Nytt vingårdsbesök i Provence

Provning på Chateau Thuerry

Provning på Chateau Thuerry

Nu tänker jag ta er med till appellationen Coteaux Varois, som vi besökte i somras. Vi hade inte varit där tidigare så det blev en pionjärtur och vi valde att hålla oss i området kring byn Villecroze. Området fick sin appellationsklassificering 1993 och namnet kommer från departementet Var. Vi hade läst att området producerar större andel röda viner, 40%,  än genomsnittet av appellationerna i Provence och idag var vi ute efter rött.

Som vanligt med utgångspunkt i Antibes så tar vi motorvägen västerut och den här gången svängde vi av vid avfart 36 mot Draguignan, men

Spännande konstverk mitt bland vinerna

Spännande konstverk mitt bland vinerna

det går även att ta avfart 35 vid Brignoles. Det beror helt på hur man vill lägga upp sin rutt. Mellan dessa avfarter finns det mängder av vingårdar att besöka. Ibland är det spännande att köra på vinst och förlust, chansa lite och dyka ner där det ser spännande ut. De allra flesta är mycket öppna för att ta emot besökare och bjuder generöst på sin berättelse och sina viner. Kom dock ihåg att de flesta har lunchstängt. Idag hade vi fokus. Vi startade tidigt på morgonen för vi ville också hinna med att ta oss till Gorge du Verdon och sjön Lac de Sainte-Croix. Ett mycket intressant område som påminner om Grand Canyon och som har en mycket speciell sjö med turkost vatten. Det är något som kräver ett eget inlägg, vilket kanske kommer längre fram.

Den här dagen hade vi i alla för bestämt oss för att göra tre vingårdsbesök. Vårt första nedslag blev på vingården Chateau Thuerry http://www.chateauthuerry.com/homepage i Villecroze. En relativt stor vinproducent vars ägor sträcker sig till och Tourtour och Flayosc. Det

Det här är Domaine Saint Jean

Det här är Domaine Saint Jean

här är ett ganska trendigt ställe. Stilren och modernt inredd byggnad med modern konst på väggarna. Vi blir mycket väl bemötta av en kunnig och vänlig kvinna som ger oss all sin tid. När vi är klara med provningen bestämmer vi oss för att köpa deras Le Chateaux 2009 som innehåller en blandning av Cabernet Sauvignon, Grenache och Syrah, AOC Coteaux Varois. Ett riktigt bra och prisvärt vin tycker vi. Vi köpte även några L’Exception 2009, IGP, med den för Provence otraditionella

Resans vackraste vingård - Saint Jean

Resans vackraste vingård – Saint Jean

blandningen av Merlot och Cabernet Sauvignon. Lite mer åt Bordeauxhållet, dyrare och lite extra.

Nästa besök gjorde vi på Domaine Saint Jean de Villecroze http://www.domaine-saint-jean.com/fr/ även det en i sammanhanget stor vingård med sina 80 hektar. Detta blev vår favorit på den här resan. Stället ligger vackert inbäddad i naturen mitt i hjärtat av Provence. Även här fick vi trevligt och proffsigt bemötande. Vi fastnade särskilt för deras La Petite Chapelle 2010 som görs på enbart Cabernet Sauvignon och är därmed en IGP. Det här med klassificering av viner är en djungel och komplicerad att tränga in i. Varje appellation har sina regler för vilket druvor som måste ingå, eller inte får ingå, för att få en viss benämning. I sig kan det tyckas mindre viktigt men det är en del av systemet och var och en får avgöra hur intressant det är. Det är som med alla intressen, med fördjupning ökar kunskapen och engagemanget.

En mycket stolt vingårdsägare som ville visa oss allt

En mycket stolt vingårdsägare som ville visa oss allt

Den sista anhalten för dagen blev Domaine de Valcombe http://www.domaine-valcolombe.com/ En liten vingård som sedan några år ägs av ett par läkare som ville byta livsstil. Här fick vi en rundvandring på domänen

Lunch på det mysiga torget i Villecroze

Lunch på det mysiga torget i Villecroze

och fick bl a veta att de på den relativt lilla ytan odlar hela tio druvsorter. Även här valde vi att köpa ett endruvevin (vet inte om ordet finns egentligen men..), nämligen Le Carignan, IGP. Ja, av namnet framgår vilken druva det handlar om.

Jag vill även passa på att slå ett slag för själva byn Villecroze. Där finns ett mysigt torg med massor av plataner som ger en riktigt härlig Provencekänsla. Vi åt lunch på Restaurant sous Les Platanes och det var ett riktigt bra val. Supergod mat i trevlig miljö.

Kommentera