Smittande entusiasm – välkommen till nordiska entreprenörer i Antibes

Sari framför några finska björkar

Sari framför några finska björkar

Det här inlägget har flera infallsvinklar. För det första handlar det om möjligheten att handla nordiska produkter (i första hand mat men även annat smått och gott) på Franska Rivieran. Men det är också en liten berättelse om ett entreprenörspar som vågat satsa på sin affärsidé. Modiga personer som ”kastat loss” och startat om i ett annat land och i en ny bransch. Jag har alltid sett upp till den typen av människor och jag beundrar det par som jag nu kommer att berätta om. Själv har jag många gånger velat göra något på egen hand, men aldrig haft den rätta affärsidén eller helt enkelt varit för feg. En ytterligare aspekt som jag inte kan låta bli att kommentera är det mångkulturella, glädjen och nyttan med öppna samhällen och rörlighet mellan länder.

Sari och Jarmo är från Finland och har bott i Sverige i flera år. De drev en byggfirma men kände att de ville prova något nytt. Hösten 2012 packade de bilen och begav sig söderut. Av en slump stannade de i Antibes och hälsade på några kompisar. Och på den vägen är det. De fastnade helt enkelt för denna charmiga lilla stad, vilket jag har full förståelse för. Ett drygt år senare öppnade de butiken Nordic Temptations . Butiken är centralt belägen i Antibes och har ett brett sortiment av varor från framförallt Finland och Sverige. Behövs då detta i ett matland som Frankrike? Ja, absolut – visst finns det behov. Själv köper jag framförallt sill, knäckebröd, fonder och chilisås. Häromdagen köpte jag även fina handstöpta stearinljus som är svåra att få tag i här nere. Jag vet också de som fullständigt älskar kanelbullarna. Mjölet importeras så att bullarna ska bli riktigt goda, såsom vi är vana vid från Sverige. Även finska piroger bakas och går åt direkt. Det är Jarmo som bakar och Sari tar hand om kunderna.

Butiken med sitt centrala läge fyller också en annan funktion. Det börjar bli lite av en samlingsplats. Många slinker in för att byta några ord eller köpa ”en fika”. När vi var där för någon dag sedan var det full ruljans.

En del av utbudet

En del av utbudet

Sari imponerade stort på mig. Hon slängde sig rutinerat mellan franska, finska och svenska. Trots att hon inte talade mycket franska när hon bosatte sig här. Kunderna kommer i första hand från de nordiska länderna, men på senare tid har även franska och även engelska män och kvinnor börjat hitta hit. En viktigt pusselbit för att kunna driva verksamheten året om. Många nordbor som bor här permanent åker ju hem på sommaren och nordiska turister vill ju i första hand äta franskt.

Sari berättar att de fått ett så hjärtligt mottagande sedan starten och att vissa reser långt för att besöka butiken. Kunderna finns mellan San Remo och Marseille. Och många är stamkunder – Sari för statistik. Med Saris entusiasm och drivkraft är jag övertygad om att hon med tiden kommer att få många fler ”icke nordbor” som kunder. Vem vet – snart kommer Antibesborna att sitta på sina balkonger och äta sill, dricka snaps och sjunga nubbevisor.

NT 1Konceptet Nordic Temptations utvecklas ständigt i takt med tiden, nya idéer och de erfarenheter som paret skaffar sig. I butiken finns t ex ett litet bibliotek där du kan låna en bok mot en mindre depositionsavgift. Du som har böcker som du läst ut kan lämna dem till Sari. En annan aktivitet som Sari och Jarmo startat är sk Restaurangdagar. Det innebär helt enkelt att butiken vissa kvällar omvandlas till restaurang. De har kört några gånger på försök (hittills var det varit fullbokat), men nu ska det bli en regelbunden aktivitet. Håll koll på hemsidan.

Biblioteket

Biblioteket

Jag är som sagt full av beundran för dessa finska entreprenörer. De hade sin idé, de tog sig igenom den franska byråkratin utan att behärska språket och de lyckades etablera sig. I en bransch som de inte hade kunskap om. Allt är dock förenat med hårt arbete. De har öppet fem dagar i veckan och det blir inte många lediga stunder. Jag hoppas att du som läser går in på hemsidan och du som bor i närheten måste absolut göra ett besök.

2 thoughts on “Smittande entusiasm – välkommen till nordiska entreprenörer i Antibes

  1. Jag som nu har bott i Frankrike i 46 år ock längtat efter svenska varor ex.sill,kaviar ock mycket mer nu kan jag äntligen åka ock handla utan att flyga till Sverige tack så väldigt mycket!

Kommentera