Musslor i världsklass – du hittar dem i Nice

Nu är det dags för ett matnyttigt tips igen. Det har blivit en del konsumentfrågor av annan karaktär på senare tid, vilket har dragit upp läsarantalet på bloggen. Min förhoppning är att du som gillar mitt agerande som ”konsumentrebell” även ska finna nöje i att läsa om annat jag skriver. Det mesta i livet är trots allt positivt och det ska bejakas. Nu går vi dessutom in i semestertider och då vill jag inspirera med olika tips. Bloggen heter ju Rivieramoments och innebörden av ordet har flera betydelser. En viktig del är att sprida kunskap, tips och erfarenheter från Franska Rivieran. För de flesta semesterfirare är dagens måltider en höjdpunkt och är du på resande fot gäller det att hitta bra restauranger. I Nice, som ju är en knutpunkt och centralort i området finns det ett gigantiskt utbud och det är inte alltid enkelt att hitta rätt. Är det fler än vi som gått omkring och letat och letat medan tiden drar iväg?  Irritationen och hungern sprider sig och till slut hamnar vi på någon typ turistfälla som varken har god mat, är särskilt mysig eller ens billig. Det kan i värsta fall resultera i en smärre äktenskaplig kris, som givetvis går över men är onödig och bör undvikas. Musslor 3Att äta gott, mysigt och prisvärt är något som de flesta gillar. I alla fall lever jag i den tron. En maträtt som är vanlig i Frankrike är Moules Frites, dvs musslor med friterad potatis som tillbehör. Det är supergott och är den bra tillagad, även prisvärd – och du blir rejält mätt. Rätten är en slags fransk/belgisk variant på den engelska fish and chips. Oftast är musslorna ångkokta i lag, med vin, lök och persilja, sk Moules marinières och det tycker jag är allra godast. Det finns dock otaliga varianter på tillagning med olika såser som också innehåller grädde. Allt är en smaksak och olika restauranger har sina specialiteter. Nu tänker jag ta er till det ställe där vi ätit de godaste musslorna någonsin. Besöket hade föregåtts av det jag beskrev i inledningen. Vi gick omkring och letade lunchrestaurang och hittade inget som vi fastnade för i gamla stan i Nice. Med vår gedigna erfarenhet av att leta restauranger bestämde vi oss för att helt byta spår. Det brukar bli bäst så. Vi begav oss istället till den pittoreska gamla hamnen, där det ligger ett antal restauranger på rad. Jag hade stängt av dataroamingen på min iPhone och kunde inte googla runt. Vi var helt enkelt tvungna att välja med blotta ögat. Hur skulle det gå? Som alltid är det ett gott tecken om en restaurang är relativt full och att den är frekventerad av lokalbefolkningen. Det var så vi hittade l’Espador. Jag tror att namnet är en lek med ord. Espadon betyder svärdfisk och or betyder guld. Så någonting i stil med den gyllene svärdfisken kan det kanske översättas med. Vi fick ett bord i den trevligt inredda restaurangen. På menyn var det i huvudsak olika fiskrätter och vi fastnade ganska direkt för musslorna, vilket visade sig vara ett utmärkt val. Det var absolut de godaste musslornaMusslor 2 jag ätit. De var relativt stora, kokta lagom länge och med fin smak. Den friterade potatisen, som jag som företeelse har en mycket kluven uppfattning om, gick inte att avstå den här gången. Om de är degiga och kalla är det betydligt enklare. Nu åt jag upp – det gäller att prioritera livets goda när det erbjuds. Du som besöker Nice – ta gärna en promenad till den gamla hamnen. Titta på den fantastiskt vackra båtarna och njut av havets läckerheter. Musslor är både billigt och innehåller massor av nyttigheter. Vill du dessutom smaska i dig friterad potatis så ska du unna dig det den här gången.

Karta

Kommentera