Det är gott med bearnaisesås

Kära bloggläsare, jag hoppas att ni finns kvar även om det ibland blir glest mellan inläggen. Jag håller ju på med en bok som tar en stor del av min tid. Lite längre fram ska jag berätta mer – den som väntar på något gott…….

Jag brukar ju ha en viss fäbless för god mat och då och då levererar jag restaurangtips. Men idag får ni göra ett besök i mitt kök.

imageNär jag växte upp hade jag förmånen att ha en pappa som lagade god mat. Han var en riktig gourmetkock, vilket var ovanligt för en man i den generationen. Om man inte var kock i professionen såklart. På den tiden var det ju mest män som var stjärnkockar och det verkar fortfarande vara den förhärskande normen. I vilket fall lärde pappa mig att laga bearnaisesås. Han hade en bok som hette Hirams kokbok och ur den inhämtade han recept och inspiration.

Jag tycker att bearnaisesås är gott, riktigt gott. Men bara om den är imagehemlagad och gjord på riktiga råvaror. De varianter som finns att köpa färdiga i förpackningar eller ännu värre, som pulver, är inget värdigt alternativ. Oavsett märke är det något att undvika. Det smakar inte gott och innehåller tillsatser. I vår familj kör vi därför alltid äkta vara. När vi har middagar är min ”bea” alltid ett populärt inslag.  En begränsning är att en sats bara funkar till maximalt sex personer.

Nu är ju inte bearnässås ett lågakalorialternativ, men det är ganska nyttiga kalorier trots allt, med ekologiska ägg, smör, vinäger och kryddor känns det ändå ok att stoppa i sig. Det funkar bra till kött, fisk och grönsaker.

imageBörja med att koka vinäger, lök, vitlök, dragon och körvel. Reducera mängden vätska till ungefär en matsked. Sedan vispar du ner några äggulor, en i taget i vattenbad där värmer sakta avtar. När äggen börjar koagulera är det dags för smöret. Det rörs ner och smälter så småningom. Till sist smular du ner lite torkade kryddor, för färg och mask. Det blir alltid gott och uppskattat. Så svårt är det inte heller, men det är som med allt annat. Det du har tränat på och behärskar blir bra.

 

 

 

 

2 thoughts on “Det är gott med bearnaisesås

  1. Strålande Gunilla – vem älskar inte bea? Det är tydligt att du har gjort detta många gångar – så många gångar att du förvisso beskriver ingredienserna men glömmer bort att ange mängden. Eftersom jag givetvis måste testa ditt sätt får du gärna ange mängd i en kommentar. …och tack för att du tar dig tid att komma med ett bra inspel om bea. 🙂

    • Ber om ursäkt för sent svar. Jag har inget exakt recept, men här kommer min uppskattning. Koka upp ca 1 del vitvinsvinäger med 1-2 charlottenlökar, en vitlök, dragon, körvel och krossad vitpeppar. Reducera till en ett par teskedar. Reduktionen placeras i en rostfri bunke som placeras i ett hett vattenbad, som sedan successivt ska svalna. Under den processen vispar du ner 3-4 äggulor, en intaget. När det börjar tjockna blandar du i ca 150 gram smör, som smälter ner i såsen. Sist är set dags för lite mer körvel och dragon. Lycka till

Kommentera