Den bästa tiden – när är den?

Blommande mimosa

Blommande mimosa, bild från Tanneron.

När är det bäst att vara på Franska Rivieran? Svaret är alltid, men det beror också på vilken inställning du har och vad du är ute efter. Olika perioder har sina olika förtjänster. Just nu är det som allra vackrast enligt min uppfattning. Och idag är det en extra fin dag. Solen skiner från en absolut klarblå himmel och de vita alptopparna gnistar. Havet har en vacker djupblå färg och alla konturer är skarpa. Det är relativt vindstilla, men lite gammal dyning gör att vågorna rullar upp på stränderna. Trots att det är ganska kallt i vattnet finns det en och annan entusiast som badar. Själv kommer jag att vänta till juni. Var sak har sin tid.

På väg uppåt  - enkel terräng den här gången.

På väg uppåt – enkel terräng den här gången.

Så här års är det trevligt att gå på upptäcksfärd i naturen. Vädret är perfekt för vandring. Det är inte för varmt, men tillräckligt för att det ska vara behagligt. Luften är klar och frisk och utsikten är betagande. Särskilt fin är den om du kommer upp en bit och får lite pers

pektiv. I det här inlägget vill jag slå ett slag för alla de fina vandringsleder som finns i närområdet. Allt ifrån lättillgängliga  promenadvägar till mer avancerade varianter. Det finns långa och korta, det finns komplicerade och enkla och det finns de med mycket stigning och de som är relativt ”platta”. Valmöjligheterna är många och finns för olika väder, intressen, sinnesstämningar och kondition.

Exempel på utmärkta broschyrer som du får på turistbyrån.

Exempel på utmärkta broschyrer som du får på turistbyrån.

I Alpes Maritimes (som området kallas) är det välordnat och välorganiserat när det gäller vandringsleder av diverse slag. Och det finns gott om böcker, häften, broschyrer och speciella kartor att tillgå. Det billigaste sättet att få vägledning är att vända sig till närmaste turistbyrå, Office de tourisme, och be om information. De tillhandahåller förträffliga broschyrer som är mycket ändamålsenliga. Förutom att de innehåller tips så är dessa också väl beskrivna. Det framgår hur lång varje sträcka är och beräknad tid att gå. I beskrivningen står det även vilka höjdskillnader som gäller och om sträckan är enkel, medel eller avancerad. För den som vill ha ytterligare information finns det material att köpa i bokhandeln eller hos sportbutikskedjan Decathlon.

Idag genomförde vi en vandring av det lite enklare slaget. Vi valde att gå en sträcka på ca två timmar med utgångspunkt i Theoule-sur-mer, strax väster om Cannes. På promenaden fick vi uppleva den strålande utsikten över Medelhavet och de snöklädda Alperna i bakgrunden. Under vandringen, som gick upp och ner, fick vi först njuta av den vackra naturen och all fin växtlighet. Vi fick också uppleva den gula mimosan som

Lite förfriskningar på toppen.

Lite förfriskningar på toppen.

blommar just nu. På nervägen blev den en annan upplevelse. Nu fick vi spana in alla spännande villor som är byggda längs sluttningen ner mot havet. De kan inte ha varit enkla att bygga – blev min reflektion. Jag kan i alla fall garantera att de som bor där har en fantastisk utsikt.

Som sagt, just nu är det som vackrast, men jag tycker att alla andra tider också har sina förtjänster. Jag älskar t ex juli när det är värme och puls. I april/maj blommar det som mest och det börjar bli riktigt varmt. September är en annan fantastisk tid när det fortfarande är varmt i vattnet, men inte lika mycket folk som under sommaren. November kan vara spännande med dramatiskt väder, ibland strålande och ibland riktigt oväder=skådespel. Som alltid gäller det att fånga dagen.

 

2 thoughts on “Den bästa tiden – när är den?

Kommentera