Vinälskare – här kommer ett riktigt bra tips

Ilvinio 3

Henrik Tauson

I Sverige pratar vi ofta om fördelarna med Systembolaget från utgångspunkten att de har duktiga inköpare och ser till att det finns en bra mångfald när det gäller urvalet av viner. Det stämmer säkert och har sin relevans, men monopolet har också nackdelar. Nackdelar som nu har fått sin utmaning genom att det på laglig väg går att köpa viner direkt från andra länder via olika distributörer. Det finns alltså sätt att importera vin till Sverige utan att ta vägen via Systembolaget. Jag har kommit i kontakt med några vinhandlare som arbetar utifrån lite olika koncept. Den största fördelen med att handla den här vägen är möjligheten att kunna ta del av utbud från små producenter. Ofta är det viner som sällan kommer utanför det producerande landets gränser. Och många gånger säljs en stor del av produktionen direkt på vingården. Idag tänker jag slå ett slag för IVINIO http://www.ivinio.com/sv/ . På hemsidan beskriver de sig som en marknadsplats för vinentusiaster som söker viner från Frankrike och Italien.

IVINIO är ett franskt företag som skapades av Henrik Tauson 2013. Henrik, som är svensk, lever i Nice tillsammans med hustrun Hélène och deras barn. Hélène är också engagerad i verksamheten. Den marknadsplats som de erbjuder är till att börja med deras informativa och lätthanterliga hemsida. Jag är riktigt imponerad över hur pedagogisk, säljande och användarvänlig den är. Gå gärna in och kolla. Som komplement har de också en fysisk vinbutik i Nice. Den ligger en bit norr om själva centrum och kan

Hélène Tauson

Hélène Tauson

lätt nås med bil eller spårvagn. I lokalen, som inte är särskilt stor, finns ett spännande urval av franska och italienska viner. Det går alltså bra att köpa vinerna på plats.

Det unika med IVINIOS koncept är att de arbetar med vinodlarna själva och alla viner kommer direkt från vingårdarna. På det viset är vinerna både kvalitetssäkrade och prisvärda eftersom det inte förekommer några mellanhänder. Henrik är noga med att framhålla den urvalsprocess som de arbetar utifrån. De säljer bara kvalitetsviner som är utvalda efter provsmakning av en smakpanel. Att de säljer kvalitetsviner innebär inte att vinerna är dyra. Kvalitetsviner finns i olika prisklasser och här handlar det om value for money. Du ska kunna känna dig trygg i att det du köper är noga utvalt. Smaken är ju som alltid olika, men när du pratar med Henrik kan du få goda råd om vilka viner som t ex passar till vilken mat.

Vi var i deras butik för en tid sedan för att provsmaka några viner och det var en trevlig upplevelse. Dels är Henrik mycket kunnig och trevlig att lyssna på när han berättar och dels är det lätt att gilla själva affärsidén. Jag tände i alla fall till direkt och kände att det var något jag vill förmedla. De viner vi provade var ett urval av olika franska viner, som vi testade tillsammans med mumsigt tilltugg.

Sven-Bertil gillar också IVINIO

Sven-Bertil gillar också IVINIO

För dig som bor i Sverige är det här ett ypperligt tillfälle att prova viner från små producenter som du aldrig kommer att hitta på Systembolagets hyllor. Du kan känna dig trygg med att vinet är noggrant utvalt av kunniga personer. Detta är ett litet familjeföretag som aldrig skulle chansa genom att inte göra sitt yttersta för kunderna. Om du bor i Frankrike eller kommer hit ibland så föreslår jag ett besök i butiken.

 

Kommentera