Inte bra SvD

Till att börja med. Nej, jag har inte slutat blogga men just nu är det lite längre mellan varje inlägg. Det beror inte på att jag slutat skriva, tvärtom. Jag skriver som aldrig förr, men jag är mitt i ett bokprojekt som slukar en stor del av min tid just nu. Ni får veta mer längre fram.

Just nu är jag i Sverige, bl a för att jobba med boken tillsammans med en kollega. Veckan har varit intensiv och avrundats med att umgås med barnbarnen, mina  tre fina småtjejer som nu börjar att ha riktigt roligt tillsammans. Själv har jag i natt delat säng med Greta och det var mysigt tills hon vaknade vid fyratiden och ville inte somna om. Jag förstår varför den biologiska klockan fungerar som den gör. Det är ganska tröttsamt att inte få full nattsömn. Nu är jag relativt pigg till min natur så jag klarar några sömnsvaga nätter.

Under eftermiddagen har jag i alla fall varit med mig själv och suttit och jobbat tills jag kände att jag behövde sticka mellan med något annat. Kreativiteten avtog vid sextiden och jag bestämde mig för att ge mig på ”Profilen”. Det handlar alltså om Svenska Dagbladets söndagskorsord, som alltid kretsar kring en viss person. När vi bodde i Sverige hade vi prenumeration på papperstidningen och löste korsordet så gott som varje söndag. Nu har vi en elektronisk version av tidningen och det går att lösa korsordet vi paddan. Så fick det bli idag, men jag kom av mig.

Dagens profil visade sig vara Annika Falkengren, vd och koncernchef på SEB. Roligt tyckte jag som arbetat hela mitt yrkesverksamma liv inom den finansiella sektorn och dessutom under ett antal år arbetat inom SEB. Annika är ju också den mäktigaste affärskvinnan i Sverige.

Nu kommer jag till min reaktion. Jag ger mig på korsordet och börjar fylla i det jag kan. Men, så plötsligt kommer jag till en fråga som får mig att studsa till och att skriva detta inlägg. Frågan lyder: var x mammaledighet – min förvåning är total. Svaret har jag inte ännu, men det kommer att bli ett antal månader. I korsord kan det finnas en del krystade eller knepiga frågor, vilka många gånger kan vara roligt och uppiggande. Men det här är något annat.

Jag har aldrig sett en liknande korsordsfråga. Tänk er att den skulle dyka upp om en manlig företagsledare var profil. Hur många pappamånader har han tagit ut? Kan du tänka dig den frågan? Jag tror inte att det kommer att hända. Skulle det komma att hända kan det möjligen motivera att frågan tas upp även när det gäller framgångsrika kvinnor. Nu är det en uppenbar obalans när det gäller män och kvinnor i ledande befattningar så det är knappast aktuellt.

Ni kan tycka att min reaktion är överdriven och att det handlar om en oskyldig petitess. Men, även om det är en liten  detalj i ett korsord så är det i en av Sveriges största dagstidningar. Det borde inte ha slunkit igenom. För mig är den här typen av slentrian något som för mig är mycket irriterande. Den person som skapat korsordet har säkert inga dåliga avsikter, men effekten blir ett subtilt bidrag till att konservera könsroller. Annika Falkengren leder en av Sveriges storbanker och det måste vara helt ointressant hur länge hon varit föräldraledig. Barnet har dessutom två föräldrar. Hur många pappadagar har cheferna för de andra bankcheferna tagit ut?

Det är viktigt att media, även om det är i korsordsformat, tänker på vilka signaler de sänder.

 

 

 

0

 

Kommentera