Prisvärt ekologiskt rödvin

Förra veckan var vi bjudna på en trevlig middag här i Antibes. Till maten serverades ett riktigt gott rödvin. Min vana trogen tog jag en bild på etiketten och kollade upp vingården direkt när jag kom hem. Och ibland har jag tur. Vi hade nämligen bestämt oss för att göra en liten utflykt till Châteauneuf-du-Pape och det visade sig att den aktuella vingården ligger längs vägen dit. Vi bestämde oss därför att börja vår resa med ett besök på  Domaine de Calet, som vingården heter.

imageGården ligger i södra Rhonedalen, vid porten till Camargue och i gränslandet mellan Provence och Languedoc Roussillion. Vackert belägen med utsikt över Camarguedeltat och vid fint väder går det att skymta Medelhavet.

Vi kommer dit vid tvåtiden, i Frankrike är ju det mesta lunchstängt. Viimage läser oss till att de inte öppnar förrän halv tre, men medan vi tar en liten promenad runt byggnaderna kommer en trevlig kvinna fram och säger att vi givetvis är välkomna in. Hon förstår att vi är svenskar och går genast och hämtar Anna-Lena, som tillsammans med sin man Yvon äger vingården. Efter en stund kommer även Yvon och vi får en fantastiskt trevlig föreläsning, provning och rundvandring.

imageHistorien börjar med att Yvon, som kommer från Nîmes, åker till Sverige för mer än trettio år sedan. Han träffade Anna-Lena och blev kvar i Sverige ända till 1999 när paret bestämde sig för att köpa vingården Domaine de Calet och flytta till Yvons hemtrakter. Han pratar för övrigt utmärkt svenska. De driver gården ekologiskt och utvecklar verksamheten genom att vara varsamma med naturen.

imageDe producerar vita, röda och roséviner. Alla prisvärda och typiska för trakten. Vi fastnade för de röda som förekommer med druvblandningar i olika proportioner och kvaliteter. Det som är extra roligt att berätta om är hur lyckosamma de är med sitt enkla med goda Domaine de Calet Alva. Namnet är uppkallat efter ett barnbarn.

Ni som bor i Sverige och inte har möjlighet att besöka gården eller imagebeställa hem vinet till bostaden kan köpa det på Systembolaget. Vinet som innehåller druvblandningen 60 procent Syrah, 25 procent Marselan, 15 procent Mourvedre, är ett utmärkt grillvin till sommaren. Vid en upphandling som Systembolaget gjorde vann detta vin i klassen, rött ekologiskt från Costières de Nîmes, pris mellan 70-79 kronor. Domaine de Calet Alva betingar det facila priset av 79 kronor.

Vad vi förstår har vinet också fått goda recensioner  av ett antal vinskribenter och det finns en risk för att 2014-års vin redan är slut. Men, ha förtröstan. Det kommer en ny årgång och den fick vi smaka på. Den var ännu ofiltrerad med vi var överens om att det kommer att bli ett prisvärt vin. Så skynda att fynda när det dyker upp.

 

 

 

3 thoughts on “Prisvärt ekologiskt rödvin

Kommentera