Våga prova vegetariskt – några tankar och ett restaurangtips i Antibes

Jag har av någon oförklarlig anledning varit skeptisk till vegetarisk mat. Inte för att det är något fel på maten, men jag har någon typ av instinkt som säger mig att det inte går att bli riktigt mätt om måltiden inte innehåller kött eller fisk. En annan förklaring är vanans makt som i sin tur har skapat såväl beteende som kunskap. Med kunskap menar jag i sammanhanget kompetensen att tillaga goda och mättande rätter som enbart baserar sig på vegetariska råvaror. Jag har helt enkelt aldrig lärt mig eller låtit mig inspireras av det rent vegetariska. Detta trots att min dotter under många år avstått från att äta kött och fågel. När hon bodde hemma och kom på besök, blev det alltid fisk. Inget fel på det i sig, men jag kunde ju ha ansträngt mig lite mer.

Chez Helen 4Nu bor jag i Antibes och förutsättningarna är nya. Dels har vi tillgång till fantastiska grönsaker och dels har jag mer tid att ta nya tag vad gäller matlagning. Jag har alltid tyckt om att laga mat och det är ett viktigt intresse, men jag har i ärlighetens namn varit lite enkelspårig men nu ska det bli ändring. Det är dags att utmana fördomarna. Förutom att det är gott och nyttigt med väl tillagad vegetarisk mat så är det också klokt ur resurssynvinkel.

I Antibes finns restaurangen Chez Helen http://www.chezhelen.fr/accueil.html Det är en lunchrestaurang som enbart serverar vegetariskt, ekologiskt och biodynamiskt. Den ligger på en liten gata mitt i gamla stan och jag har gått förbi där många gånger utan att gå in. Jag har också läst om den i guiden Petit Futé och på Tripadvisor, där den fått massor med positiva omdömen. Trots detta har restaurangen fram till nu varit oprovad av mig.

Förra veckan var jag ensam några dagar och skrotade runt i gamla stan vid lunchtid en av dagarna. När jag gick förbi Chez Helen så tänkteChez Helen 2 jag – nu är det dags. Jag tar mod till mig och provar, vad är det värsta som kan hända? När min man är med finns det alltid massor med anledningar att välja något annat ställe. Ett ställe som helst serverar kött eller åtminstone fisk eller skaldjur. Klockan var ungefär halv ett och det fanns några bord lediga så jag slog till. Ganska snabbt insåg jag att detta verkligen är ett ”livsstilsställe”. Allt, precis allt var genomtänkt. Förutom att maten var tillagad på vegetariska och ekologiska råvaror så var även dryckerna kvalitetsstämplade. De serverade till exempel spännande juicer och teer, men även öl och vin som var ekologiskt producerat. Dessutom närproducerat, eftersom vi befinner oss i ett vinland. Bredvid mig satt en tjej som beställde Coca Cola och hon fick en variant av ”Cola” som innehöll naturliga råvaror.

JChez Helen 3ag beställde en Falafelsallad, som var en av dagens rätter. Det fanns även Quiche, Lasagne och en meny med fler alternativ. Det var verkligen jättegott och jag blev mätt som en plätt. När jag tittade mig omkring och iakttog vad de andra gästerna åt så konstaterade jag att det också såg smaskigt ut. Av någon anledning var det många kvinnor bland lunchgästerna, men även några par. Jag spanade in männen för att se om de verkade bli mätta och ja, de såg nöjda ut.

Nu har jag bestämt mig för att lära mig mer om hur jag kan laga vegetariskt och även bli lite mer öppen när det gäller att välja restauranger. Vad gäller matlagning handlar det mycket om träning och att helt enkelt lära sig att kombinera olika råvaror. Det kommer att bli berikande på många sätt.

 

One thought on “Våga prova vegetariskt – några tankar och ett restaurangtips i Antibes

  1. Jag håller med, jag har också alltid haft en känsla av att vegetarisk mat är lite udda och att man inte blir mätt. Men nu när även jag börjat äta sådan mat så inser man att det var helt fel. Men man är ju inte sämre än att man kan ändra sig!

Kommentera