Varning för försäkringsbolag

Nu blir det ett negativt inlägg, men något som ändå kan intressera alla som äger bostad på Franska Rivieran. Du som följer min blogg vet att vi hade inbrott i början av sommaren. Det var en jobbig upplevelse men vi har tack och lov kommit över den negativa känslan. Nu släpper jag helt det känslomässiga och övergår till hur ärendet fortlöpt hos vårt försäkringsbolag Axa.

Direkt på morgonen efter inbrottet ringde jag till vår agent i Nice och berättade vad som hänt. Samma dag skickade jag in en anmälan tillsammans med polisrapporten och en sammanställning av det som blivit stulet,  samt låssmedens  kvitto. Efter ytterligare några dagar pratade jag återigen med bolagets representant som meddelade att de behövde kvitton på allt annars kunde de inte ersätta mig. Jag förklarade då att jag kanske hade några kvitton i Sverige men att några av mina smycken var gamla och att det definitivt inte fanns några kvitton kvar. Istället skickade jag några bilder för att liksom bevisa att jag haft dessa smycken i min ägo.

När jag kom tillbaka till Sverige hittade vi ett några kvitton som jag skickade in. Men hör och häpna – de dög inte trots att det var kassakvitton i original. Inte heller en banköverföring och en beställning som jag hade dokumenterat via mejl var tillräckligt vederhäftig. Det behövdes fakturor med namn på. Jag förklarade då att det för min del var helt onödigt att ha en försäkring. Tänk om vårt hem skulle brinna upp? Helt omöjligt att återskapa personliga fakturor på allt lösöre. Min kontaktperson hänvisade då till ”experterna” men sa att hon skulle prata med dem och lägga fram mina synpunkter. Det hände inte så mycket och jag ringde upp igen. Då var min kontaktperson på semester, suck.

Nu är jag tillbaka i Antibes sedan en tid och jag har fortfarande, efter mer än två månader, inte sett röken av någon försäkringsersättning. Jag har ringt flera gånger för att jaga på, men även jag som är en ettrig konsumentrebell håller på att tappa orken i den här frågan. Det är ett minus att inte vara ”fransk på riktigt” i det här läget. Jag har inte kapacitet att ta ut svängarna som jag kan göra i Sverige.

Jag vet att det inte alltid är relevant och meningsfullt att jämföra Sverige och Frankrike, men just nu hyllar jag den svenska modellen för skadereglering. Där skadan regleras snabbt, bolaget gör en rimlighetsbedömning och sedan betalas pengarna ut. Inga konstigheter och alla blir nöjda – och båda parter spar oceaner av tid.  Suck – det jag upplever är något annat och efter mejlkontakt med bolaget under eftermiddagen börjar jag att bli lätt desillusionerad.

Min slutsats just nu är – välj försäkringsbolag där du har bra referenser även efter en skada. Det är liksom då det gäller.  Bra tips mottages tacksamt.

 

9 thoughts on “Varning för försäkringsbolag

 1. Det bolag du refererar till, AXA i Nice har vi haft enbart positiva erfarenheter av. Både kring påkörd bil, sjukhusvistelse och annat. Trist att du lämnar ut dem på det här sättet.

 2. Tack för goda råd! Vi har också AXA men har inte erfarenhet av att behöva bli skadereglerade. Hoppas det kommer att sluta bra för er trots allt.
  Boel

 3. Vår personlige representant, Steen Andersen (dansk/skandinavisk) är en erkänt god och skicklig försäkringshandläggare härnere. Från mindre skador till verkligt stora översvämningsvarianter. De flesta som har AXA här är oerhört nöjda med den otroliga service de ger. Ett bra tips som du efterlyser är därför att byta kontaktperson och prata med honom istället för att göra ner ett helt lokalt företag på det sätt du gör,

 4. Det var mycket tråkigt att höra. Om han är ersatt av en fransk kollega kan jag förstå om du upplever dig annorlunda behandlad än om detta hänt er i Sverige. Säkert vet ni att den franska byråkratin är annorlunda än den svenska och troligen är bästa sättet att göra ett personligt besök tillsammans med fransktalande person/vän. Jag skulle trots detta undvika att generellt uttala mig så negativt som du gör kring ett av Frankrikes största och mest välrenommerade försäkringsbolag. Hoppas det löser sig för er.

 5. Som du vet hade vi inbrott I vårt förra hus I Mandelieu 2011. Vi hade då GAN och trots en del strul måste jag saga att de skötte sig hyfsat bra. De krävde orginalkvitton (vilket vi bara hade på ett fåtal prylar) och jag gjorde som du: visade foton på smycken där jag kunde bevisa att jag haft dem under lång tid, arvegods etc. VI fick ersatt datorer etc fullt ut. Hur som helst fick jag besked att de inte kunde veta om smyckena var äkta eller inte och därför skulle ersätta med, tyckte jag, en bagatellsumma. Jag protesterade skriftligt och fick i alla fall en hyfsad summa som tillägg. Så – stå på dig och kräv mer I ersättning. I Frankrike får man ju förhandla om allt (även skatter) så försök att få bättre kompensation! Bonne chance!

 6. ÄR AXA ETT FÖRSÖKRINGSBOLAG MAN KAN LITA PÅ?

  Vi har varit kunder med vår Bil Peugeot 206 och vår lägenhet Islette du riot La Napoule Mandelieu. Varje september betalade vi plikttroget för ett år i taget i 20 år
  Vi fick skador under den stora översvämning 2 okt
  Jag tömde hela vår ”Cave” när det fanns möjligheter att tömma i container. Gick sedan med en lista på vad som var skadat.
  För att försäkringsbolaget skulle ersätta krävdes kvitton samt foton på allt material.
  Någon ersättning kom ej
  Under 2015 fick jag en vattenskada i lägenheten och när jag kom med första fakturan 2151,60 euros 07062016 svarade man att försäkringen gällde inte under golv.
  Men allt ovan golv skulle ersättas
  Jag kom med ytterligare fakturor 1020,03 euros 18072016 och226,60 euros 09062017
  Att jag dessutom Fick måla om en vägg sätta dit nya lister samt kakla om en vägg bakom spisen.Det som jag själv gjort kunde jag inte få ersättning för.
  Men jag lovades ersättning för två fakturor på 1246, 63 Euros.
  Många besök och samtal gjordes med löfte om nästa vecka om fjorton dagar imorgon osv i oändlighet. Jag har nu bytt bolag till Groupama. Efter ett telefonsamtal med Axel Boots på AXA som hänvisade till advokat för att få ut ersättning.
  Bytet av försäkringsbolag gjorde halvering av kostnadens AXA
  Jag har inget förtroende för AXA och jag har hört flera liknande fall

  Lars Hallenberg

Kommentera