Välj helheten eller plocka russinen ur kakan – besök Royal Beach i Antibes

Det ska böjas i tid - Tyra och momo

Det ska böjas i tid – Tyra och momo

Det finns många som undviker Franska Rivieran på sommaren, för att det är för varmt och för att det är många människor som ska trängas på en begränsad yta. Framförallt är det personer som vi, som har sitt permanentboende i Sydfrankrike som återvänder till Sverige och den svenska sommaren. Vi har valt att varva, eftersom vi har förmånen att ha tillgång till båda världarna. Jag är ju fortfarande uppfylld av friheten att få styra min tid och göra mina val. Och jag håller helt och hållet på att anpassa mig till det sättet att leva har jag insett.

Antibes i juli är lika med, härligt väder, puls, jazzfestival skön stämning och många goda vänner – ingenting som vi vill avstå ifrån. Innan vi valde

Mina tre barn, Magnus, Henrik och Maria, smaskar i sig pasta poulpe

Mina tre barn, Magnus, Henrik och Maria, smaskar i sig pasta poulpe

att bosätta oss här var det vårt givna semesterställe vid alla tillfällen. Att vara här i juli har varit en självklarhet i alla år och vi bestämde oss för att så får det bli även 2014. Vi gillar ju pulsen och jag (Sven-Bertil klagar ibland) har inga som helst problem med värmen. Tvärtom är det en möjlighet att få garanterad sol och möjlighet att bada i ett uppvärmt Medelhav.

Nu tänker jag skriva om ett ”koncept” som vi fastnat för sedan några år tillbaka. Det handlar om lyxen att då och då hyra en solstol på en Beach Club där de dessutom serverar ypperlig mat. Stället heter Royal Beach http://www.hotelroyal-antibes.com/en/royal-beach/ och ligger centralt i Antibes. Att hyra solstol är inget måste. Det går utmärkt att bara besöka restaurangen, men njutningen att ägna en hel dag på en solstol med parasoll är värd att betala för någon gång ibland.

I Antibes finns det sandstränder. En som ligger nära båthamnen i gamla stan och ytterligare två

Trevligt sällskap

Trevligt sällskap

på väg ut mot Cap d’Antibes. Stränderna är publika med undantag för just Royal Beach, som är den enda betalstranden. Om du beger dig till Juan-les-Pins finns det många strandställen där det går att hyra in sig en dag, men i Antibes finns det bara ett. Tur att det är bra eftersom det inte finns någon konkurrens.

Pasta poulpe

Pasta poulpe

Jag gillar verkligen Royal Beach, som sedan ett antal år drivs av en italienare – Gil Vurro. Han har verkligen skapat ett fungerande koncept som gör att det är lätt att trivas. Du väljer om du vill hyra en stol på pontonen eller på stranden. Jag gillar pontonen där du slipper sanden och där det dessutom finns en badstege som gör du direkt kommer ut på djupt vatten. Det passar mig som gillar att simma. Att det är sköna dynor och bra parasoller passar mig också eftersom jag också gillar att ligga i skuggan och läsa. För barnfamiljer är sandstranden perfekt, den är långgrund och stolarna är lite billigare att hyra än på pontonen. Det allra bästa med sommar och sol är faktiskt värmen i skuggan och bad förstås.

RB 6Så småningom är det dags för lunch, vilket brukar vara dagens höjdpunkt. De har riktigt bra mat. Förutom den ordinarie menyn som byts en gång per år, så finns det alltid tre ytterligare alternativ. Det brukar vara en sallad, en pastarätt och en kött- eller fiskrätt. Vad ska man då välja – finns det något jag kan rekommendera? Ja allt, blir svaret. De är duktiga på pasta, vilket jag anser vara deras paradnummer i olika varianter. För några somrar sedan fanns en rätt som hette ”pasta poulpe” på menyn. En pastarätt med bläckfisk i tomatsås. Vi brukar då och då beställa den trots att den utgått ur sortimentet. Prova gärna du också, det brukar

Bertrand, ansvarig för Royal Beach, tillsammans med en kollega

Bertrand, ansvarig för Royal Beach, tillsammans med en kollega

fungera.

Fiskrätterna är också suveräna, alltid, oavsett vad du väljer. Höjdaren är deras tonfisk, som består av en rejäl bit precis lagom stekt fisk. Till den serveras alltid fräscha grönsaker. Desserterna är också i en egen division, chokladmousse och jordgubbar med mascarponekräm är mina favoriter. Som du förstår behöver du inte gå hungrig från det här stället. Prisnivån är något hög men motsvarar värdet på leveransen och förutom mat så ingår den trevliga miljön som är värd att betala för.

Om du inte vill äta mat går det bra att slå sig ner i deras loungebar. Där spelar de alltid bra musik och där kan du sitta länge och njuta av ett glas

rosé eller något annat läskande. Jag har vid ett antal tillfällen använt Shazam och därigenom fått nys på artister och låtar som jag inte kände till tidigare.

"dagens rätter"

”dagens rätter”

En stor fördel med Royal Beach är att du väljer om du vill köpa hela konceptet för en dag, eller att konsumera delarna var för sig. Själva restaurangen brukar öppna i april/maj, beroende på väder och strandstolarna börjar bli intressanta lite senare när havet värmts upp. Vid högsäsong, speciellt vid helger, är det god idé att boka bord. Jag kan även rekommendera att boka strandstolar i förekommande fall.

Royal Beach är knutet till hotellet med samma namn som också har en restaurang. Jag har för avsikt att återkomma och berätta mer om den och om historien kring ägarfamiljen. Snart kommer en liten intervjuså håll ögon öppna om det är något som kan intressera dig.

De duktiga kockarna poserar

De duktiga kockarna poserar

 


 

 

 

Kommentera