En dagsvandring i ”Les Calanques”

imageDet finns många trevliga vandringsalternativ på Franska Rivieran. Så många att det kan vara svårt att välja. Utbudet är tack och lov väl beskrivet i böcker och i broschyrer som finns på turistbyråer, i bokhandeln och hos de stora sportvarubutikerna.

För att komma i väg och framförallt hitta nya alternativ är det en bonus att bli inbjuden av goda vänner som gjort en plan. Bara att hänga med alltså och nu ska ni få del av upplägget.

Vid den lilla pittoreska fiskebyn Cassis, som är belägen mellan Toulon imageoch Marseille, finns Kalankerna eller Les Calanques som de heter på originalspråket. Det är höga klippor som faller stuprätt ner i havet och bildar en formation av vikar. Enastående vackert. Det är givetvis många som är medvetna om det och det har växt upp en vandringsindustri i området. Jag kan förstå varför. Det finns många alternativ, dels går det att göra dagsturer dels finns det mer avancerade klättringsmöjligheter och det går att göra båtturer.

imageVi hade valt att göra en dagstur utmed en vandringsled. Den utgick från en parkeringsplats i utkanten av Cassis. Och nu kommer mitt första råd. Kom tidigt på morgonen för att få en parkeringsplats. Det blir snabbt fullt, särskilt under högsäsong och helger. Mitt andra råd är därför att boka hotellrum i mycket god tid om du vill övernatta i själva byn.

Som ni förstår var vi långt ifrån ensamma på denna vandring, som tog ca. fyra timmar. Men det var bara trevligt. Hur som helst var utsikten strålande och vi fick också rejält med motion eftersom stigningen var relativt kraftig och underlaget delvis mycket steningt. Vi hade denna dag valt att ta med oss matsäck som vi avnjöt  i en fin glänta medan vi tittade ut över vackra Medelhavet. Efter avslutad vandring gick vi till hamnen för att unna oss en öl eller ett glas vin. Det var fler än vi som hade tänkt den tanken, men vi lyckades ändå hitta ett bord med vy över båthamnen.

imageJag kan verkligen rekommendera en utflykt till Cassis. Det är en riktigt mysig by med massor atmosfär och puls. Nästa gång jag kommer dit ska jag sätta av tid till att strosa runt bland alla små fina butikerna och jag ska äta lunch eller middag vid hamnen. Men, då ska jag boka boende och bord i god tid.

Är det någon som varit i Aubagne? Det är en stad, ganska nära Cassis, men av en helt annan karaktär. En stad som de flesta bara passerar utan att stanna till. Här hade vi bokat boende och middag. Det blev långt ifrån den mysiga småstadskänska som präglas Cassis, men vi hade ändå en helt igenom lyckad kväll. Beroende på sällskapet och att vi hade hittat en lite udda restaurang med fantastisk mat. Långt från turistfällestråken. Under vistelsen fick vi också inspiration att lära oss mer om främlingslegionen och på morgonen besökte vi stadens museum. Mycket intressant.

Som på de flesta utflykter i det här området ingår ett och annat

Nej, det här vinet var inte till salu men av etiketten framgår att de 1953 producerade "ekologiska" viner. Dock utan certifiering på den tiden. Det här var det naturliga sättet att producera på.

Nej, det här vinet var inte till salu men av etiketten framgår att de 1953 producerade ”ekologiska” viner. Dock utan certifiering på den tiden. Det här var det naturliga sättet att producera på.

vingårdsbesök. Den gär gången blev det några nedslag i det lilla distriktet Cassis och det mer omtalade Bandol. Där finns det många bra vinproducenter på liten yta. Väl värt ett besök i sig.

Ja, det finns mycket att se, utforska och njuta av här nere. Det är bara tiden som sätter gränser.

5 thoughts on “En dagsvandring i ”Les Calanques”

  1. Ja visst är det ett härligt område, väl värt en alldeles egen resa, särskilt om man är vinintresserad. Att åka båt in i naturreservatet ska visst vara något mycket speciellt. I annat fall fungerar fötterna alldeles utmärkt.

  2. Vi hyrde hus i St Cyr sur Mere 2014, och det blev en och annan tur till Bandolgårdarna. Makalöst gott vin. Jenny, Johan och Camilla gjorde en utflykt till Cassis, och de tyckte byn var väldigt mysig. Simon och Åke utforskade det vackra provencelska landskapet på cykel. Jag vandrade och kom inte så långt, men minns att jag tyckte att denna del verkligen motsvarade den bild jag hade av det lavendelflödande Provence. Det var naturligtvis inte så bergigt just där utan mer kulligt och böljande. Men mycket vackert på sitt sätt. Tyvärr slutade resan lite snopet, då jag ett par veckor efter hemkomst fick en bot av franska polisen för fortkörning, 200 km i timmen riktning Nice. Det var bara det att just vid den tidpunkten satt jag redan på planet från Marseilles och hade lämnat bilen i fråga ett par timmar tidigare. Det tog mig ett halvår av krig mot franska myndigheter och Hertz och hot om repressalier på franska, innan jag fick upprättelse och en gratis bilhyra som ursäkt. Vändpunkten var när jag hotade att gå till internationell press och hänga ut Hertz. Så slutet gott allting gott, och det var på det hela taget en trevlig semester. ?

  3. Hej! En mycket intressant vandring. Var börjar man någonstans avlägsen parkering i utkanten av Cassis finns det namn? Kommer man tillbaka till samma plats?
    Tacksam on man fick lite mera information. Vi har själva en lägenhet i Nice och vandrar mycket.

Kommentera