Alfiero Boffa – en mästare på Barberaviner

imageI våras firade vi trettioårig bröllopsdag tillsammans med barn och barnbarn i Antibes. Och vi fick en fin upplevelsepresent. Vi gillar verkligen Piemonte och barnen hade organiserat några härliga dagar i det distriktet. Bland annat ingick ett besök hos vinmakaren Alfiero Boffa, där min dotter varit tidigare och blivit förtjust i stället, ägaren och vinerna.

Besöket var planerat och som de svenskar vi är kom vi i exakt rätt tid och herr Boffa var redo. Han stod och väntade på oss med öppna famnen. Först berättade han om gården, vinerna och gav oss lite historia. Sedan fick vi en genomgång av processen och vi fick titta på tankar, ekfat och vinkällare. Därefter var det dags för provning, men först lite om Barberadruvan.

Det är den näst mest odlade blå druvan i Italien. På den här vingården är det Barbera d’Asti som gäller. imageVingården ligger alltså i närheten av staden Asti. Som många vingårdar har denna gått i arv mellan generationer och herr Boffa berättade att när han tog över så var Barberadruvan ansedd som en enkel druva för att producera vin till husbehov. Den har kommit i skuggan av Nebbiolodruvan som används i Barolo och Barbarescoviner.  Druvan ger inte särskilt strävt imagevin och kan drickas ungt, men det kan också lagras. Metoderna för tillverkning har utvecklats i takt med tiden. På sina 25 hektar i byn San Marzano Olivieto tillverkar han viner som betecknas Vigne Uniche och som är mycket lagringsdugliga. Det finns olika sorter som kommer olika områden med olika jordmån. Alla personliga och med olika karaktär.

imageSå bjuds vi på vinprovning och den är väl förberedd. Vi får prova sju olika viner från olika årgångarna. Under ett par timmar får vi en detaljerad berättelse om de olika vinerna, hur de odlas och deras unika karaktär. Vid våra platser får vi etiketter för respektive vin och vi får olika glas så att vi kan jämföra vinerna mellan varandra. Något som är gör provningen mycket mer intressant än när du provar en sort och sedan övergår till en ny. Vi blev särskilt förtjusa i More från 2007, som var moget och ganska lättillgängligt. Men även det mer komplexa vinet Testimonium från 2010 föll oss i smaken.

Alla viner är mycket prisvärda. Det billigaste kostar 11 Euro och det dyraste 14.30. Några av hans viner finns också att tillgå i Sverige via beställningssortimentet.

Nu är vi i alla fall utrustade med diverse viner från denna fina vingård och vi ser fram emot att testa dessa tillsammans med mat i hemmamiljö. Det är då det blir riktigt spännande, stämde våra första intryck? Som tur är har vi bara 25 mil till Piemonte och Boffas vingård och de kommer säkert att få fler besök av oss.

One thought on “Alfiero Boffa – en mästare på Barberaviner

Kommentera