Bonjour, s’il vous plaît och merci

Jag kom tillbaka till Antibes efter några veckor i Sverige och och nu möter jag våren. Vädret är fantastiskt och vi kan verkligen njuta av fina stunder utomhus. Förutom klimatet så finns det många andra olikheter mellan Frankrike och Sverige. Min utgångspunkt är alltid att ta seden dit jag kommer och försöker undvika att värdera olika beteenden eller kulturyttringar. Jag trivs verkligen både här och där. Vissa beteenden skulle dock med fördel kunna exporteras till Sverige. Det finns givetvis det som skulle kunna gå andra vägen också men det tar jag i något annat inlägg.

Nu tänker jag skriva om att vara artig och om att hälsa på varandra. Där är Frankrike ett föredöme enligt min uppfattning. Här hälsar vi på varandra när vi möts i olika sammanhang och vi säger adjö när vi lämnar. Vi tackar varandra och vi är artiga när vi handlar eller beställer. Låt mig ta några exempel.

Jag har under en tid regelbundet besökt en sjukgymnast för en axelskada. Varje gång någon kommer in i väntrummet tittar personen sig omkring och säger bonjour messieurs-dames. Vi som sitter där hälsar tillbaka. När någon lämnar lokalen säger de au revoir. Går du in i en butik så är det självklart att söka ögonkontakt med den eller de som arbetar där och hälsa på honom eller henne. Du kommer ju in i någons butik och då är det viktigt att uppträda artigt. Du är ju gäst. På motsvarande sätt tackar du för dig när du går där ifrån. När du köper bröd är det ”une baguette s’il vous plaît” som gäller. Om du åker buss så hälsar du givetvis också, men framför allt så tackar du chauffören när du kliver av. Kommer du in i en fransk frukostmatsal på ett hotell är det självklart att hälsa på övriga gäster. När vi går ut genom vår port på dagarna hälsar vi alltid på dem vi möter ”bonjour madame eller bonjour monsieur”. På kvällen är det bon soir och bon soirée som gäller. Och så vidare.

Det är trevligt att hälsa och det bidrar till stämningen i gemensamma rum och i möten mellan människor. När jag var liten var jag enligt uppgift mycket intresserad av främmande människor och slog mig gärna i slang med olika personer på bussar och tåg. Känner på flera sätt igen mig själv genom ett av mina barnbarn som gärna pratar med okända personer och hälsar på alla hon möter. Det är uppfriskande.  Även om det kan vara påfrestande med pratsamma barn så är det positivt och trevligt att bli sedd. Så fördelarna överväger eventuella nackdelar. Tyvärr är jag själv inte lika spontan längre och betydligt mer avvaktande innan jag börjar prata med någon som är helt främmande för mig.

Det är givetvis en grov generalisering att påstå att alla svenskar är stela och tittar ner i backen inför mötet med de vi inte känner. Ur ett kollektivt perspektiv är det ändå ett faktum att franska personer är artigare än svenskar. Det ligger i kulturen. Jag vill absolut inte plädera för att vi alltid ska prata med okända personer om vi inte känner för det. Det är vars och ens ensak. Även om det kan vara en bra idé att ibland ta ut svängarna lite mer. Skulle dock vilja slå ett slag för artigheten. Det är trevligt med människor som hälsar på varandra i ett väntrum. Att tacka för sig när vi lämnar en butik är också en snygg gest. Jag försöker tänka franskt när jag är i Sverige. Inte alltid helt intuitivt, men det går om jag ger mig tusan på det. Kanske dags att importera lite fransk artighet till Sverige?

 

5 thoughts on “Bonjour, s’il vous plaît och merci

  1. Håller helt med dig och jag tror att det är just därför många svenskar tycker att fransmän är otrevliga, just därför att det svenska bemötandet gör fransmännen osäkra.

  2. Upphör aldrig att förvånas över när någon råkar stöta till en själv hemma i Sverige och motparten utbrister ”oj”. I mina mörkaste stunder svarar jag ibland ett sarkastiskt ”Inte oj, utan ursäkta”

  3. Jag upplever den franska artigheten som väldigt ytlig. Visst är de absolut bättre på att hälsa, men verkligen inte på att hjälpa kunder (jag håller inte med om att jag är en gäst i en butik – jag är en kund och där för en affärstransaktion – i bästa fall – inte för att hälsa på) eller se till att andra känner sig bekväma. Där tycker jag vi svenskar är väldigt mycket bättre.

    De är heller inte särskilt bra på att planera så att alla skall vara inkluderade – jag vet inte om det är osmarthet, ekonomiska skäl eller egoism, men franska samhället stänger verkligen ute många, vare sig det handlar om bestående handikapp som rullstolsbundenhet eller mindre saker som att hitta skötbord för barn eller behov av specialkost. Någon direkt servicekänsla finns inte, och det är nog därför många svenskar upplever dem som oartiga. Själv tar jag alla gånger hellre ett inkluderande samhälle framför likgiltiga bonjour, men det bästa vore ju en kombination.

  4. Tack för ett bra inlägg Gunilla! Jag känner så väl igen mig… och den franska artigheten bidrar till trivseln när man är där. Man ser och känner sig sedd. Med respekt och artigt bemötande blir vardagslivet så mycket angenämare.

  5. Gunilla, Jag instämmer med dina reflektioner. T.ex. om man stöter ihop med någon i Sverige så går de bara vidare, medan man i Frankrike säger Oh pardon eller je m’excuse! Finns klart en god förbättringspotential i Sverige.

Kommentera