Pusselslottet i verkligheten

imageVi bilade nyligen genom Europa och då är Tyskland alltid ett land att passera. Det går att bara se landet som en nödvändig transportsträcka. Alternativet är att faktiskt passa på att upptäcka något av det fina som Tyskland har att erbjuda. Den här gången hade vi bestämt oss för att stanna en natt i staden Goslar. En vacker stad som förskonades från krigets bombningar. Det fina torget med välbevarade byggnader och den gamla staden med sina korsvirkeshus är väl värda ett besök. Nu blir det inte mer skrivet om det, men det är ett perfekt stopp på vägen.

Vi fortsatte vår resa söderut för att passera Alperna via Brennerpasset. Jag har cellskräck så den långa tunneln genom St Gotthard är inget

På vägen upp

På vägen upp

alternativ. I vilket fall bestämde vi oss för att åka väster om München och när jag läste på kartan dök namnet Neuschwanstein upp. Visst är det ett sagoslott? Ett av världens mest fotograferade och avbildade byggnader. Det slott som också måste vara världens mesta pusselmotiv. Jo, visst var det så. Om vi nu mer eller mindre råkade hamna här så var ett besök givet. Vi är egentligen inte typerna som letar efter gamla slott, men fina sagoslott är svåra att motstå.

Det här slottet är speciellt i många avseenden. För det första är det extra vackert, gäller både byggnaden, interiören och läget. Det är verkligen ett sagoslott, så som jag tänker mig ett sådant. För det andra är det relativt modernt vilket gör det lättare att relatera till. För det tredje har slottet en spännande historia. Neuschwanstein lät uppföras av den Bayerske kungen Ludwig II i slutet av 1800-talet. Han var alltså inte en regent i verklig mening men ville skapa sig en egen alternativ värld, byggd på historia från medeltiden eller barockens tid. Och han lät helt enkelt uppföra detta spektakulära slott. Han fick dock aldrig uppleva det i färdigställt skick (1891). Som djupt skuldsatt blev han ”idiotförklarad” och internerad. Vid dryga 40 års ålder återfanns han drunknad i en sjö i närheten. Av guiden vi lyssnade på förstod vi att omständigheterna var oklara.

Det finns många souvenirer, här underlägg med slottet under olika årstider

Det finns många souvenirer, här underlägg med slottet under olika årstider

Åter till själva slottet. Det är byggt i medeltida stil men utrustad med, den för tiden vid uppförandet, all modern teknologi. Det fanns till exempel god uppvärmning och vattensystem. Själva inredningen är inspirerad av de germanska och nordiska sagorna och har också inspiration av Wagners kraftfulla verk som Lohengrin och Nibelungen ring. Denne Ludwig hade också höga tankar om sig själv. I det som kallas ”the Throne hall” har kungen en roll som intermediär mellan Gud och världen.

Ja, galna människor är de som drivit en del av utvecklingen i världen. Ibland på gott och ibland på ont. Denne Ludwig har i alla fall skapat något extra till eftervärlden och jag vet inte om han åsamkat någon större skada under hans levnadsår. Antagligen har många människor fått slita och kämpa för att få detta märkliga byggnadsverk till stånd. Maktfullkomlighet och utnyttjande av arbetskraft och pengar är säkert givet. Det här besöket satte igång tankar om hur det kan ha fungerat på den tiden. En tid som trots allt bara är så där 150 år tillbaka.

Det goda är att så många människor nu kan njuta av detta

Noggrannhet och effektivitet, behövs när 1,5 miljoner människor kommer på besök

Noggrannhet och effektivitet, behövs när 1,5 miljoner människor kommer på besök

kulturmonument, som med sina 1,5 miljoner besökare om året är ett av världens mest besökta. Vi kom till biljettkontoret på morgonen för att köpa biljetter och fick en tid för visning kl 9.55. Innan dess fick vi gå en promenad upp till slottet. Exakt 9.55 fick vi passera ingången genom att våra biljetter avlästes elektroniskt och exakt 10.00 började visningen. Tysk punktlighet och effektivitet, något som jag gillar.

Jag är glad för att vi tog den här vägen. Neuschwanstein är ett riktigt sagoslott och ett monument utöver det vanliga. Värt en omväg och kanske till och med en resa. Tyvärr fick vi inte ta några bilder inomhus, men givetvis köpte vi ett pussel. Vi valde inte det värsta, stannade vid 500 bitar för att kunna pussla tillsammans med barnbarnen.

 

 

 

 

3 thoughts on “Pusselslottet i verkligheten

  1. Tack för trevliga tips! Precis som du, väljer jag alltid andra vägar ner genom Europa än de långa tunnlarna. Varför utsätta sig för obehaget? Tyskland kan ju bli trist om man bara åker längs autobahn, så det är en bra idé att göra som ni och upptäcka saker på vägen. Senast vi passerade Brennerpasset var det med en elbil, och därför blev det för först gången ett stopp just högst upp på passet vid laddstationen. Då upptäckte vi att där finns en butik med spännande lokala varor. Vi köpte bl.a. riktigt gott vin av Blauburgunder (aka Spätburgunder eller Pinot Noir) och härlig torkad frukt.

  2. De där upptäckterna som inte är planerade är många gånger de bästa. Roligt med den lokala butiken. Hur fungerade det att köra med elbil? Det är något som tilltalar mig bara det är någorlunda praktiskt.

  3. Det går över förväntan att köra med elbil. Under långfärder laddar vi med jämna mellanrum förstås, hur ofta beror mest på hur tätt laddstationerna finns placerade. En laddningspaus brukar vara mellan 10 och 45 minuter på en snabbladdare. Ett fulladdat batteriet räcker ca 40 mil och färddatorn räknar ut hur mycket man behöver ladda för att komma till nästa laddstation. Det blir inte lika intensiva non-stop-färder som vi ibland gjorde förut, men det är ganska behagligt att få rast ibland, sträcka på benen och äta ordentligt. Förutom att vi inte släpper ut avgaser…

Kommentera