Har du koll på var du har din pension?

Pensionsfrågan är ett outtömligt ämne, som tål att skrivas om och diskuteras hur mycket som helst. Det görs också i diverse forum och det gäller för den som inte behärskar ämnet fullt ut, vilket är få förunnat, att ha en kritisk blick och lyssna selektivt. Många gånger blir jag förundrad över när kvällstidningarna slår upp stora rubriker som indikerar att gemene man kan få massor med matnyttig information genom att köpa lösnummer. Dessa försök att ge råd brukar dyka upp när det är nyhetstorka och min rekommendation är att läsa kritiskt eller inte alls. Det är knappast någon som tar ansvar för de råd som lämnas.

Jag har varit i branschen mer eller mindre under hela mitt yrkesverksamma liv men måste ändå erkänna att jag har kunskapsluckor. Särskilt inom området som handlar om hur pensionspengarna ska placeras. Det är en svår fråga för många och här gäller det att ta råd av någon som du har stort förtroende för, alternativt skaffa egen kompetens. Tidigare byggde ju pensionssystemet på att varje yrkesverksam person skulle få en viss procent av slutlönen (förmånsbestämt system). Det skulle komma att bli alltför kostsamt och idag är en stor del av pensionsavsättningarna istället premiebaserade. Vilket innebär att det egna ansvaret för hur den egna pensionen placeras har ökat väsentligt med åren.

En marknad som uppstått på senare tid är den så kallade flyttmarknaden. Det vill säga att det idag är möjligt att flytta visst försäkringskapital från ett bolag till ett annat. När provisionerna successivt har minskat på grund av ökad konkurrens och transparens finns det många aktörer som har detta som en ny inkomstkälla. För försäkringsbolagen är det idag viktigare än någonsin att ha mycket förvaltat kapital. Alla kämpar för att behålla sina kunder – stoppa utflytt och verka för inflytt. Ett argument som många använder är att det är bra att samla så mycket som möjligt i ett bolag. Bra för bolaget givetvis, men det betyder inte att det per automatik är bra för kunden/individen. Jag har skrivit om just detta tidigare och mitt råd kvarstår – flytta inga pengar om du inte vet vad du gör. Kolla t ex upp vilka avgifter du drabbas av och om villkoren försämras om du gör förändringar.

Nu tänker  jag ta upp en annan sak på temat pensioner, nämligen när det är dags för utbetalning. Detta kan vara intressant att läsa för dig som står i begrepp att börja lyfta dina pengar eller för dig som har nära och kära som kan behöva lite stöd. Genom ett långt yrkesliv har de flesta, förutom den allmänna pensionen, samlat på sig diverse pensioner knutet till sin anställning och i vissa fall även gjort privata avsättningar. Många har haft olika arbetsgivare och ibland kan det också förekomma att speciella lösningar gjorts. Det kan t ex handla om så kallad löneväxling eller bonusar som placerats i försäkring. I vilket fall är det inte alltid lätt att komma ihåg allt när det är dags att skörda frukterna.

I min omgivning har jag ett exempel på en person som under ett antal år helt missat utbetalningar från en pensionsutbetalarare. Därför att personen helt enkelt inte hade koll och försäkringsbolaget inte hade uppmärksammat att det var dags att börja betala ut. Nu har detta rättats till, men pengarna kunde lika gärna ha frusit inne. Det här exemplet är ganska skrämmande och jag vill uppmana alla att inför utbetalning verkligen höra av sig till alla bolag, premiecentraler, stat/kommun eller vad det vara månde för att säkerställa att ingenting går förlorat. Om du redan har pensioner under utbetalning kan det också finnas anledning att kolla en extra gång att allt verkligen finns med. Du som har anhöriga som litar på ”systemet” och där du känner på dig att de kanske inte har tagit reda på allt de borde – ställ frågor och säkerställ att får ut allt de har rätt till.

Utgå inte ifrån att allt löser sig till det bästa. Det är väl investerad tid att ägna tid åt pensionsfrågan. Och det bör du göra lite då och då under livets olika skeden. Tråkigt kanske men så viktigt. Givetvis är det bra att skaffa en bra rådgivare, men du måste ändå själv förstå vad du gör.

8 thoughts on “Har du koll på var du har din pension?

 1. Bra att du tar upp detta viktiga ämne, Gunilla. Riksrevisionen kom i somras med rapporten ”Ta ut pension. Måste det vara så krångligt?”. Jag har, på uppdrag av KPA Pension skrivit en bok om hur man tar ut pensioner från olika håll (alltså även andra avtalsområden, privat e dyl). Boken släpps i början av mars. Du ska givetvis få ett eget ex.
  Allt gott!
  Annika

 2. Väl skrivet Gunilla, håller helt med dig om att mycket av det som sker på flyttmarknaden inte är i kundens intresse.
  Ha det bäst,
  Hans

 3. Bra inlägg i ett ständigt aktuellt men alltför negligerat ämne!
  Mitt intyck som pensionsrådgivare är att princip allt ansvar vilar på individen/arbetsgivaren vilket gör hela området till en djungel för den i vanliga fall måttligt intresserade konsumenten.
  Tack för en bra blogg!

 4. Det skulle vara intressant med ett inlägg kring oseriösa PPM-rådgivare. De som har som affärsidé att sälja på taskig förvaltning (slår sällan icke-valsalternativet Såfa) till skyhöga kostnader (ofta inbakat i förvaltningen och därmed osynligt för kunden). Enligt pensionsmyndigheten sitter drygt 700 000 människor i Sverige sitter med den här typen av tjänst. Inte bra, inte bra.

 5. Hej Gunilla,

  Jag uppskattar din underhållande och informativa blogg och tycker fram till nu att du gör ett trovärdigt intryck. Du kallar dig ”konsumentrebell” och har skrivit en bok om hållbarhet för företagsledare. Med detta i åtanke blir jag ytterst förvånad och besviken när jag inser att du sitter i styrelsen för Solidar AB i Umeå, som nyligen granskades av Svenska Dagbladet, se länk nedan:

  https://www.svd.se/ppm-bjasse-kan-ha-tjanat-100-miljoner-pa-dolda-avgifter

  Jag förstår inte hur du kan skriva om pensioner och representera ett sådant bolag, detta utifrån hur du uttrycker dig på din blogg i andra konsumentfrågor etc.
  Solidar är ett bolag som lurar sina kunder med oskäliga avgifter, underpresterande fonder samt på ett utstuderat sätt planerar för att avgiftsstrukturen i PPM-systemet blir högre för konsumenten än vad som redovisas öppet. Henrik Karlssons inlägg 15/2 2015 skulle verkligen vara intressant om du kan följa upp som du svarade honom den 19/2 2015.

  Dina synpunkter på att en karaff med vatten kostar 5 Euro på en restaurang i Frankrike är en västanfäkt i förhållande till de avgifter som Solidar tar för sina produkter, mycket väl dolt!

  Jag skulle vara väldigt tacksam för en kommentar eller ett bemötande kring detta, tack.

  Hälsningar
  Magnus Ekström

 6. Nu har PPM bestämt sig för att ta bort Solidar från sitt utbud och Finansinspektionen har utdelat en sanktionsavgift på 10 miljoner kronor till bolaget, detta pga tvivelaktiga trasaktioner i sitt bolag på Malta. Mina och Henrik Karlssons funderingar är fortfarande högaktuella och det vore intressant att få ett ”inifrån-perspektiv” på detta.

  Hälsningar
  Magnus Ekström

Kommentera