Ett hål i väggen och Tusen bitar

Ett hål i väggen

Ett hål i väggen

Jag vet inte riktigt vad jag gjort av min tid den senaste veckan, men det har inte varit långtråkigt. Som ni redan har förstått har det blivit en del familjeliv och umgänge med barnbarn. Det har även inträffat någon slags bostadsboom i familjen. Under loppet av ett par dagar hade det både köpts och sålts lägenheter och ett antal rokader kommer att genomföras, men då är vi tillbaka i Antibes. Jag måste dock stanna upp ett tag och reflektera kring bostadspriserna i Stockholm. Det är en prisutveckling som är exceptionell. Jag tror inte på någon bubbla, men hoppas och tror att prisnivån inte fortsätter att stiga i samma takt som hittills. Vilka kommer då att ha råd att bo i Sveriges vackra huvudstad?

Under veckan har vi även idkat uteliv. Jag har de förträffliga böckerna Helkväll Sthlm Krog&Kultur och Bar&Bio  http://helkvallsthlm.se/helkvallsthlm/index.php. Idén med böckerna är att få ut  soffliggare och erbjuder bl a en gratis varmrätt på ett antal utvalda restauranger. Ett himla bra koncept tycker jag.  Läs gärna mer på  hemsidan. Nu är det ju så att böckerna för 2014 håller på att ”gå ut”. Alla restaurangerbjudanden upphör vid årsskiftet och det gäller alltså att passa på. Och vi har passat på. Tänk hur lätt det är att bli styrd. Ibland kan det vara negativt, men i det här fallet är det positivt. Vi har verkligen upplevt utelivet i Stockholm och ingenting har vi ångrat.

Härom kvällen bestämde vi oss för att utnyttja ett bioerbjudande och avsluta med ett restaurangbesök. En riktig helkväll med andra ord. Ganska snabbt bestämde vi oss för att gå på Grand och se Tusen Bitar, filmen om Björn Afzelius. En fantastiskt bra film som jag varmt kan rekommendera. Jag har aldrig varit särskilt vänsterorienterad rent politiskt, men alltid haft respekt för de som kämpat mot orättvisor och förtryck. I ärlighetens namn har jag inte reflekterat så mycket över budskapen i Björn Afzelius texter, men alltid gillat hans musik. Filmen är en ömsint skildring av en människas liv, som berör oavsett inställning till politik eller musik. Se den!

Efter att ha hämtat ut biljetterna kände vi för att få i oss en liten munsbit. Inte för stor för vi skulle ju ät middag lite senare. I kvarteren i närheten av

Varmt, mysigt och gott

Varmt, mysigt och gott

biografen lyste en skylt emot oss i höstregnet – en Tapasbar uppenbarade sig och vi gick in. Ni som undrar över inläggets rubrik får nu förklaringen. Detta hål i väggen, som heter Aqui, visade sig vara ett riktigt höjdarställe http://www.aquitapas.se/ . Egentligen fanns det inga lediga bord, men efter att ha förklarat att vi bara skulle stanna en kort stund så var vi välkomna. Medan vi satt där fylldes lokalen och stämningen blev genast hög. På menyn fanns mängder av små rätter och de flesta sällskap tog in ett antal och delade på. Jag blev så sugen på att gå hit igen för att äta mig mätt. Ett perfekt ställe att samlas på för att äta och umgås. Fungerar både för små och stora sällskap. Personalen var dessutom både snabba och trevliga och det lilla vi åt var mumsigt.

Nu var vi ju självpåtaget strängt förbjudna att bli mätta. Det skulle vi ju bli på Gylldene Freden, som är en av de utvalda restaurangerna i boken http://gyldenefreden.se/swe/start.html . Av de restauranger jag hittills provat i sammanhanget är denna den bästa. En klassiker både vad gäller mat, stämning och atmosfär. Jag hade inte varit där på många år och nu var det hög tid. Fortsätter de i samma stil, vilket är högst sannolikt, så kommer det att bli fler besök. Hoppas att de är med även i nästa års upplaga.

 

Kommentera