Att köpa bostad på Franska Rivieran

Ja, det är en del att tänka på. Framförallt är det viktigt att att förstå hur såväl systemet, processen som marknaden fungerar. Det är inte som i Sverige. Som svensk är det lätt att vara starkt kritisk till hur irrationellt det kan tyckas fungera. Nu är det ingenting att reta upp sig på – det är bara att förhålla sig till de spelregler som gäller. För mig som har arbetat mycket med utvecklingsfrågor och stora projekt måste jag erkänna att det skulle vara en härlig utmaning att få kasta sig över uppdraget ”effektivisera den franska fastighetsmarknaden”. Nu tror jag inte det kommer att komma en sådan beställning. Vem skulle tjäna på en förändring? Med svenska mått mött skulle svaret bli – kunden. Men det finns sannolikt ingen som skulle ta på sig att utmana systemet. Intressenterna som vill behålla strukturen är alltför starka och att utmana etablissemangen är som alltid ingen lätt uppgift.

Hur går det så till att köpa och vad bör jag som köpare tänka på. Nummer ett är givetsvis att välja så rätt som möjligt. Allra viktigast är, som alltid, läget. Sedan gäller  det  såklart att övriga kriterier är uppfyllda så långt som möjligt. Att tänka på är att transaktionskostnadena är höga och det kan bli dyrt att ”gå fel”. Hur hittar jag då rätt i den djungel som råder? Det finns ju inget Hemnet eller motsvarande och det finns inga öppna visningar. I annonser, kataloger och skyltfönster samt på webbsajter framgår aldrig heller var objektet är beläget. Det finns sällan några planritningar och bilderna är många gånger av dålig kvalitet. Styling förekommer inte heller, på gott och ont. Att en säljare skulle rensa ut sina privata ägodelar för att göra bostaden mer attraktiv inför en fotografering och visning är ingenting som är vanligt. Strider antagligen kraftigt mot den franska stoltheten och integriteten.

Varje objekt som är till salu går att köpa via flera mäklare. Ensamrätt eller ”exclusivite” är relativt ovanligt och innebär i alla fall att en annan mäklare kan bli inblandad. Mäklararvodena är relativt höga jämfört med Sverige och det är ofta fler som ska dela på kakan. Omsättningstakten är av förklarliga skäl ganska låg och det är också relativt (Sverige) långa försäljningsprocesser. Mäklarna får ofta jobba mycket och länge med varje objekt, eftersom det ska visas individuellt varje gång. Som köpare kan du därför med fördel välja en mäklare som hjälper dig att leta och att förhandla. Kostnaden  blir densamma för dig. Alternativet är att själv gå runt och leta i skyltfönser, broschyrer eller kolla till salu-skyltar som hänger på balkonger eller staket.

Hur är då prisbilden just nu? Ja, priserna har gått ner något de senaste åren och det kan vara köpläge. Det som också är intressant är att det sällan sker budgivning uppåt. Vanligt är att den som är intresserad av att köpa ett objekt lägger ett bud under begärt pris och sedan uppstår en förhandling. Många objekt har legat ute länge och då kan det vara läge att pruta. Bra bostäder i attraktiva områden kan dock försvinna snabbt och då gäller det att vara på hugget.

När du så småningom har hittat ditt objekt kvarstår en hel del byråkrati och du måste räkna med ca tre månader innan du har nycklarna. En del i den byråkratiska processen är att affären ska passera en Notaire, som är en jurist med särskild auktorisation .  Detta är obligatoriskt och bekostas av köparen (alltså något att räkna in i den totala budgeten). Jag tycker att systemet är bra för det skapar trygghet. Notairen säkerställer att affären går rätt till så att du slipper obehagliga överraskningar efteråt.

imageÄgandeformen när det gäller lägenheter är också annorlunda än i Sverige. Bostadsrätter finns inte utan du äger din lägenhet. Det finns för och nackdelar med båda formerna. Fördelen är att du inte köper in dig i en gemensam balansräkning med lån etc. Nackdelen är att det inte finns medel avsatta för renoveringar av fastigheten utan måste finansieras när behovet uppstår. Men, som med allt annat i sammanhanget – det gäller att förhålla sig till de franska spelreglerna. Och även om det är en del byråkrati så tycker jag att det mesta fungerar bra. Lite annorlunda än i Sverige, men det är också en en del av charmen.

Är du sugen på någonting innan sommaren är det hög tid att börja leta nu. Hör gärna av dig till mig om du vill ha lite mer guidelines. Franska Rivieran är en härlig del av världen.

One thought on “Att köpa bostad på Franska Rivieran

Kommentera