Mitt Nice – en bok du inte får missa

Jag bloggar för att jag gillar att skriva och för att testa lite olika idéer. En positiv konsekvens har blivit att jag utökat mitt kontaktnät med intressanta och trevliga personer som jag annars inte hade lärt känna. Förra sommaren träffade jag Kristina Svensson, hon bloggar också om rivieran   http://www.tomatsallad.nu/  Vid vårt möte berättade hon att hon höll på att skriva en guidebok om Nice och nu är den färdig. Hade jag inte haft förmånen att få ett personligt exemplar hade jag genast köpt ”Mitt Nice”, som boken heter. Den är ett måste för alla som gillar eller är nyfikna på den Franska Rivierans huvudstad.

Jag är verkligen imponerad över hur väl Kristina har fångat och återgett det allra bästa av Nice. Och hon har gjort det mycket personligt. Hela boken är skriven i jagform vilket tilltalar mig. Det har skrivits mycket om denna stad tidigare men den här boken ger en riktigt bra, samlad och pedagogisk vägledning till det som Kristina anser vara det bästa eller mest intressanta. Att få en nyskriven bok i sina händer inför en resa ska inte heller underskattas. Museer och kända byggnader är oftast desamma, men restauranger, caféer och butiker förändras ständigt. Det är därför extra bra med en bok som inte ingår i en stor internationell serie. Då tenderar t ex alla rekommenderade restauranger att bli överfulla och var de inte turistfällor tidigare så är det risk att de blir det.

Det jag är allra mest förtjust i är trots allt all kuriosa, detaljer i form av episoder med tillhörande personliga kommentarer.  I boken kan du läsa om allt ifrån spännande fakta om Marc Chagall till vilken glass som enligt Kristina är den godaste. Språket är rakt och hon uttrycker sig fyndigt.

Boken är verkligen informativ och innehåller såväl fakta, som beskrivningar av egna och andras upplevelser. Den innehåller också många handfasta tips. Med den här boken i handen kan du tillbringa många dagar i Nice och bara följa i Kristinas fotspår.

Jag vill också passa på att lyfta fram alla fina bilder. Kristina är en skicklig fotograf och jag tycker att bilderna, som illustrerar platser, föremål eller speglar stämningar, verkligen gör boken komplett. Med bilderna hjälp förstärks upplevelsen och kittlar fantasin.

Strukturen i boken är också tilltalande. Varje område i Nice beskrivs var för sig och är uppdelat i sevärdheter, shopping, mat och dryck, samt ytterligare någonting som Kristina valt att lyfta fram. Pedagogiskt och lättläst.

Jag har varit ganska mycket i Nice, men har ändå genom boken fått ett antal aha-upplevelser. Framförallt har jag blivit nyfiken på Libération och Saint-Étienne. De områden som jag kan allra minst om. Jag uppskattar också alla tips på smågator med udda restauranger och butiker bortom turistfällestråken. För den som inte är så bekant med staden finns massor med bra förslag på ställen som bara måste upplevas. Själv gillar jag särskilt butikerna i gamla stan, Negresco och MAMAC. Ställen dit jag alltid återkommer.

När det gäller restauranger ger boken också många riktigt bra tips. Att hitta bra krogar i Nice är inte det enklaste trots att utbudet är stort. Här är en bra guide guld värd. Det är lätt att gå fel och det är trist att lägga tid och pengar på en medioker lunch eller middag när det finns så mycket bra. Jag gillar också hur Kristina värderar läget vs maten och priset. Ibland är det faktiskt värt att betala för ett bra läge även om maten inte är det allra bästa. Boken hjälper oss att ta medvetna beslut.

Jag vill verkligen rekommendera alla som tänker besöka Nice att skaffa ”Mitt Nice”. Den går att köpa i bokhandeln och på nätet via t ex Adlibris  Bokus och Cdon . Formatet är behändigt och ryms i de flesta handväskor och givetvis också i ryggsäckar.

One thought on “Mitt Nice – en bok du inte får missa

  1. Ping: "Mitt Nice" får fina omdömen!

Kommentera