Champagne när den är som bäst

imageFör några dagar sedan hade vi förmånen att få delta i en champagneprovning utöver det vanliga. Om det nu går att påstå att det finns vanlig champagneprovning, men hur som helst. Den här gången fick vi lyssna på sju unga kvinnliga vinproducenter från olika områden i Champagnedistriktet och vi fick också smaka på en utvald champagne från respektive odlare.

Den här provningen var lite extra av flera skäl. För det första var det härligt att lyssna på så duktiga och entusiasmerande kvinnor, som samtliga var fjärde eller femte generationen på sin gård. De berättade med stort engagemang om hur de minsann klarade att driva sina respektive gårdar. Ingen bangade för att ta i och göra alltifrån grovjobb på gården till marknadsföring. Kvinnor kan – fick ännu några ansikten. För det andra var de olika champagnerna som vi fick avnjuta, fantastiskt goda, välgjorda och i flera fall också ekologiska.

Dessa sju kvinnor har gått samman och skapat Les Fa’bulleuses. Ett nätverk och ett varumärke som står för partage, petilliantes, passion, spontanéité, féminité, épicuriennes och élégance. Om jag ger mig på en svensk tolkning så skulle jag säga att de samarbetar/delar har passion för bubblorna och att de är spontana, kvinnliga och står för njutning och elegans. Deras gårdar är små och det förefaller smart att samarbeta på det sätt de gör. För den som är intresserad går det att köpa en speciallåda med sju flaskor i, en från varje producent. Det gäller dock att passa på för upplagan är begränsad. Beställningen görs via www.franskabubblor.se. Tjejerna berättade att de för en tid sedan haft en fransk minister på besök och hon hade beställt en låda som de nu ska leverera till Paris.

Det jag ska göra nästa gång vi bilar runt i den delen av Frankrike är att besöka gårdarna och handla direkt på plats. Jag vet inte om det går att beställa hem till bostaden för er som bor i Frankrike, men det borde vara möjligt. Kolla in deras hemsida den är så inspirerande.

 

 

One thought on “Champagne när den är som bäst

Kommentera