Café Royal är inget café – det är en kvalitetsrestaurang med italienska smaker

Gil Vurro - ägare och chef

Gil Vurro – ägare och chef

Nu ska jag berätta lite om Gil. Det är en italiensk kille i fyrtioårsåldern som driver två restauranger i Antibes. Jag har redan berättat om Royal Beach, som dessutom är en stadens enda Beach Club. Den andra restaurangen heter Café Royal och den återkommer jag till om en stund.

När Gil var fjorton år flyttade han till Schweiz för att gå på restaurangskola och efter fyra år var han utbildad köksmästare. Det var

snabbt marscherat och han är märkbart stolt när han berättar om hur ung han var när han kastade sig in i yrkeslivet, som ”krögare”. Vid tjugo års ålder flyttade han tillbaka till Italien, närmare bestämt till Lugano, där han startade sin första restaurang sedan blev det ytterligare en. I slutet av nittiotalet ville Gil pröva sina vingar i USA och flyttade till Miami. Det började med ett café och efter ett tag drev han ett antal näringsställen med god framgång berättar han med stor inlevelse.

Vid den tiden hade hans föräldrar flyttat från Italien till Antibes för att starta restaurang. En utmärkt sådan som jag återkommer

Trevlig utsikt

Trevlig utsikt

till i kommande inlägg. Gil besökte föräldrarna och blev så förtjust i orten att han bestämde sig för att flytta tillbaka till Europa och slå sig ner på Franska Rivieran. Under vårt korta samtal berättar han inte allt såklart, men när jag läser mellan raderna jag får en känsla av att familjegemenskapen är stark och att det passar honom att bo och verka i närheten av sina föräldrar. Medan vi sitter och pratar kommer hans pappa Franco förbi och det märks tydligt att det finns en stark gemenskap dem emellan.

Jag har tidigare skrivit om området Ilette i Antibes, där vi bor. Och det är där familjen Vurro har sina restauranger. För sju år sedan köpte Gil Royal Beach, som jag skrev om för några dagar sedan. Han har verkligen lyft stället och han har också spännande planer för framtiden. Han avslöjar lite för mig, men jag lovar att inte skriva om dem. Men håll gärna utsikt – stället kommer att utvecklas.

Maria och mamma på invigning

Maria och mamma på invigning

För knappt fyra år sedan köpte han även Café Royal, http://www.hotelroyal-antibes.com/en/cafe-royal/  vilket ligger i bottenvåningen på Hotel Royal. I samband med en tjeresa (mamma, dotter, syster och systerdotter) våren 2011 såg vi att restaurangen var på väg att öppna. Min dotter Maria, som på den tiden inte hade familj, hade järnkoll på det mesta som hände i området och ett stort kontaktnät. Hon frågade Gil när restaurangen skulle öppna och han svarade att de skulle ha en invigning om några dagar och tillade – you are invited. De inbjudan tog vi på fullaste allvar och fick uppleva en generös invigning, med champagne, drinkar och smårätter. Det har blivit ett härligt minne.

Idag är restaurangen i högsta grad etablerad och är sedan 2012 omnämnd i Guide Michelin. I våras skrevs en artikel i lokaltidningen

Artikel i Nice Matin

Artikel i Nice Matin

Nice Matin, där stället får mycket fint omdöme. Maten är mycket bra och håller hög kvalitet i förhållande till priset och såväl service som miljö får tummen upp. Själv vill jag verkligen rekommendera maten. Kocken, som heter Gigi, är en barndomsvän till Gil och de har följts genom livet. Gigi är mycket skicklig och har god hand med det alltid fina råvarorna. By the way så driver hans bror den lilla restaurangen Mamalu i gamla stan. En liten pärla som jag också avser att återkomma till.

När det gäller miljön är jag särskilt förtjust i några saker. Till att börja med är utsikten fantastisk och utomhusmiljön är havsnära. Inne är det stilrent och snyggt och jag vill slå ett slag för konsten på väggarna. Där finns konstverk av Jacq Kino. En konstnär som bor i Antibes och som vi lärt känna och själva köpt några tavlor av.

Sedan start i Guide Michelin - ni får stå ut med den knasiga bilden

Sedan start i Guide Michelin – ni får stå ut med den knasiga bilden

Besök Café Royal om du vill äta en riktigt god måltid i trevlig miljö. Det är inget lågprisställe, men det är som de skriver i Nice Matin – execellent i relationen kvalitet/pris. Det här är också en restaurang som är trevlig året om. På sommaren sitter du gärna på terrassen, liksom på luncher året om vid fint väder. Övriga tider är det inomhus som gäller och då kan du njuta av tavlorna och den i övrigt ”coola” miljön. Det är också en restaurang så både passar för små, lite mer intima, middagar, och för lite större sällskap.

Bon apétit

3 thoughts on “Café Royal är inget café – det är en kvalitetsrestaurang med italienska smaker

  1. Ping: Med Gigi i köket på Café Royal | Rivieramoments

Kommentera