Grattis på Facebook – har det något värde?

Igår fyllde jag år. Inget speciellt med det kan tyckas, men det är det faktiskt. 57 är en bra ålder och den är perfekt för mig. Jag tror att det är en spegel av min inställning till livet – min bästa tid är nu. Det som alltid är speciellt när det är födelsedag är trots allt tillfället att fira. Jag firade med champagne, löjrom och skaldjur tillsammans med nära och kära. I helgen ska jag fira igen med hela min familj. Ja, det är ju på något sätt det som har störst betydelse – att vara med dem som betyder allra mest.

Betyder då det att andra typer av hälsningar/uppvaktningar saknar betydelse? I min mejlbox ramlar det t ex in erbjudanden från diverse företag där jag har bonuskort, 1000 extrapoäng på SAS, 20 Euro i rabatt på Bocage (skor), gratis ögonskugga på Sephora (parfym, smink)mm. Lite rabatter är alltid välkomna men har ingen annan betydelse. Företag tänker inte selektivt. De använder olika system för att leverera erbjudanden. Inget fel med det i sig om de inte kränker integriteten.

Och nu kommer jag till Facebook, där det kommer många grattishälsningar från när och fjärran, från de som står mig nära och från de som är lite mer perifera. När det gäller fenomenet Facebook har jag funderat en del. Vad ska jag tycka egentligen. Är det bara mekaniska ytliga hälsningar eller är det äkta och har betydelse?

I ett tidigare inlägg har jag resonerat kring begreppen vänner, kompisar och bekanta. Var går gränserna och är vad innebär det att ha en riktig vän? I och med Facebook har begreppet vän fått en bredare betydelse än den jag egentligen lägger in i ordet. Nu är ju inte jag rätt person att ha synpunkter på detta numera etablerade uttryckssätt. I Facebookvärlden är en vän någon som jag har bjudit in som kontakt eller någon som bjudit i mig. I både fallen måste bägge parter acceptera.

Jag gillar Facebook och jag gillar att ge och att få grattishälsningar. Själv brukar jag skicka hälsningar till så många som möjligt. Hur och vad jag skriver beror framförallt på hur väl jag känner pesonen i fråga. Och är jag på humör kan det även slinka med några symboler. Det är trevligt med symboler. Jag försökte få in några exempel i texten men misslyckades tyvärr.

Igår fick jag många hälsningar från när och fjärran, från gamla skolkamrater, före detta kollegor, vänner från förr, nära vänner och andra. Alla är så roliga att få. Facebook är verkligen en möjliggörare när det gäller att hålla viss kontakt med personer som jag annars inte skulle ha en aning om var de finns eller vad de gör. Alla trevliga grattis gör mig glad. Världen är full av dumma saker och tråkiga beteenden så varför inte bejaka det som är positivt, lättsamt och oförargligt.

Tack alla som skrev på min tidslinje igår (och idag) och tack för att ni är mina Facebookvänner.

Kommentera