[isi] – ett unikt restaurangkoncept i Nice som ger mersmak

imageIgår var det det sämsta vädret i den här trakten som skådats på många år. Det åskande oavbrutet och regnet vräkte ner under ett helt dygn. Och då menar jag vräkte. Till detta var det tidvis storm i byarna. Nästan all flygtrafik var inställd på Nice flygplats under hela dagen, vilket är mycket ovanligt. Mitt i detta väderkaos skulle vi besöka restaurangen [isi] i Nice www.isirestaurant.com. Om det inte hade varit för att vi skulle delta i en organiserad skaldjursmiddag med vinprovning, som vi dessutom hade betalat i förväg hade vi säkert avbokat. Nu bestämde vi oss för att genomföra projektet trots klass 2-varning. Vi var ju motiverade. På med stövlar och med paraplyet i högsta hugg begav vi oss för att ta bussen de ca två milen till områdets huvudstad. Från busstationen skulle vi sedan gå en bit för att komma till gamla stan där restaurangen var belägen. Tack mina fina och mycket ändamålsenliga stövlar. De gjorde att jag kunde vandra torrskodd genom en stad där det tidvis var flera decimeter vatten att vada igenom. Så gott som alla restauranger hade stängt på grund av vädret, men inte [isi].

Isak in action

Isak in action

Via kontakter på Facebook har jag läst om restaurangen, som öppnade så sent som i augusti i år. Det jag hittills läst hade givit mersmak. Någonting i konceptet hade också väckt stor nyfikenhet. Ja, det är ett koncept och om jag väljer att använda ett ord i tiden, så skulle jag benämna stället som coolt. Till att börja med är det litet och kring det rustika matbordet ryms maximalt 12 personer och det var vi denna kväll. Tappra människor som trotsat elementen och tagit sig hit.

Restaurangen ägs och drivs av den unga kocken Isak Oldenburg, som är svensk men trots sin ålder (vet inte riktigt men skulle tippa kring 25 år) har internationell erfarenhet och bor sedan 2009 i Nice. Han har också deltagit i svenska juniorkocklandslaget och vunnit framgångar. Isak berättade lite om det, men valde att vara ganska lågmäld. På en blogg skriven av en vän till honom www.womenshealth.se/blogs/foreverfit/isi-restaurant-en-parla-pa-den.htm framgår att han varit med och vunnit guld i matlagnings-OS. Det sa han inte till oss. Nu har han alltså startat ett helt unikt koncept. Ett slags hemma hos. Ett ställe att boka för mindre grupper av olika slag, men även en traditionell restaurang som serverar lunch och middag. Till lunch går det bra att slinka in och kolla om det finns några lediga platser – inget eget bord , här sitter vi tillsammans. Middagsplatser måste bokas i förväg.

Namnet [isi], vad kommer det ifrån undrande vi som var där och det gör säkert ni också. Det är en lek med ord. Dels kan man associera till det franska ordet ici och det engelska easy och dels var det Isaks smeknamn när han var yngre.

Oavsett på vilket sätt och i vilket sammanhang du väljer att besöka [ISI] är du i Isaks kök. Han tillagar maten framför gästerna som verkligen känner sig som gäster. Menyn komponeras varje dag utifrån vilka råvaror som finns att tillgå. Varje morgon går Isak till marknaden och handlar och utifrån det tillagar han dagens ”surprisemeny”. Helt baserad på färska och lokala råvaror. När han pratar om upplägget märks att han har en passion för det han håller på med -”jag vill vara ärlig med maten” säger han. Och det märks att han vill vara ärlig mot sig själv och mot sina gäster.

Joel bredvid restaurangens enda bord

Joel bredvid restaurangens enda bord

Den här kvällen var det som sagt skaldjur som var temat och därtill provning av några i sammanhanget lämpliga viner. Till sin hjälp den här kvällen hade Isak  Joel Bergström Agerskov. Han är utbildad sommelier och har bl a arbetat hos den svenske ambassadören i Paris. Skickligt, intressant och trevligt lotsade dessa killar oss genom nya smakupplevesleser. Vi fick bl a testa ett par varianter av ”såser” till ostronen. En som benämndes pickleslag och en med lite mer asiatisk touch. Även jag som är lite matkonservativ och föredrar ostron ” au naturel ” öppnades mina sinnen för dessa nya intryck. Till räkorna fick vi en ny variant av majonnäs, som innehöll lite soja, en bra smakhöjare. Vi provade också fyra viner, varav en druva var helt ny för mig, liksom för de övriga i sällskapet. Den heter Piquepoul och odlas i södra Frankrike. Vinet var friskt, torrt och lite rundare än t ex Muscadet. Lämpade sig bra till skaldjuren.

Som ni förstår blev det en lyckad kväll med hög och god stämning. Trots att de flesta av oss som var där inte kände varandra innan så kom samtalen runt bordet snabbt igång och höll i sig hela kvällen. Förutom att det var trevliga gäster, utmärkta värdar och god mat med dryck så bidrog själva rummet. Lite svårt att beskriva så mina råd är att kolla in hemsidan för att sedan göra ett besök. Jag är övertygad om att det lite längre fram kommer att behövas framförhållning för att på plats. När konceptet fått spridning kommer det snabbt att bli fullbokat, så passa på.

Härligt med unga duktiga och ambitiösa personer som vill och vågar.

 

3 thoughts on “[isi] – ett unikt restaurangkoncept i Nice som ger mersmak

  1. Hej, råkade egentligen bara surfa in på din blogg men fastnade för dina – faktiskt – ovanligt insiktsfulla tankar, välgörande bortom surrsuret. Undrar om jag får skicka dig min CV? Jag är universitetsutbildad översättare, (facköversättare) o har jobbat en del i den franska sfären i GBG Stockholm. Nu söker familjen möjlighet i regionen att jobba/plugga några år. i så fall får du jättegärna svara mig: marie.lexique@telia.com /tack!

Kommentera