Skaldjur – levande eller döda

Ni som känner mig personligen vet att jag älskar skaldjur och för er som följer min blogg börjar det säkert också bli uppenbart. Jag tror faktiskt att jag tycker om de flesta skaldjur, såväl de som äts levande och råa, som de som är kokta. Mina absoluta favoriter är ostron och krabba. Det som är lite intressant är att skaldjuren smakar och tillagas olika i Frankrike och i Sverige. För min del är jag särskilt förtjust i krabba som kokats i Sverige. I Frankrike tycker jag att det är svårt att få ta i riktigt god krabba. Jag har också gjort egna försök att koka men utan riktigt bra resultat. Det finns dock ett par restauranger i området som sticker ut och serverar riktigt god krabba och det är Brun i Cannes http://www.astouxbrun.com/ och Bijou Plage i Juan-les-Pins http://www.bijouplage.com/ . Båda dessa restauranger är bra i övrigt också och har alltid riktigt färska skaldjur.

Så här såg den ut efter koket

Så här såg den ut efter koket

Även om jag skriver om en hel del restaurangbesök här på bloggen så kan jag berätta att vi äter de allra flesta måltiderna hemma och då och då blir det skaldjur till middag. Vi har förmånen att bo nära en skaldjursrestaurang, Albert 1er i Antibes http://www.restaurant-albert-1er.com/ där det går bra att köpa skaldjur och ta med hem, typ to take away – men här heter det à emporter. Det vi brukar göra för att dels få en riktigt bra platå och dels vara lite ekonomiska är att köpa vissa skaldjur här och då företrädesvis ostronen. De är alltid supergoda, öppnade utan att en massa skalbitar ingår och serverade på en bädd av is. För fatet som de ligger på betalar vi en pant, som sedan återfås. Övriga skaldjur går med fördel att köpa i en fiskbutik och då blir det billigare. Ostron är också billigare att köpa i butik, men jag värdesätter att få dem öppnade och upplagda. Så prioriterar jag, efter att en gång ha skurit mig rejält. De är hårda de rackarna.

En riktigt bra kombination med ostron är hummer och här brukar jag köpa den levande och koka själv. Det är enkelt och blir garanterat gott. I förrgår åkte vi till Carrefour för att köpa en färsk hummer ur deras akvarium.

Ostron à emporter från Albert 1er

Ostron à emporter från Albert 1er

Just nu kommer humrarna från Bretagne. Lite dyrare än de amerikanska, men väl värda sina pengar. Att koka den själv gör priset blir högst rimligt. Det som är lite speciellt är själva processen. Allt ifrån att bära hem en levande hummer till dess att den sprattlande stoppas i den kokande grytan. Humrarna är alltid försedda med gummiband på klorna och det är en smaksak om man ska klippa bord banden innan koket. Jag har provat båda. Gårdagens hummer var mycket livlig så jag bestämde mig för att låta banden sitta kvar. Någon har sagt att gummit kan ge negativ smak, men det har jag inte känt av. Men det är givetvis lite modigare att klippa banden. Nu kanske ni tror att jag är helt okänslig inför denna procedur, men det är jag inte. Jag ser alltid till att vattnet har kokat en stund och stoppar sedan snabbt ner hummern med huvudet först. På det sättet går det snabbt och jag hoppas på minimalt lidande.

Andra goda skaldjur att ha på sin platå är bulots och bigourneax. Det är olika typer av havssnäckor, mumsiga tillsammans med majonnäs. Ibland är det både festligt och bekvämt att beställa en ”Plateau de fruit de mer” med blandat innehåll. Då får du prova på det mesta.

Slutligen vill jag berätta att det just nu är en mycket bra period för ostron. Jag är verkligen ingen expert och väljer oftast ”Fine de Claire” (från Atlantkusten) i mellanstorlek. De vi åt igår var sagolikt goda och jag vill rekommendera er som eventuellt har en tveksam inställning till denna delikatess att prova nu. Här nere laddas det upp inför jul. Lite Frankrikes motsvarighet till Sveriges till sill och skinka. En förmån som jag har är att få vara en del av båda världarna.

 

3 thoughts on “Skaldjur – levande eller döda

Kommentera