Biot – ett trevligt utflyktsmål

Nu är jag tillbaka igen. Det har tyvärr blivit några veckors oplanerat skrivuppehåll. Orsaken är att jag haft så mycket annat att göra. Till alla er som eventuellt  undrar vad jag gör som inte spelar golf kan jag berätta att livet har så mycket annat att ge, både planerat och oplanerat – privat och jobbrelaterat.  Nu är jag alla fall tillbaka i Antibes och nu blir det lite rivieramoments en tid framåt.

imageIgår var vi i Biot, som ligger nära Antibes och är en riktigt mysig by. I första hand är den nog mest känd för alla glasblåserier. Vår store svenske keramiker och skulptör, Hans Hedberg bodde också i Biot,

Jag gillar Biot av lite olika skäl. För det första är själva byn mysig. Den ligger på en höjd, och centrum eller vad jag nu ska kalla det, är koncentrerat så det mesta att se och upptäcka finns på en liten yta. På och kring det lilla torget ligger ett antal restauranger som serverar utmärkta luncher. Jag har provat flera och varit nöjd varje gång. Igår jag en riktigt god quiche imagelorraine ackompanjerad av massor med fräsch sallad.

Men nu till shoppingen. Biot är som sagt känt för sitt glas och det finns verkligen riktigt fint glas att köpa här. Karaktäristiskt är att det i glasen finns små bubblor. Jag har köpt glas i olika omgångar och är . lika glad varje gång jag använder dricksglasen eller skålarna. I vårt hem finns de i olika vackra färger. Men, Biot har mer att erbjuda i shoppningväg. De har många fina butiker som t ex säljer tvålar i olika färger och med olika dofter Av en god vän har jag lärt mig att det är betydligt bättre för miljön att använda hårda tvålar än pumptvål. I den flytande tvålen finns små platskulorr, som när de kommer ut i avloppet så småningom kan hamna i fiskarnas mage. Så hädanefter blir det bara hårda tvålar hemma hos oss. De är dessutom både vackra och väldoftande. Att jag inte tänkt på detta tidigare.

imageJag tycker generellt att de små butikerna i den lilla byn håller hög kvalitet. Igår spanade vi till exempel in mycket vackra, handgjorda, och ugnsfasta formar – i så läckra färger. Helt oemotståndliga Jag köpte dock ingen den här gången men det ligger i farans riktning att hemmet kommer att förses med en (eller flera) inom kort. Det finns också annat hantverk av diverse slag och det mesta är fint. Dukar och tyger av god kvalitet finns också att köpa. Det finns mycket ”krafs” och fula tyger (enligt min uppfattning) i många butiker på Rivieran, men i Biot går det att hitta guldkorn. Det  är en konstnärsby och det genomsyrar utbudet.

Sist, men inte minst har Biot ett av Rivierans finaste museum. Nämligen, Musée Fernand Léger . Själva byggnaden är i sig mycket vacker med stora partier av glaskonst. Inne i de storslagna rummen finns det rikligt med tavlor från olika perioder av konstnärens rika produktion. Jag tycker mycket om att vandra runt här och njuta av den personliga konsten i klara färger med rika kontraster.

Som du förstår är det inga problem att fördriva en dag i Biot. Byn är greppbar, det finns mycket att se, att köpa och det finns gott om trevliga matställen.

 

One thought on “Biot – ett trevligt utflyktsmål

  1. Håller helt med Gunilla, var där en dag förra sommaren, efter tips från en fransyska. Hittade en underbar väskaffär. Har aldrig köpt en väska som tillverkats och sålts med så stor kärlek. Madame sålde väskor som maken designat och tillverkat! Enda saken jag shoppade den semestern och den blev verkligen ett fint minne!

Kommentera