Varför är det så ont om räksallad?

Vi har alla våra laster. Jag brukar ju då och då skriva om några av mina – god mat och gott vin. Det är verkligen något som jag uppskattar och jag tror dessutom att jag bidrar med en del användbara tips, som till exempel förslag på restauranger och vingårdar. Nu ska jag avslöja ytterligare en last, som är helt oglamorös och ospännande. Det finns ingenting av tips eller råd i detta avslöjande, möjligen är det en och annan som känner igen sig och kan känna samhörighet med en förtappat själ som jag. Det kan möjligen också ändra bilden av mig något. Jag lever inte på ostron och champagne. Det är gott, men det är kontrasterna som gör det. Att längta efter något gör att upplevelsen blir starkare. Och ibland kan jag längta vansinnigt mycket efter varm korv med bröd på svenskt manér.

Idag är ibland. Dagens plan var att jag skulle äta lunch med några väninnor men av olika anledningar blev lunchen inställd. Trist på sitt sätt, men nu öppnade sig en möjlighet. Den att köpa en korv med bröd och räksallad. Något som jag kan längta efter när jag är i Frankrike. Mer än efter sill och kaviar faktiskt. Nu läste jag att Nordic Temtations i Antibes, som jag skrivit om tidigare, har utökat sortimentet med bl a räksallad, hurra för det.

Att uppbringa denna måltid visade sig dock inte vara helt enkelt. Det var till och med så svårt att jag till slut gav upp. Inte likt mig egentligen men jag var ju hungrig och tålamodet började ta slut. Jag vet inte hur många ställen jag idag har uppsökt för att köpa delikatessen men gått bet. Ja, korv och bröd finns överallt, men var är räksalladen? Jag har blivit erbjuden gurka och rostad lök, men räksallad verkar ha utgått ur sortimentet. I alla fall inne i centrala Stockholm. Mitt hopp, nästa gång suget kommer, ställer jag till någon mack. De har förhoppningsvis inte slutat med detta goda tillbehör. Idag fick det bli en korv med enbart senap och ketchup – jag gav upp helt enkelt.

Jag vet att räksallad innehåller tillsatser och knappast några räkor alls, det är fett/kaloririkt och mycket articifiellt i största allmänhet. Ändå är det gott. Jag lagar mycket mat, köper fina gärna närproducerade råvaror, tänker på näringsinnehåll och undviker det som gör mig tjock. Men ibland tillåter jag mig att vara olydiga mot mig själv och bejaka min svaga karaktär. Idag var en sån dag för mig. Nu blev det ju ingen räksallad, men lunchen var ändå knappast något under av nyttighet.

Det där med karaktär är inte enkelt. Visst är det lätt att ta till sig information om vad som är bäst i olika sammanhang. Det är dock inte lika enkelt att stå emot frestelser av olika slag. I mitt fall anser jag dock att detta snedsteg är ringa. En annan frestelse som det är lätt att falla för i Sverige är fenomenet lösgodis. Något som inte finns i Frankrike (jo det finns men smakar annorlunda). Det suget jag lyckats vänja mig av med. Men nästa gång jag tankar blir det räksallad, jag lovar.

Kommentera