Hitta pärlorna i Rom

Jag har varit i Rom för första gången i mitt liv. Men det är inte den sista, garanterat. En stor fråga för oss var hur vi skulle få grepp om en stad med så mycket att uppleva. Med höga ambitioner om att bo bra, äta gott och uppleva de mest intressanta sevärdheterna på knappt fyra dagar hade vi en utmaning. Jag tycker att vi lyckades bra och nu delar jag med mig av vårt ”best of”.

Det allra bästa tipset och där det kanske är svårast att gå rätt är boendet. Vi ville bo centralt och letade ett par månader innan på olika sajter. Att bo centralt och bra innebär också att det kostar. Vi var beredda att lägga pengar på ett bra boende och kom då på att vi skulle jämföra hotell med Airbnb, vilket var ett bra drag. Vi hittade Joey som hyrde ut en lägenhet i närheten av Spanska Trappan och Fontana di Trevi. Här stortrivdes vi verkligen. Lägenheten har vacker, välutrustad och mycket ren. Området kändes tryggt och var välskött. Härifrån kunde vi också promenera överallt dit vi ville. Kvällen när det franska presidentvalet avgjordes valde vi att äta hemma, ha en egen valvaka och heja på Macron.

Att uppleva sevärdheter var ingen större utmaning. Som förstagångsbesökare ville vi se de mest kända platserna. Spanska Trappan och Fontana di Trevi låg ju nära så de klarade vi snabbt av. Fontänen, som var nyrenoverad vad fantastiskt vacker. Visst var det lockande att försöka sig på ett bad, men det kändes lite väl riskabelt. Det var många poliser som omringade den populära sevärdheten.

Vi besökte också Colosseum och Forum Romanum. I en guidebok hade vi läst oss till att det var bra att komma tidigt på morgonen och det gjorde vi som inte förköpt biljetter. Efter en knapp halvtimme i kö kom vi in och det fungerade utmärkt. Colosseum var imponerande men jag blev ännu mer förtjust i att vandra runt i Forum Romanum. Så vackert, fridfullt och gav utrymma att fundera på historien. Hur människor levde på den tiden – ur alla dimensioner.

Peterskyrkan och Vatikanmuseet hann vi också med. Här gjorde vi dock ett misstag. Vi trodde att det var samma entré till båda sevärdheterna, vilket det inte är. Alltså bör dessa besökas på olika dagar. Även här gäller det att vara i tid på morgonen och gärna ha köpt biljett innan (Peterskyrkan är gratis). Peterskyrkan är gigantisk och mycket imponerande. Här hade jag velat stanna längre, men insåg att vi skulle behöva köa in till Vatikanmuseet och fick snabba på. Nytt besök nästa gång. Väl i kön till Vatikanen fick vi ställa in oss på cirka en timmes väntan, men inte mer. Sixtinska kapellt är givetvis höjdpunkten och där var det absolut fullt med människor. Även hit måste vi återvända.

Så till maten. I en världsstad som denna finns fantastiska restauranger  av olika karaktär. Här är några som vi gillade:

enOsteria – En kvarterskrog i närheten av där vi bodde. De sereverde fantastisk Carbonara och hade goda viner på glas.

Enoteca Provincia Romana -Ett mycket bra Enoteca som även serverar vällagad, god och närproducerad mat från Lazio. Ligger intill Colosseum.

La Taverna dei Fori Imperial – Vi fick tipset av god vänner och blev inte besvikna. Genuin mat i trevlig miljö, helt fullsatt. Nära Forum Romanum

Gianni e Simona – Ännu en bra kvarterskrog, vilket vi gillar. Vi åt en härlig pasta poulpe. I närheten av Vatikanen.

Colline Emiliane – Bästa restaurangen i området runt Trevi enligt flera källor. I området är det svårt att hitta rätt och detta är ett säkert kort, men boka bor.

Nöjda körde vi sedan ut ur denna vackra stad för att via Toscana ta oss till Antibes. Det enda vi missade var shoppingen. Kvarstår till nästa gång.

Kommentera