Att fånga en söndag

Det är november och hittills har vi knappt sett ett moln på himlen, eller vågor på havet. Solen skiner och temperaturen stiger till över tjugo grader mitt på dagen.

image

Igår var det söndag och vi hade planerat att promenera till Cagnes-sur-Mer och besöka gourmet- och vinmässan. Och det gjorde vi också. Det är ungefär en mil och det blir några nyttiga steg innan vi börjar frossa i godsakerna. Jag återkommer till det strax.

Nu var det ju inte vilken söndag som helst. Det var dagen då maratonloppet mellan Nice och Cannes skulle gå av stapeln. Från vår balkong kan vi se en skymt av löparna när det passerar och redan en stund efter nio hördes jubel och den förste löparen sprang förbi – med god marginal till nästa. Sedan begav vi oss ut och vandrade samma väg som löparna sprang, men i motsatt ritning. Oj, vilken stämning det var. Strålande sol, människor som hejade och på olika ställen lyftes löparna fram med musikens hjälp. Vilken löparfest på världens vackraste maratonsträcka. Jag har ju inte sett alla, men så många som är vackrare kan knappast finnas.

Jag blev sjukt inspirerad (ett uttryck som jag inte brukar använda men som passar i sammanhanget för att imageförstärka beskrivningen av känslan). Tänk att springa mellan Nice och Cannes i strålande sol påhejad av glada människor och uppmuntrad av bra musik. Jag har sprungit ett maratonlopp i mitt liv, i Stockholm, vilket jag är stolt över men inte gjort igen. Det är ju långt. Och jag inser att jag nog ska satsa på en halvmara istället. Vi imagehade en liten diskussion under promenaden om hur det är att få ”kickar”. Jag går verkligen igång på att genomföra utmanande idrottsprestationer, något som jag inte delar med min man.
När vi kom fram till Villeneuve-Loubet gick vi in på marinan och bestämde oss för en lunchpaus. Vi valde lite otippat en thailändsk restaurang, som visade sig vara toppenbra. Den heter Pink Lotus och är väl värd ett besök. Där satt vi i solgasset och åt en trerätterslunch innan vi vandrade vidare till mässan.

Ja, mässan är ett kapitel för sig. Inom ett koncentrat område bestående av två byggnader med mellanliggande yta samlas drygt 300 utställare från hela Frankrike. Vid entrén blir vi försedda med varsitt glas och sedan är det bara att frossa. Det finns hur mycket goda viner som helst från olika distrikt och till det mängder med andra delikatesser, som skinka, ost, choklad mm. Vi hade bestämt oss för att i första hand fokusera på champagnen. Champageproducenterna tillhandahåller alltid egna glas. Det duger inte  med de standardglas som tillhandahålls vi entrén. När vi var nöjda med champagnen övergick vi till lite sydfranska viner. Om ni undrar så brukar vi hälla ut vinet efter att ha smuttat, annars skulle det kunna sluta illa.

Jo, vi handlade också såklart. Vi har med åren lärt oss att det bästa är att handla den ena dagen och åka dit och imagehämta varorna dagen därpå. Att köra bil i samband med vinprovning är ingen bra idé. Det som är spännande dagen efter är att botanisera bland det vi köpt. Nu är vi lyckliga ägare av ett antal spännande vinflaskor från små producenter. Det är roligt med vin och det finns så många små spännande odlare.

När vi kom hem efter en härlig men intensiv dag somnade jag gott framför TV:n. Och när jag kollade på min iPhone hade vi gått en och en halv mil under dagen. En bra mix mellan att njuta av mat och vin och att faktiskt få lite härlig motion.

 

Kommentera