Ta hjälp med att hitta din bostad på Rivieran – enklare och inte dyrare

SB reklamNu ska jag skriva om vad min man, Sven-Bertil, sysslar med nu för tiden. Ni som följer min blogg vet att vi båda slutade våra anställningar för att börja nya liv med större frihet. Vi valde också att bosätta oss i Antibes i södra Frankrike. Ganska ofta får vi frågan – vad gör ni egentligen om dagarna? Som om livet som anställd i Sverige är normen och det som ger vardagen mening. Nu finns det ju andra värden i livet och med ökad frihet kommer också nya möjligheter. Sven-Bertil greppade en möjlighet som ger honom sysselsättning och stimulans, samtidigt som det tillför nytta för andra människor – personer som söker bostad på Franska Rivieran. Inlägget innehåller inslag av reklam, men det får ni leva med den här gången.

Sven-Bertil har under en stor del av sitt yrkesverksamma liv arbetat med liv- och pensionsförsäkringar, varav de senaste tjugo åren som mäklare/försäkringsrådgivare. Erfarenheten av att ha arbetat med den typen av kundrådgivning, i kombination med att ha gjort egna fastighetsaffärer och ha god kunskap om fastighetsmarknaden längs Côte d’Azur, blev en bra utgångspunkt för att etablera sig som rådgivare till svenska kunder. Och här är vi nu – full fart igen.

Hur är då läget när det gäller att köpa fastighet nu. Ja, som alltid är det en omöjlighet att sia om det. Priserna har under ett antal år varit relativt stabila i gynnsamma lägen. Pristrenden har varit svagt nedåtgående och säljprocesserna har varit och är ofta långa. Utbudet är relativt stort, men det är inte alltid helt enkelt att hitta i bostadsdjungeln. Intresset för att placera i fast egendom har dock ökat i takt med det extremt låga ränteläget. Jag kan inte säga att det slagit igenom här, men min personliga uppfattning är att intressanta objekt i bra lägen kommer att öka i värde. Huvudskälet till att köpa en fritidsbostad eller bosätta sig permanent på Rivieran är dock sällan investeringen i sig. Men kombinationen av att bo, trivas och att känna att pengarna inte minskar i värde ska inte underskattas.

Sven-Bertil arbetar i första hand med att hjälpa svenskar och andra skandinaver med att hitta sin bostad. Där vi bor och verkar finns inte t ex ingen motsvarighet till Hemnet i Sverige. Beskrivningarna av olika objekt är oftast ofullständiga, adress och planritning förekommer aldrig och bilderna ger sällan en tillräckligt bra bild av bostaden. Stajling i den form som vi är vana vid förekommer inte – på gott och ont. Visningar sker individuellt och det är ofta flera mäklare som har säljuppdrag på samma objekt. Vad gäller priset är det oftast förhandlingsbart neråt. Förutsättningar och spelregler är alltså lite annorlunda jämfört med Sverige och då kan det vara en fördel att ta hjälp med letandet. Det är därför ganska vanligt att kunder som vill köpa anlitar någon som kan spåra upp lämpliga objekt, ordna visningar och hjälpa till vid budgivning. Genom att ta reda på respektive kunds önskemål och preferenser kan en bra rådgivare på plats spara både tid och pengar åt en potentiell köpare.

Vilka omkostnader får du då räkna med vid en fastighetsaffär? Jo, säljaren som lägger ut ett uppdrag till en eller flera mäklare får betala ett arvode när affären är genomförd. Storleken är ofta en procentsats på köpeskillingen och betalas av säljaren. I Frankrike är det nästan alltid flera mäklare inblandade som sedan delar på arvodet. Det kostar därför inget extra som köpare att anlita en person som gör en del av jobbet. Sven-Bertil har nu börjat bli riktigt varm i kläderna och har en ständig ström av potentiella köpare som vill ha hans hjälp. Det är ett roligt sätt att jobba på och det innebär att han får träffa många trevliga och spännande människor, såväl nordbor som fransmän. Blir det avslut får han en viss del av det avtalade arvodet.

När det sedan är dags att slutföra affären så tillkommer den obligatoriska kostnaden för Notairen. Den jurist som får uppdraget att säkerställa att köpet blir korrekt i alla avseenden. Notariesystemet kostar en del, men jag anser att det är värt sina pengar. På detta sätt kan både säljare och köpare känna sig trygga med att allt går rätt till. Arvodet, som inkluderar avgifter till staten (att jämföra med lagfartskostnad) betalas av köparen. I Frankrike äger du  din lägenhet och och inte som det oftast är i Sverige, en del i en bostadsrättsförening.

Att äga en bostad på Franska Rivieran är en lycka tycker vi och många med oss, men det gäller att gå rätt från början. Ett felköp kan bli dyrt. Dels är varje affär förknippad med ganska höga omkostnader och dels är det svårt att räkna hem en värdestegring efter en kort tid av ägande. Det lönar sig alltså att lägga tid på att hitta rätt objekt i rätt läge.

6 thoughts on “Ta hjälp med att hitta din bostad på Rivieran – enklare och inte dyrare

 1. Tack för trevligt inlägg! Vi är mitt i en omtumlande tanke om att efter 21 år som semestrande i Provence, kanske våga äga vårt eget franska kök! Hälsningar Boel

 2. Hej Gunilla, jag har en god vän som har tillsammans med några till ägt ett ställe på rivieran. Ingrid Bosco heter hon och behöver lite hjälp med värdering och ev försäljning. Hon nås på 070-7980937

 3. Älskar din blogg. Har en dröm att efter 15 års semestrande på rivieran göra slag i saken och flytta ner. Detta inspirerar och ger en vettig information. Du skrev tidigare om några finska personer som öppnat en butik med skandinaviska varor. Ska ner till Antibes i sommar och tänkte gå in och prata lite med dem.
  Ser fram mot ditt nästa inlägg. För varje gång du skriver blir man mer och mer övertygad.

  Mvh
  Susanne

  • Hej Susanne, jag blir verkligen jätteglad av att läsa det du skriver. Min ambition är att inspirera och ge matnyttiga tips. Via bloggen har jag också fått ny energi och utökat mitt kontaktnät. Bästa hälsningar Gunilla

Kommentera