En enkel till Antibes…..

eller ”jag är inte rädd – jag kan flyga”

För drygt ett år sedan bestämde jag mig. Tankarna, funderingarna och resonemanget med mig själv och min man hade pågått en tid och beslutet hade växt fram. Beslutprocessen var jobbig, men när processen var över var beslutet enkelt. Ett nytt liv öppnade sig.

Jag hade ett toppjobb i ett bra företag. Lönen var hög, om än inte lika hög som mina manliga kollegor med motsvarande befattningar, liksom statusen. Sex gånger har jag varit med på Veckans Affärers lista över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. Senaste gången 2013. Jag var van att alltid jobba hårt, alltid prestera och alltid leverera. Det har varit en livsstil som gett mig stimulans, bekräftelse och god ekonomi. Jag har haft fantastiskt roliga och utvecklande år i karriären. Ett jobb är dock bara ett jobb. Så har jag alltid resonerat. Det som skapar riktiga värden och bestående relationer har en bredare dimension. Jag har alltid påmint mig själv om det. Att sola sig i glansen är härligt och ger tillfredsställelse, det är ingenting jag förnekar. Att bli uppmärksammad, efterfrågad och framgångsrik ger kickar, men det är ingenting som kommer av sig självt och det är definitivt inte gratis.

Jag kastade loss. Sa upp mig från mitt Vd-jobb och flyttade till Frankrike. Det kan tyckas vansinnigt. Jag var 55 år och hade knappt fem år kvar till mitt 60-årsavtal skulle lösas ut. Hade det då inte varit smartare att jobba på i några år till. Jo, det hade varit mycket smartare ur ett ekonomiskt perspektiv, men jag ville inte. Krafterna att förändra livsstil blev till slut så starka att jag insåg att det inte hade fungerat med några år till. Jag måste skapa utrymme till frihet. Frihet att styra min tid, frihet att inte behöva rapportera till någon, frihet att inte vara styrd av en organisation, frihet att inte vara ”politiskt korrekt”osv.

Varför bestämde jag mig just nu, vilka var drivkrafterna? Drivkraft är kanske inte rätt uttryck i sammanhanget, men jag är starkt präglad av att uttrycka mig på det sättet. Drygt trettio år i finansbranschen har satt sina spår. Ok, det får jag och ni som läser stå ut med. Till att börja med är min man nästan nio år äldre än jag. Vi har bra liv och trivs i varandras närhet. Den tid vi har vill vi tillbringa mer tillsammans. Min livssituation har också förändrats. Inom loppet av knappt tre år har det hänt saker fått mig att omvärdera hur jag använder tiden. Min älskade pappa har gått bort och jag har blivit både mormor och farmor till två fantastiska små flickor. Sorg och glädje som påverkar livet och som har påverkat mina livsval.

Det finns massor av saker jag vill göra, stort som smått, högt och lågt. Jag är nyfiken och har behov av att upptäcka och lära.  Först och främst vill jag dock vara min egen chef. Ingen annan ska bestämma över min tid eller om vad jag ska göra eller tycka. Just nu finns det några saker som jag särskilt vill ägna min nyvunna frihet till.
Nåväl, vad ska jag göra nu då? Jag tänker göra det jag verkligen trivs med. Det är utgångspunkten.

Att vara en stor del av året i Antibes kommer jag att trivas med. Det är en fantastisk stad i en underbar del av världen. Jag har förmånen att få tillbringa mycket tid här där klimatet är härligt och den allmänna atmosfären innehåller allt. Jag kommer att berätta mycket mer om det, i stort och smått. Jag kommer att dela praktiska erfarenheter, upplevelser och jag kommer att filosofera om livsfrågor som många kan relatera till.

Jag kommer också att arbeta med styrelseuppdrag. Den långa erfarenhet jag har av operativt arbete på hög ledningsnivå i stora komplexa företag vill jag nu använda i nya sammanhang. Jag har mycket att tillföra och jag vill också ha den intellektuella utmaning som det innebär att arbeta med styrning av företag. Givetvis kommer jag att odla mitt nätverk för att inte bli bortglömd. Jag kommer också att skriva om karriär- och maktfrågor och dela mina erfarenheter och åsikter.

Någon typ av ny business ger jag mig kanske på. Jag tror att det bor en liten entreprenör inom mig, som inte riktigt hittat sin affärsidé. Min yrkesmässiga prioritering har ju varit att ta mig fram i maktföretag med allt vad det innebär.  Det kommer jag också att skriva mer om.

Att skriva har alltid roat mig och i höstas gick jag en givande och inspirerande skrivarkurs. Jag ville träna på att utveckla min fantasi och lära mig mer om skrivandets ädla konst. Framförallt ville jag få nya infallsvinklar och tvinga mig själv att tänja gränserna och kliva ur min egen komfortzon. Jag har skrivit hur många vd-rapporter, verksamhetsbeskrivningar, resultatkommentarer mm, som helst. Nu vill jag skriva på mitt sätt utan hänsyn till formalia och språkbruk. Någon gång kanske det blir en bok, men jag börjar så här.

Jag kommer också att ägna tid åt mina barnbarn. De bor visserligen i Sverige, men deras föräldrar tycker att det är trevligt att hälsa på i Sydfrankrike. När vi är i Sverige är jag inte, som tidigare, en upptagen person med fulltecknad agenda. Jag styr min tid själv och jag gör mina prioriteringar.

Välkommen till min hemsida och till min blogg. Jag vet att det finns många som står inför samma frågeställningar som jag och jag hoppas på en livlig trafik och en aktiv dialog. Min ambition är att dela tankar, erfarenheter och praktiska tips – av diverse slag. Allt från livsvalsfrågor till de bästa restaurangerna. Jag har valt namnet ”Rivieramoments” dels för att jag kommer att skriva mycket om livet på Rivieran och dels för att jag vill lyfta fram stunderna. De stunder som vi haft, de vi har och de som kommer. Livet går inte i repris.

Gunilla

17 thoughts on “En enkel till Antibes…..

 1. Hej Gunilla,
  Vad modigt och roligt att du vågade lyssna på ditt hjärta. Själv gjorde jag det 1998 och slutade från ett intressant och välavlönat jobb i SEB 1998 ( det var förövrigt där vi lärde känna varandra). Jag har inte ångrat mig en minut att jag tog det beslutet. De första åren efter SEB jobbade jag som egen konsult med rekrytering och organisationsförändringar. Det var lärorikt och givande, men inte helt tillfredsställande. Efter en tid fick jag, min man och dotter möjligheten att arrendera mark på Erstaviks ägor i Saltsjöbaden. Året var 2003 och då tog vi det stora beslutet att investera våra pengar i en ridanläggning. Idag har vi sedan 3 år tillbaka med Nacka kommuns hjälp startat en ridskola för framförallt tävlingsintresserade ungdomar. Min dotter är VD för verksamheten och vi har 33 hästar på anläggningen. Livet tog en helt annan vändning som jag absolut inte kunde ana, den dagen jag sa upp mig efter 24 år på SEB. Vi har också hunnit med ett antal olika boenden under dessa år bl a har vi haft en fantastisk lägenhet i Antibes och nu har vi sedan ett år tillbaka köpt ett litet hus i Abruzzo i Italien, där vi lever lantliv med alla underbara Italienare. Det ska bli spännande att följa dig Gunilla. Jag vet att du har en enorm drivkraft och uppfinningsförmåga som kommer att ge sig i uttryck i många spännande framtida projekt. Jag följer dig med glädje och nyfikenhet. Kram från en gammal kollega. Helena

  • Hej Helena, roligt att få ta del av din story. Jag kom ihåg er fina lägenhet i Antibes. Spännande att ni nu har ett hus i Italien. Du var verkligen modig som vågade kliva av så tidigt. För mig tog det lite längre tid, men nu är jag där. Intressant det du skriver om att livet tog en annan vändning än vad du tänkt dig. Just det tycker jag är spännande. Från att alltid ha haft planer och tydliga mål är allt lite mer oförutsägbart. Kul att du vill följa min blogg. Hör gärna av dig om du kommer till Antibes.

 2. Hej Gunilla, Lycka till.
  Gjorde själv en hemsida för ett drygt år sedan och började blogga åt magasinet Connoisseur på deras nya sida sosafari.se. Där kommer jag att skriva om sånt jag tycker är roligt som Första- och Businessklassflyg och lounger, häftiga yachter mm.
  Tycker du fattat rätt beslut. Än en gång Lycka till!
  Lasse

  • Tack Lasse, det är lätt att bli fast i gamla mönster. Du verkar verkligen ha ett spännande liv. Jag har sett dina bilder och inlägg på Facebook. Var mitt bloggande tar vägen vet jag inte än. Vi håller kontakten – det kommer säkert att finnas beröringspunkter framöver.
   Gunilla

 3. Hej Gunilla,

  vad kul att du har börjat blogga! Vi tog själva steget till det okända ca 2 år sedan och det kommer att bli spännande att läsa om dina/era erfarenheter.

  Sari (från butiken)

 4. Kul att följa dig. Är övertygad om att ni har det fantastiskt i Antibes och att det kommer att hända saker. Är givet nyfiken på dina erfarenheter av karriär- och maktfrågorOch allt det som ger näring till hjärtats röst!
  Kram och vi ses snart/Helena

 5. Vad kul att få ta del av ditt bloggande och ”följa med” på ditt äventyr i Antibes. Fick massor av inspiration när vi var där och besökte dig där nere med dåvarande ledningsgruppen. Det blev en då en dörm för mig att köpa något utanför Sverige. Nu har jag förverkligat det och njuter av så ofta det går med hela familjen.

  Allt gott till er!
  /Henrik

 6. Intressant att läsa om ditt val Gunilla! Min största förändring och uppvaknande i livet var när jag förlorade min mamma för snart ett år sedan. Nu förstår jag verkligen att livet är här och nu och inga drömmar ska skjutas på framtiden! Ser fram emot att följa dina tankar framöver!

 7. Hej Gunilla
  Idag skiner solen också in i mitt arbetsrum hemma på Gärdet. Har läst dina artiklar och tycker det ska bli jättekul och spännande att få följa med i dina ”moments”.
  Och tack för sist.
  Hälsar Agneta

 8. Hej Gunilla! Vad kul att hitta till din blogg! Jag står inför flytt, som ska ske i juni, lägenheten och mannen är redan installerad (han är fransk) i Villeneuve-Loubet och jag längtar med skräckblandad förtjusning. Jag har varit en hel del där nere, både under uppväxten och nu men det känns skönt att veta att det finns fler svenska hjärtan som tagit steget före mig och trivs.. Hoppas springa på nya bekantskaper som kan blanda upp den just nu enbart franska gruppen vänner därnere. Ska fortsätta följa dig nu när jag hittat dig! Ha det gott! 🙂 /Mathilda

 9. Hej! Hittade din blogg genom min förkärlek till Frankrike, och tycker det är väldigt intressant att läsa om att våga ”gå emot” vad som borde göras, och också ställa parametrarna pengar vs. tid mot varandra. Jag har väl på ett sätt gjort en liknande resa tillfälligt iaf., efter att ha blivit mammaledig har jag nu ändrat bana lite efter min ingenjörs-utbildning och en del år som arbetande. Nu bygger jag upp några hemsidor om Frankrike, och undrar om du ev. skulle vara intresserad av ett länkutbyte? Maila mig gärna, christine.ing00@gmail.com så berättar jag mer. mvh Christine

Kommentera