla branscher. För företaget och varumärket är kundupplevelsen allt mer betydelsefull. Du ställs som kund inför många val och hur du upplever mötet är avgörande för ditt framtida köpbeteende. Idag med utbredningen av sociala nätverk, som t ex bloggar, sprids dessutom informationen blixtsnabbt.

Social kompetens och intresse för människor är och kommer att vara ett allt viktigare inslag i uppbyggnaden av såväl företagets som det personliga varumärket.

Kommentera