Göta kanal – en gourmetkrog dök upp när vi minst anade det

En ledmur i sjön Viken

En ledmur i sjön Viken

Interiörbild från restaurangen

Interiörbild från restaurangen

Igår kom vi fram till Norrkvarn, en liten gästhamn ganska nära Vänern. Vi hade hoppas att nå Sjötorp men vi hann inte. Slussarna stänger oftast vid artontiden. Jag tänkte att det blir nog bra ändå, vi har mat ombord och vi får ta det för vad det är. Väl framme gjorde en liten rekognoseringstur och det visade sig att det fanns ett hotell och en restaurang ett

Tåtorp, resans högsta punkt 92 meter över havet. I den här Slussen gäller handkraft

Tåtorp, resans högsta punkt 92 meter över havet. I den här Slussen gäller handkraft

image

Menyn – visst vattnas det i munnen

stenkast från kajen www.norrqvarn.se Vi bjuds in att titta, av en supertrevlig ung kvinna. Eftersom vi hade bestämt oss för att  äta ombord så tvekade vi lite, men varför inte – titta kan vi ju göra. Och det var ju tur. Innanför väggarna på det stora gula huset öppnade sig en snyggt designad och smakfullt inredd restaurang. Vi får direkt känslan att detta är en krog utöver det vanliga och bestämmer oss för att skippa den medhavda maten. Ibland, ganska ofta faktiskt, är det tillfälligheter som ger möjligheter och det gäller då att inte ha alltför många principer. Det har inte vi, särskilt inte när det gäller möjligheten att få en god middag. Vi väljer förrätt och varmrätt och får in bland det godaste jag ätit på länge. Jag väljer en röra på rökt röding på hembakat surdegsbröd, toppat med löjrom från Vänern. Till varmrätt äter jag rimmad fläskkarré , väl ackompanjerad med fantastisk sås och grönsaker. Allt på menyn bygger på närproducerade råvaror, vilket det finns gott om i det jordbruksland mellan Sveriges största sjöar som vi befinner oss i. Kockarna håller

världsklass, serveringspersonalen är outstanding och miljön sparsmakad men även den välkomponerad. Oj, jag håll på att glömma vinet. Även det var ekologisk och mycket väl utvalt. Allt var mmmmmm som mitt barnbarn Tyra skulle ha uttryckt det. Sedan förra inlägget har vi tagit oss från Borensberg, passerat Motala

Några medslussare - inga fendrar, inga flytvästar men rosa tygblommor ombord

Några medslussare – inga fendrar, inga flytvästar men rosa tygblommor ombord

och korsat Vättern. Jag var lite orolig innan. Sjön är ju känd för att vara lynnig och det kan snabbt blåsa upp. Vår överfart gick dock utmärkt och först när vi närmade oss Karlsborg började vattnet skrynkla sig och vi fick dra ner farten i motvinden. Väl framme i Karlsborg var vädret strålande och vi fick uppleva resans hittills varmaste kväll. En kväll där vi trodde att det aldrig skulle bli kallt och regnigt igen och vi funderar på om det är nödvändigt att sätta på kapellet, vilket vi ändå bestämmer oss för att göra. Och tur var väl det. Vi vaknar tidigt på morgonen av att himlen har öppnat sig och det fullkomligen vräker ner. Som vanligt på morgonen kollar vi väderprognosen och inser att det stabila högtrycket har

Morgonmöte i Bregottfabriken

Morgonmöte i Bregottfabriken

övergått till betydligt mer ostadigt väder.  Vi avvaktar några timmar innan vi kastar loss för att bege oss ut på sträckan mellan Vättern och Vänern. Det blev en resa som i alla avseenden påminde oss om att vi är i Sverige. Vi åker genom skogar, sjöar och ängsmark. Det står kor och betar kring kanalkanten och det ligger kräftburar på många ställen. Vädret kommer under dagen att bli en provkarta på svenskt sommarväder. Efter det kraftiga regnet blir det sol och varmt, men det kan snabbt ändra sig. Mitt i en slusstrappa kommer en front och sveper in. Det går så snabbt att vi häpnar. Vi befinner oss mitt i en slussbassäng när vinden tar tag i båten, träden omkring oss ser ut som om de ska vika sig och himlen öppnar sig. Uttrycket storm i ett vattenglas blir visuellt och har från och med nu fått en ny innebörd för mig.

Efter regn kommer solsken

Efter regn kommer solsken

Under dagen har vi passerar kanalens högsta punkt, Tåtorp, och vi slussar nu neråt. Det är normalt sett enklare än att klättra uppför, men det här var en utmaning. Vi kämpade för att hålla båten på plats, samtidigt som jag blev helt sjöblöt. Endast iförd shorts, tröja och flytväst. Vi var absolut värda den goda middagen efter dagens strapatser. Det lynniga vädret fortsätter. I skrivande stund har vi lagt till ovanför Sjötorps slussar och ett rejält oväder passerar. Det innehåller skyfall, blåst och åska – tack och lov för att vi inte hann in i slussystemet den här gången. Med det osäkra vädrets intåg har vi precis beslutat att vända i Sjötorp. Vår ursprungsplan var att komma till Karlstad, men vi inser att tiden inte räcker till. Vi har i alla fall tillryggalagt hela kanalen när vi vänder. Karlstad finns ju kvar och kommer att få besök av oss en annan gång.

2 thoughts on “Göta kanal – en gourmetkrog dök upp när vi minst anade det

Kommentera