Att vara riktigt liten

Idag är det vardag igen och vi kan se följderna av det katastrofala ovädret i lördags kväll. Efter en biltur till Sophia Antipolis kunde vi se en del av förödelsen med egna ögon. Bortspolade vägar, förstörda bilar och näringsidkare som arbetade med att återskapa sina butiks- och kontorslokaler.

Vi var hemma under lördagen, medvetna om att det skulle regna och åska. I vår vildaste fantasi kunde vi dock inte föreställa oss vilken skepnad ovädret skulle ha och vilka konsekvenser det skulle få. Det insåg vi inte förrän i söndags morse.

Vi slog oss ner framför TV:n när skyfallet kom och blixtarna lyste oavbrutet upp himlen. Efter en stund stängde vi av all elektronik inför hotet att något skulle bli utslaget och i värsta fall förstört. När vi från vår balkong tittade ut på gatan insåg vi att den förvandlats till ett vattendrag. Inga bilar passerade. Vattnet hade nått in i bottenvåningarna på vår och kringliggande fastigheter.

Efter några timmar avtog regnandet, vattenmassorna hade minskat och vi gick och la oss. På morgonen fattade vi ingenting. Jag stack ut och sprang och när jag kom hem berättade Sven-Bertil att det varit en katastrof i området. Han hade kollat media och läst meddelanden från oroliga anhöriga. Det hela var helt ofattbart, många döda och skadade, samt stor materiell förödelse.

Hos oss märktes inte mycket av detta. Själva Antibes visade sig vara förskonat. Och under söndagen sken solen.

När vi efterhand har läst nyhetsrapporteringen, följt inlägg på sociala medier och pratat med människor inser vi vidden av det som hänt. Människor som förlorat sina hem, företagare vars lokaler är förstörda och betydligt värre – de som mist nära och kära.

Orterna Biot, Valluris och Cannes är särskilt hårt drabbade. Nästan hela Marinerland är t ex helt förstört.

Insikterna efter den här händelsen är flera. Den första är att allt sker väldigt snabbt. På kort tid är gatorna vattenfyllda och du vet inte var du ska ta vägen så agera snabbt. En annan viktig insikt är att ha respekt. Är det varning för oväder ska du ta det på allvar och sätta dig i säkerhet. Vädrets makter är starka och du är mycket, mycket liten i sammanhanget.

Vi har klarat oss bra, men sänder en tanke till de som drabbats. När något allvarligt händer i ens närhet blir vi påminda hur sårbara vi är.

bilden är en privat bild från Cannes, hämtad från Nice Matin.

 

Kommentera