Två stjärnor – bästa besöket på lunchen

Inget vanligt bröd

Inget vanligt bröd

 

I Frankrike finns det gott om restauranger som har stjärnor i den välrenommerade Guide Michelin. Den guidebok som rekommenderar och betygssätter såväl restauranger som hotell sedan 1900 (finns numera även andra typer av guideböcker under det varumärket). Boken som ges ut årligen har alltså överlevt osedvanligt länge. Ursprungstanken som bröderna Michelin hade var att ge stöd till bilister, genom att ge råd om bl a bra ställen att övernatta på. En naturlig utveckling av verksamheten för en däcktillverkare.

En av varmrätterna

En av varmrätterna

Och en till....

Och en till….

En dessert

En dessert

Vi har genom åren haft stor nytta och glädje av boken, som numera går att köpa som app. Ungefär varannat år har vi köpt den franska utgåvan och visst är det roligt att bläddra även om det är mer rationellt

Och en till.....

Och en till….

att alltid ha informationen tillgänglig elektroniskt.  Givetvis går det utmärkt med en kombination och i mitt fall har jag laddat ner Europaversionen, men har den franska ”Guiden” i bokform. Det går att skriva mycket om detta fenomen och som alltid är det viktigt att inte sluka allt som står med ”hull och hår”. Men boken ger ofta en bra vägledning. Det jag nu tänker leda er in på är möjligheten att hitta riktigt bra lunchställen där det erbjuds gourmetmat till rimligt pris.

image

Härlig miljö, fin utsikt och snygga tjejer

Då och då går vi på restaurang i vår närmiljö. Dit räknar jag Antibes med omnejd, dvs så  där fem mil härifrån. För det mesta är det faktiskt luncher som vi äter ute och det av flera skäl. Under delar av året när det det inte är högsommarvärme är det ett bra tillfälle att sitta ute och njuta av vädret tillsammans med god mat i trevlig miljö. Det är också bättre att bli riktigt mätt på dagen än på kvällen. Sist men inte minst är det oftast mer prisvärt med luncher.  Detta gäller särskilt ”finkrogar” som har en eller flera stjärnor i Guide Michelin.  Många gånger går det att njuta av en riktigt spännande meny till ett pris som är betydligt lägre än vad det är på kvällen. I vissa menyer, på vissa restauranger, ingår även vin i priset vilket det nästan aldrig gör i en kvällsmeny.

Här tillsammans med Le Chef

Här tillsammans med Le Chef

Jag har aldrig varit på någon trestjärnig restaurang, men på ett antal som har två.  Och nu tänker jag ta med er till La Palme d’Or på hotel Martinez i Cannes. Det hotell som är bas för Filmfestivalen  och utmärkelsen Guldpalmen (la Palme d’Or). Ni vet ju att jag gillar dessa härliga och vackra hotell (ja, i första hand hotellbarerna) som det finns relativt gott om på Franska Rivieran och det här är ett av dem. Och det här hotellet har dessutom en fantastisk tvåstjärning restaurang som serverar en specialkomponerad lunchmeny – La Croissete en Mouvement. Till det i sammanhanget facila priset av 69 Euro, vilket inkluderar fem rätter, en halv flaska vin samt kaffe. Till det serveras, som alltid på bättre restauranger, amuse bouche. Ja, visst är det mycket pengar men det är value for money. Jag lovar.

Det är inte bara maten det handlar om. Besöket här är en helhetsupplevelse och du kan dessutom spara in middagspengarna. När du kommer in i den vacka matsalen, som om vädret tillåter, delvis är utomhus och med utsikt över Cannesbukten, möts du av ett antal mycket vänliga kypare som alla ha olika roller. De är extremt artiga och behandlar alla gäster lika väl. När jag var där senast tillsammans med några väninnor fick vi till och med en särskild ”stol” för våra handväskor. Nu till maten, som inte bara är en njutning för gommen utan även för ögat. Varje rätt och varje brödbit är ett litet konstverk. Det tre timmar långa lunchen blir verkligen en helhetsupplevelse som rundas av med att kocken går runt till varje bord för att byta några ord och få lite feedback på sin prestation. Som pricken över i:et får vi varsin chokladask som stilfullt överlämnas vid utgången.

Jag måste säga att det här är en restaurang som ”håller hela vägen” – från början till slut. Ingenting lämnas åt slumpen och den totala upplevelsen är väl värda sin pengar. Kolla gärna in en kvällsmeny och jämför.

One thought on “Två stjärnor – bästa besöket på lunchen

Kommentera